Tisztelt Hitelnet!

Egy falusi ház megvásárlásán gondolkozunk. Az eladásra kínált ház a 2. világháborúban kórházként funkcionált, de később 3, egyenként 60 m2-es lakásra osztották, három külön tulajdonos van egy helyrajzi szám alatt. A ház jelenleg egyben eladó Annavölgyben (rajta van a falusi CSOk-os település listán), de csak akkor vennénk meg, ha fel tudjuk venni a falusi CSOK-ot (3 gyermek esetén 5 millió vásárlásra, 5 millió korszerűsítésre).

A három lakást egybenyitnánk, így alakítanánk ki egy lakást. Esetleg ha van olyan lehetőség, akkor csak 2 lakásból hoznánk létre egy 120 m2-est, arra vennénk igénybe a CSOK-ot, míg a harmadik lakást különállónak tartanánk meg.

Tájékoztatást szeretnék kérni arra vonatkozóan, hogy ebben az esetben is jogosultak vagyunk-e a Falusi CSOK-ra? 3 gyermekünk van, de a négyzetméter számításnál bizonytalan vagyok, tekintve, hogy jelenleg 3 különálló lakás van a házban – abban bízom, hogy az átalakítás utáni állapot a mérvadó.

Köszönöm!
Zita

Kedves Zita!

CSOK szempontjából fontos, hogy mi az épület ingatlan-nyilvántartásbeli megnevezése. Falusi CSOK esetében a lakóház, lakás megnevezésen kívül elfogadható, ha az épület az ingatlan-nyilvántartásban tanya vagy birtokközpont megnevezéssel került nyilvántartásba. Elsőként tehát a tulajdoni lapot kellene látni.

Ha az egy helyrajzi számon lévő ingatlan 3 önálló, külön bejárattal rendelkező lakásból áll, akkor véleményünk szerint a támogatást egy lakás vonatkozásában lehetne esetlegesen érvényesíteni. Használati megállapodás elfogadható falusi CSOK-kal történő finanszírozás esetén. (A használati megállapodás egy ügyvéd által készített megosztási szerződés, amely tartalmazza, hogy melyik lakás kinek a használatában van.)

3 gyermek után igényelt CSOK esetén elegendő, ha a támogatott lakás hasznos alapterülete eléri legalább a 60 négyzetmétert. A falusi CSOK további jogosultsági feltételeiről IDE kattintva tájékozódhatnak. A falusi CSOK-hoz kapcsolódóan van lehetőség a 3% kamatú támogatott lakáshitel felvételére is, amely a vételár kiegyenlítéséhez és a korszerűsítési munkálatokhoz egyaránt igényelhető.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

A finanszírozási lehetőségekről pontos tájékoztatást a további részletek ismeretében lehetne adni, amihez tulajdoni lapra és térképmásolatra is szükség lenne. Célszerű lenne az ügyben a lakóhelyükhöz legközelebbi Hitelnet irodát felkeresni, ahol Szakértőink bővebb információk ismeretében személyre szabott tájékoztatást tudnak adni Önöknek. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű falusi CSOK és esetlegesen hitelügyintézést is!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Kérdésem a következő lenne. Egy helyrajzi számon osztatlan közös tulajdonban szerepel egy 8 lakásos sorház. Tulajdoni lapon 8/64-ed tulajdoni hányad szerepel. Terepszíntű bejárattal, egylégterű tetővel rendelkezik. Nincs társasháznak minősítve, építés éve 2008, fém vázas könnyűszerkezetes a sorház. Nagyobb városban található.
Milyen támogatások és hitelek vehetők igénybe a vásárláskor?