Az adó-visszatérítési támogatás igénylési feltételeiről tájékozódva, olvashatunk arról a nem teljesen egyértelmű feltételről, miszerint a kedvezmény nem vehető igénybe az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény 10. § d) pontja szerinti termékértékesítésre. Az alábbiakban arról írunk, hogy mit is jelent pontosan ez a fajta termékértékesítés.

Mi minősül termékértékesítésnek adó-visszatérítési támogatás igénylésénél?

 Termékértékesítésnek minősül az építési-szerelési munkával létrehozott, az ingatlan-nyilvántartásban bejegyzendő ingatlan átadása a jogosultnak, még abban az esetben is, ha a teljesítéshez szükséges anyagokat és egyéb termékeket a jogosult bocsátotta rendelkezésre.

Az igénylő az építési munkák befejezéséig tehát nem köthet olyan kivitelezési szerződést, amely alapján a vállalkozó az ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzésre alkalmas lakás vagy lakóépület felépítésére és igénylő részére történő átadására köteles.

Csakis olyan kivitelezői szerződés fogadható el, amelyik nem irányul az ÁFA törvény 10. § d) pontja szerinti új lakás értékesítésére, ez esetben ugyanis 5% az adókulcs. Természetes személy építő/építtető pedig csak akkor jogosult ÁFA visszatérítésre, amennyiben a kivitelezői szerződés alapján megfizetett ÁFA mértéke: 27%.

Termékértékesítés az NGM állásfoglalása alapján

A Nemzetgazdasági Minisztérium szakmai állásfoglalása alapján az ÁFA törvény 10. § d) pontját értelmezni jogosult Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) álláspontja szerint a „szerkezetkész”, a „félkész”, valamint az „emelt szintű” állapotra vonatkozó építési-szerelési vállalkozói szerződések – függetlenül attól, hogy azok nem rendeltetésszerű és biztonságos használatbavételre alkalmas új lakás építésére és a megrendelő részére történő átadására irányulnak – termékértékesítésnek minősülnek, így ezen esetekben Adó-visszatérítési támogatás nem nyújtható.

Szerkezetkész

A szerkezetkész állapot az épület kivitelezésének az első szakasza, amely az épület alapjait jelenti. Az épületszerkezet elkészült, azaz a betonszerkezet (alapozás, lábazat), a felmenő épület tartó- és külső határoló falak (áthidalókkal) elkészültek, a födém és a tetőszerkezet áll (eresz hiányozhat, de bádogos munkáknak meg kell lennie, azaz csapadékvíz ellen védett). A nagyobb költségigényű munkálatok, mint a hőszigetelés, burkolás, gépészet, vezetékezés, szerelvényezés csak ezután következnek.

Félkész

A félkész állapot már tartalmazza a villamos alapvezetékeket szerelvények nélkül, a víz és csatorna alapszerelést szerelvények nélkül, és a teljes fűtésszerelést. Hiányoznak a burkolatok, a glettelés és a festési munkálatok.

Emelt szintű

Az épület szerkezete már elkészült, megépültek a belső válaszfalak, a homlokzati nyílásokba beépítésre kerültek a nyílászárók, megtörtént a gépészeti és elektromos alapcsövezés/alapszerelés és vezetékek kiállásokkal elkészültek. A padlók, a gépészeti és elektromos vezetékek védelmében, aljzatolásra kerültek. A falak és födémek a belső vakolást és a végleges homlokzati felületképzést (pl. homlokzati hőszigetelést) szintén megkapták. Az ereszcsatorna elkészült, az épület kívülről olyannak látszik, mintha készen lenne.

Kulcsrakész

Az ingatlan kulcsrakész állapotban beköltözhető, minden gépészeti és szerelvényezési munka, burkolás, belső ajtók, festés készen van.

Fentiek alapján olyan kivitelezői szerződés esetén, ahol a kivitelezés mértéke legalább a szerkezetkész állapotot eléri, nem igényelhető az adó-visszatérítési támogatás. Amennyiben a hitelintézet részére benyújtott számlák valamelyike kedvezményes, 5%-os adókulcsot tartalmaz, a bank a támogatás nyújtását visszavonja, az igénylő pedig Ptk. szerinti kamattal növelten köteles visszafizetni a jogosulatlanul igénybevett támogatást.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

16 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözletem!
Építkezni szeretnénk 10M Ft CSOK-kal, önerővel, ÁFA visszaigényléssel, hitel nélkül, nem generálba.
Az már világos, hogy csak részfeladatokkal bízhatjuk meg az egyes vállalkozókat, hogy ne minősüljön termékértékesítésnek.
Ha megbízunk egy céget alap+falak+födém építésére, hívunk egy másik ácsot a tetőhöz, később visszahívhatjuk az első vállalkozót a külső hőszigetelés kialakításához?
Köszönettel: Brigi

Ha a saját telkemre könnyűszerkezetes házat szeretnék építtetni, akkor 5% vagy 27% az áfa? Mert mindegyik vállalkozó mást mond.
Ki igényelheti vissza az áfát? Az építési vállalkozó vagy én magánszemélyként is? Én sajnos alkalmazott vagyok, és nem vállalkozó.

Tisztelt Hitelnet!
Jövőre szeretnénk építkezni és bizonytalan vagyok abban, hogy ha kulcsrakész állapotra szerződünk a kivitelezővel, élhetünk-e az 5%-os áfa lehetőséggel, valamint a két gyerekre a csok így jár-e, megkapjuk-e.
Köszönöm.

Tisztelt Szerkesztő!
Könnyűszerkezetes tüzihorganyzott acélszerkezetes házat szeretnénk építeni. Igénybe vennénk az adó-visszatérítést kedvezményt.
Az lenne a kérdésem, hogy a szerkezetet gyártó cég végezné az alapozást, az acélváz falak legyártását, összeszerelését és a technológiájából adódóan még a tető szerkezetet is, hisz az is acélszerkezetes. A lécezést és a cserepezést bádogos munkát meg a további folyamatot más vállalkozásokkal oldanánk meg.
Ez így nem minősül szerkezetkésznek és tudjuk kihasználni az adó-visszatérítést?
Köszönettel.
Norbi

Tisztelt Szakértő!
Egyedülállóként két gyerekre igénylek új ház építése után Csokot, és áfa visszatérítést. „Saját „családtagként készül a kőműves munka, (édesapám kőműves kisiparos volt, jelenleg nyugdíjas,
ő vezeti az e naplót, vele való 0 Ft-os szerződést, bizonyítványokat tettük fel az e naplóba, ő készíti szerkezetkész állapotig + szigetelést a házon, a többi esetben külön-külön szerződünk a kivitelezőkkel, mindenki hoz műszaki vezetőt, édesapámnak is van) az a kérdésem: ránk nem vonatkozik a következő jogszabályi kitétel?
” olyan kivitelezői szerződés esetén, ahol a kivitelezés mértéke legalább a szerkezetkész állapotot eléri, nem igényelhető az adó-visszatérítési támogatás.”
Minden rendben lesz Ön szerint a csok és az áfa visszatérítéssel? Most fogom a költségvetést benyújtani a bankhoz.
Várom sürgős válaszát,
köszönettel.

Tisztelt Hitelnet!
Az építésre szánt telket megvásároltuk, melyen áll egy gazdasági épület, mely teljes mértékben elbontásra kerül. Igénybe kívánjuk venni a Csok 10+10 millió támogatást, továbbá az adó-visszatérítési támogatást is.
Az lenne a kérdésem a cikk elolvasása után, hogy akkor csak úgy építkezhetünk, hogy pl. egy vállalkozóval megépíttetjük a házat úgy, hogy az alapozási munkáktól egészen a tetőszerkezetig megépítik és utána a tetőszerkezet elkészítésére már más vállalkozót kell megbízni? Utána természetesen egyéb vállalkozók/mesteremberek csinálják tovább az épületgépészeti munkákat.
Továbbá olyan kérdésem lenne, hogy amennyiben több munkát saját kezűleg végzünk el (nyílászárók beépítése, festés, burkolás) akkor ezeknél a költségvetésnél csak az anyagköltséget kell feltüntetni?
Válaszát előre is köszönöm.
Katalin

Párommal nem vagyunk megházasodva és nincsen egy lakcímünk. 2 gyermekünk, van közösen élünk és párom passzív bárlistás, de jó keresetű állása van. Fizetjük a hitelt minden hónapban. Fel tudjuk venni így is a támogatást önerő nélkül? Ha nem, mennyit kell befizetnünk és hogy indulunk neki? Nincsen saját lakásunk, csak egy telkünk, de az nem beépíthető.

Van egy fontos tényező, amire nem tér ki a fenti cikk és a hivatkozott állásfoglalás: ki a telek tulajdonosa. Értelmezésem szerint, ha telektulajdonosként adok megbízást egy vállalkozónak szerkezetépítésre, akkor az szolgáltatás nyújtása és nem termékértékesítés, azaz jár az áfa visszatérítés és nincs kedvezményes áfa.
Mi a hiba az én meglátásomban?