A CSOK rendelet előírja, hogy az érintetteknek a kedvezmény igénybevételét követően 10 éven keresztül a célingatlanban kell lakniuk. Gyakori kérdés, hogy miként tudunk eleget tenni ennek a rendelkezésnek: az ingatlant állandó lakóhelyként kell szerepelni lakcímkártyánkon, esetleg elegendő, ha tartózkodási helyként adjuk meg? Arra a kérdésre is választ adnunk, hogy a 10 év alatt melyek azok az élethelyzetek, melyek nem minősülnek a bentlakási kötelezettség megszegésének.

Bentlakásra vonatkozó előírás

Családi otthonteremtési kedvezmény és adó-visszatérítési támogatás esetén egyaránt előírja a vonatkozó kormányrendelet, hogy a támogatott személy és azon gyermek, akire tekintettel a támogatás folyósításre került a kedvezmény folyósításától – építés, bővítés esetén az utolsó részfolyósítástól számított – 10 évig – a meglévő gyermek legalább nagykorúvá válásáig – a lakásban életvitelszerűen lakjon.

Az életvitelszerű bentlakás igazolása

A támogatott személynek a kedvezmény folyósítását követő 90 napon belül be kell mutatnia a hitelintézet számára a lakcímet igazoló hatósági igazolványt, mely igazolja, hogy a támogatással finanszírozott lakás mindazon személyek lakóhelye, akiknek együttköltözésére tekintettel a kedvezmény folyósítása történt.

Állandó lakóhely, tartózkodási hely vagy ideiglenes lakcím?

A kormányrendelet ugyan nem jelöli meg konkrétan, hogy a lakóhely létesítésére vonatkozó követelménynek melyik bejelentéssel – állandó lakcím vagy tartózkodási hely – teszünk eleget, de az illetékes minisztérium állásfoglalása alapján a lakcímkártyán állandó lakóhelyként szükséges feltüntetni a célingatlant.

Tartózkodási hely megjelölése

Olvasóink által egyik leggyakrabban feltett kérdés e témakörben az, hogy megsértik-e a bentlakási kötelezettséget azzal, ha óvodai, iskolai beiratkozás miatt átmeneti időre a támogatott ingatlantól eltérő lakóhelyre jelentkeznek be.

Utánajárva e kérdésnek azt az információt kaptuk az illetékes minisztériumtól, hogy nem minősül a támogatott lakásban megvalósuló életvitelszerű bentlakási és lakóhely létesítési kötelezettség megszegésének - vagyis nem vonja maga után a támogatás visszafizetését -, ha a támogatott személy és a gyermek továbbra is életvitelszerűen és állandó lakóhelyként a támogatott lakásban él és az óvóda-, illetve iskolaválasztással érintett ingatlanban átmeneti időre legfeljebb csak tartózkodási helyet létesít. Tartózkodási hely bejelentésére más ingatlanban tehát ilyen módon van lehetőség, de állandó lakóhely a 10 év alatt kizárólag a támogatott lakóingatlan lehet.

A bentlakási kötelezettség teljesítésének ellenőrzése a területileg illetékes járási hivatal hatásköre. Az ellenőrzés lakcímkártya bemutatásával és helyszíni szemlével történik. A támogatott személynek és gyermekének tehát egy óvódai átjelentkezés esetén is ténylegesen a célingatlanban kell laknia az esetleges ellenőrzés idején is ahhoz, hogy ne szegje meg a bentlakási kötelezettéget.

A bentlakási kötelezettség megszegésének nem minősülő esetek

A vonatkozó kormányrendelet lehetővé teszi bizonyos esetekben a támogatott ingatlanból történnő elköltözést. Mutatjuk, mely esetek nem minősülnek a bentlakási kötelezettség megszegésének

  • a gyermek – a gyermekvédelmi szakellátások körébe tartozó otthont nyújtó ellátás keretében elhelyezett gyermek kivételével – tanulmányai folytatása miatt átmenetileg nem a támogatott személy lakásában lakik,
  • a támogatott személyt vagy a gyermeket, akire tekintettel a családi otthonteremtési kedvezményt igényelte, egészségi állapota miatt tartósan egészségügyi intézményben kezelik,
  • ha a támogatott személy és a gyermek, akire tekintettel a családi otthonteremtési kedvezményt igényelték, a támogatott személy munkavállalására tekintettel – indokoltan – legfeljebb öt évig a lakás elhelyezkedése szerinti településtől eltérő településen tartózkodik,
  • ha a támogatott személy és a gyermek – foglalkoztatásra irányuló jogviszony következtében – ideértve a sajátos egyházi jogviszonyt is – a foglalkoztatásra irányuló jogviszony jellegéből következően köteles a szolgálati helyén a foglalkoztató által térítésmentesen biztosított szolgálati lakásban lakni a foglalkoztatásra irányuló jogviszony fennállása alatt,
  • a támogatott személy vagy a gyermek, akire tekintettel a családi otthonteremtési kedvezményt igényelte, közeli hozzátartozó ápolása miatt ideiglenesen nem a támogatott személy lakásában lakik,
  • a támogatott személy az 1. mellékletben nem szereplő vétség miatt letöltendő szabadságvesztés büntetését tölti,
  • a nagykorú gyermek, akire tekintettel a családi otthonteremtési kedvezményt igényelték, elköltözik vagy
  • a kiskorú gyermek, akire tekintettel a családi otthonteremtési kedvezményt igényelték, a nagykorúvá válását követően elköltözik.

CSOK kérdések és válaszok online

Amennyiben további kérdése merült fel e témában, kérdezze online Szakértőnket!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

266 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözlöm,
Olyan kérdésem lenne, hogy ha édesanyám oda költözne hozzánk hosszasabb időre segítségnek a gyermekek mellé, akkor bejelenthetem ideiglenes lakcímre a CSOK-kal támogatott ingatlanba?

Üdvözlöm,
és mi a helyzet akkor, hogy ha életvitelszerűen a támogatott ingatlanba lakom. Viszont mivel nem jön össze a baba, ezért Pesten létesítek egy tartózkodási helyet, hogy a munkából el tudjak menni kivizsgálásokra, kezelésekre. Mert vidéken macerásabb, ráadásul másik településhez is tartozunk.
Ilyenkor ez szerződésszegés?
Köszönöm a válaszát.

Üdvözlöm,
Az lenne a kérdésem, hogy ha a lakcámkártyát 90 (szűk 1 hónapot csúsztunk) nap után vittük be a hitelintézethez, számíthatunk valamilyen büntetésre?
Köszönöm a válaszát előre is.

Jó napot,
azt szeretném megkérdezni, az a személy, aki nem él a férjével és át szeretne jelentkezni állandó lakcímre egy másik faluba, mert el akar helyezkedni munkában és a 2 gyermeket bölcsődébe helyezni.

Üdvözlöm!
Azzal kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni, hogy unokahúgom lakhat-e 6 éve vásárolt CSOK-os ingatlanunkban velünk iskolai tanév ideje alatt, mivel az egyeteme közel van hozzánk? Valamint bejelenthető-e erre a címre, mint tartózkodási hely?
Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlöm!
Kérdésem az lenne, ha a nagykorú gyermeknek, akire fel lett véve a CSOK gyermeke születik, bejelenthető-e az édesanyjával az ingatlanba?
A tulajdonos édesanyja /dédi/ bejelenthető erre a címre?
Válaszát előre is köszönöm.
Kata

Üdvözlöm!
Én szeretném felvenni a csok támogatást, mint egyedülálló szülő. De házas vagyok. Úgy tudom, hogy ha a férjem lemond a csok-ról, akkor fel is vehetem. Egy olyan kérdésem lenne, hogy ha később újra együtt lennénk, vagy más kapcsolatom lenne, akkor nem költözhet be az ingatlanba? És nem is jelentkezhet be semmiképpen 10 évig?

Üdv!
Nagyon jó a cikk, és most aktuálissá vált számunkra is.
Az lenne a kérdésem, hogy a lakástámogatási osztály felé (esetleg más felé?) jeleznem kell-e, hogy bölcsi kezdés miatt igényelnénk átmenetileg tartózkodási helyet?
Vagy csak besétálok a kormányablakba, és igényelek egy új lakcímkártyát magunknak?

Üdvözlöm!
2020 januárban, azaz 3 évvel ezelőtt költöztünk abba a lakásba, amire felvettük az 1 gyermekre járó CSOK-ot (600 ezer), és más hitel intézetnél lakáshitelt. E lakás szerepel állandó lakcímként a gyermek és az én, és a férjem lakcím kártyáján.
Sajnos úgy alakult az életünk, hogy a férjemtől elköltözöm a gyermekkel egy vidéki városba. Én ebben a vidéki városban dolgozom. Az óvodai felvétel miatt tartózkodási címnek a vidéki cím kellene, hogy szerepeljen a gyermek lakcímkártyáján, de állandó lakcímnek megmaradna a CSOK-os lakás.
Lehetséges-e így másik lakcímet másik városban megjelölni tartózkodási címként, von-e maga után büntetést?
Köszönöm előre is a válaszát!
Enikő

Üdv!
Csokos ingatlanban nem lehet a vállalkozásom székhelye. Lehet ideiglenes lakcímem a vállalkozásom székhelyén?

Tisztelt Hitelnet!
Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy vettünk egy használt lakást Csok támogatással, és csok hitellel, de a lakás felújítandó, a tető cserére szorul. Kb 1 év, mire be lehetne költözni. Ebben az esetben teljesen életszerűtlennek tűnik, hogy korszerűsítés helyett beköltözünk a lakásba, és majd pár éven belül ránk omlik.
Mire van ilyenkor lehetőség?
Köszönettel!
Barbara

Tisztelt Hitelnet!
Olyan kérdésem volna, hogy bejelenthető-e CSOK támogatással vásárolt lakásba, olyan személy tartózkodási címe, aki egyébként nem érintett a CSOK igénylésben. 5 fős család igényelte a támogatást és az egyik gyermek házastársa szeretne tartózkodási címet létesíteni az ingatlanban. Befolyásol-e ez bármit a későbbiek során, illetve van-e korlátozva a CSOK-os ingatlanokba történő bejelentkezés?
Köszönettel,
Gábor

Üdvözlöm!
Ha a feleségem, akit 1 hónapja vettem feleségül, CSOK-os ingatlan tulajdonosa, amit tavaly még megismerkedésünk előtt igényelt, tartózkodási helyként okmányaiban, valamint életvitelszerűen tartózkodhat-e az én ingatlanomban, azaz a saját férje ingatlanában? Valamint a felvett 2 gyermek után járó CSOK-nál, ha a gyermekek nagykorúak lettek időközben, tartózkodási helyet létesíthetnek másik ingatlanban a fiatalok? Tehát mindkét esetben tartózkodási hely hivatalosan bejegyezhető?
Mert nem normális, ha a férj és feleség tartózkodási helye különbözik. Erre gondolt a jogalkotó?
Válaszát előre is köszönöm!

Kedves ügyintéző!
Milyen lehetőségeim vannak?
A napokban az OTP bekérte a lakcímkártyánkat adategyeztetésre és állandó lakcím mellett meg van adva egy ideiglenes cím is, amit nem fogadnak el. 2020 februárban vásároltunk egy családi házat. Két gyermek után igénybe vettük a CSOK-os támogatást, valamint a tíz millió forintos kedvezményes hitelt.
A hitelügyintéző tájékoztatott, hogy a lakcímkártyán a vásárolt ingatlan címe szerepeljen állandó lakcímként. Ennek eleget is tettünk, de mivel tudtuk, hogy a megvásárolt ingatlan felújításra szorul, ami idő alatt nem lesz lakható, az ingatlan így a régi kis lakásom címet beírattuk ideiglenes lakcímnek, ahol azóta is lakunk, mert sajnos felújítás közben előre nem várt problémákba ütköztünk. (pl.: meggyengült főfal, elkorhadt födémgerenda), amik megbontás előtt nem voltak láthatók.
Ezek olyan plusz költségeket jelentenek, amiket jelenleg nem tudunk kigazdálkodni, így most szünetel a felújítás és ebbe az állapotban lakhatatlan az ingatlan.

Kedves Ügyintéző!
A feleségemmel CSOK támogatást, Zöld hitelt és 5%-os áfát vettünk igénybe új családi ház generál kivitelezéséhez. Az ingatlanba nemsokára be fogunk kötözni. A jelenlegi címünket megtarthatjuk ideiglenes lakcímnek?
Válaszát előre is köszönöm szépen.

Tisztelt Ügyintéző,
Húgom igénybe vette a CSOK támogatást a lakására és két nagykorú gyermekével lakik az ingatlanban.
Kérdésem, hogy én (nővér) és a fiam bejelentkezhetünk-e az ő lakásába (természetesen a hozzájárulásával) vagy van ennek valami akadálya a CSOK miatt?
Üdvözlettel:
Kamilla

Üdvözlöm.
Érdeklődni szeretnék, hogy a Falusi Csokkal megvásárolt házba az egyik barátunk ideiglenes lakcímet szeretne megigényelni.
Erre van-e lehetőség?

Kedves Ügyintéző!

A feleségemmel Falusi CSOK támogatást vettünk igénybe 3 gyerekre, 1/2 – 1/2 részben vagyunk tulajdonosok. Bejelenthető-e több személy az ingatlanba? (pl.: szülő, testvér, barát) Meg kell-e indokolni, hogy miért és kit jelentek oda be? Úgy értem, jár-e valamilyen következménnyel, ha bejelentek más személyt? A támogatással kapcsolatban semmilyen következményt nem jelent?
Köszönöm szépen a válaszát!
Üdvözlettel:
Andor

Tisztelt Cím!
Szeretném megkérdezni, hogy a testvérem ideiglenes lakcímmel bejelentkezhet-e hozzánk? Amennyiben igen, van-e időkorlát erre vonatkozóan?

Tisztelt Tanácsadó!
Falusi CSOK igénylése esetén a kedvezményezett ingatlanba történő bejelentkezésünket követően a 2016. évi LXXIII. törvény értelmében férjemmel tartós külszolgálatra, diplomáciai kiküldetésben külföldre „költözünk”.
Egy, a járási hivatal esetében végzendő esetleges helyszíni szemle alkalmával értelemszerűen a fogadó országban, a szolgálati állomáshelyünk szerint illetékes külföldi szolgálati címen „laknánk” ideiglenes státuszban (az 1961-es bécsi diplomáciai kapcsolatokról szóló egyezmény szerint), az extrateritorialitás elvét követve, megtartva a küldő országban (Magyarország) létesített állandó – ez esetben CSOK-ban érintett – lakcímünket állandó lakcímként.
Fentiek alapján, megítélése szerint, mentesülünk-e mint CSOK kedvezményezettek a hátrányos jogkövetkezményektől helyszíni szemle estén.
Szíves visszajelzését megköszönve!
Tisztelettel,
HE

Szép napot!
Nekem olyan kérdésem lenne, hogy a támogatott személyeken kívül be lehet-e mást jelenteni a CSOK segítségével épített házba.
Köszönettel!

Szép napot kedves szakemberek!
Az lenne a kérdésem, hogy amit vásároltunk CSOK-ra családi házat (10+10 millió) ideiglenesen bejelentkezhet-e az egyik fél szülője vagy sem? Nagyon fontos lenne, mert nem szeretnék büntető kamatot fizetni! A szerződésben nem szerepel az adott szülő!
Nagyon szépen köszönöm a választ!

Az unokatestvéremék hozzánk költöznek egy ideig és mivel kicsi gyereke van és várandós, szüksége lenne ideiglenes lakcímre.
A kérdésem a következő: a mi ingatlanok CSOK-kal terhelt, bejelenthetem ide hozzánk?

T. Cím!
Érdeklődnék, CSOK és hitelre vettük a lakásunkat. A lakcímkártyán szeretnék az állandó lakcím mellett tartózkodási helyet, ami más cím lenne.
Lehetséges ez?

Bejelentkezhetek (= állandó lakhely) a vásárlás tárgyát képező lakásba még mielőtt a CSOK-ot megkötném? Használatbavételi engedély már megvan, a fejlesztő megengedi a bejelentkezést, az előszerződés alapján a vételár jelentős részét már kifizettük. A végleges szerződést a társasház megalapítása után fogjuk megkötni. A csok-ot is ekkor igényelnénk.
Problémát jelenthet-e a CSOK igénylésénél, hogy már be vagyunk jelentkezve az új lakásba?
Köszönettel, Zsófia

Üdv,
Elváltam a feleségemtől, a 3 gyerek az ingatlanban maradt és én kivásároltan a tulajdonrészt, így a támogatást nem kellett visszafizetni. Viszont a legtöbb fórumon azt írják, más nem költözhet az ingatlanba, csak a támogatott személyek. Ez elég életszerűtlen. Én most nem költözhetek össze senkivel a fennmaradó 8 évben kötelező egyedülállónak lennem?
Válaszát köszönöm.

Üdvözlet,
egy kérdésem lenne, amennyiben válás után az anya igényel csok-ot új lakásához és a gyermek lakcímkártyáján lakóhelyként az anya új lakása van feltüntetve, de tartózkodási helyként az apa lakcíme is alatta, az az anya csok felvételének elutasító oka lehet?
Köszönettel.
Üdv.
Tamás

Tiszteletem!
Az lenne a kérdésem, hogy csok által vásárolt lakásba be lehet-e jelenteni állandó lakcímre édesapámat?

Tisztelt hitelnet!
Olyan kérdésem lenne, mi van akkor, ha 90 napon belül elfelejtettük bemutatni a lakcímkártyát, de 90 nap letelte előtt jóval hamarabb már bejelentkeztünk mint állandó lakcím? Csak ma küldtek levelet, hogy nem lett bemutatva, nyilván holnap bevisszük, de izgulunk megbüntetnek-e érte.
Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Szakértő!
Felvettem a CSOK-ot. Édesanyámmal együtt élek, de a bank azt mondta, hogy állandóra nem jelentkezhet be. Van rá mód, hogy bejelentkezhet? Szívbeteg, ezért is élünk együtt. Jelenleg szolgálati lakásban lakunk. Itt nem maradhat, ha elköltözünk, a megvásárolt ingatlanba, így nem lesz neki állandó lakhelye, ezért tartózkodási helyként sem tud bejelentkezni.
Válaszát előre is köszönöm.