CSOK után meddig kell Magyarországon dolgozni?

Jó napot kívánok.

Érdeklődni szeretnék, hogy mit jelent pontosan, hogy onnantól van 180 napunk, hogy az egyik fél tb jogviszonyt szerezzen, ha megkötöttük a szerződést? Mi hitel nélkül szeretnénk csokot igénybe venni, Ausztriában élünk. Tervezünk haza költözni. 1 gyermekünk van, szeretnénk 2-t vállalni, de férjem szlovák állampolgár. Én és a gyermek magyar.
Így is jogosultak vagyunk a 3 gyerekre járó 2,2 millió Ft-ra?

Ha férjem úgy dönt azonban, hogy ő visszamegy Ausztriába dolgozni, de ingázóként minden héten hazatér közös magyarországi otthonunkba, azt szabad-e? Tehát amíg én gyesen vagyok.
Meddig kell a magyar tb jogviszonyt megtartani? Ez ami engem érdekel.

Köszönöm szépen a segítséget.
Üdvözlettel.
Zsanett

Kedves Zsanett!

Ha a támogatott személy külföldi TB jogviszonyt igazol a kérelem benyújtásakor, akkor az alábbi előírást kell figyelembe venni.

Kizárólag magyar állampolgár igénylő esetén a benyújtáskor szükséges, a magyar társadalombiztosítási rendszerben megvalósuló jogviszony kiváltható valamely másik állam vagy nemzetközi szerződéssel létrehozott nemzetközi szervezet társadalombiztosítási rendszerének hatálya alatt fennálló biztosítotti jogviszonnyal, ha ezt az igénylő – házastársak, fiatal házaspár vagy élettársak esetén legalább az egyik fél – az illetékes külföldi hatóság vagy a nemzetközi szervezet által kiállított igazolással igazolja, valamint teljes bizonyító erejű magánokiratban vállalja, hogy a támogatási szerződés megkötését követő 180 napon belül a magyar társadalombiztosítási rendszerben biztosítottá válik.

Ez azt jelenti, hogy onnantól, hogy aláírták a CSOK szerződést, 180 napon belül létesíteni szükséges magyar TB jogviszonyt. Abban az esetben is, ha csak CSOK-ot és kölcsönt nem igényelnek.

A nem magyar állampolgár támogatott személy részére a CSOK a három hónapot meghaladó tartózkodási jogosultság fennállásának időtartama alatt nyújtható, ha Magyarország területén bejelentett lakóhellyel rendelkezik. A CSOK jogosultsághoz tehát meg kell felelni férjének is a lakóhellyel szemben támasztott követelménynek az előzőek szerint.

A kormányrendelet nem írja elő, hogy meddig szükséges fenntartani a magyar TB jogviszonyt. Azzal, hogy teljesítik 180 napon belül a magyar TB jogviszony létesítését, eleget tesznek a jogszabályban előírt feltételnek.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK ügyintézést is!Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézést is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
6 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Jó napot.
Azt szeretném kérdezni, hogy én Spanyolországban 3 évig folyamatosan dolgoztam. Most szűnt meg a munkahelyem, azonban jogosult vagyok 12 hónapig munkanélküli segélyre. Amit most igényeltem. Így a 12 hónap is tb jogviszony lesz, nem? Azaz akár 6 hónap múlva is igényelhetem a falusi csok-ot vagy nem? Pontosan milyen igazolás kell? Itt egy lapot adnak, hogy mikor meddig dolgoztál és persze a munkanélküli segély is bele van írva. Más igazolást itt nem adnak.

Jó napot kívánok Engem az érdekel, hogy mi jogosultak vagyunk e az 1 gyermek után járó 600.000 Ftra? Én magyar állampolgár vagyok és a lányom is aki az előző házasságomból született. Férjéhez mentem, viszont a férjem nem magyar állampolgár. Mind hárman Ausztriában élünk. Most indítjuk el a csok kerelmet, viszont nekem és a lanyomnak most csináljuk vissza a magyar lakcimet. Tehát a csok kérelem benyujtasakor pár hetes lesz csak a visszatelepulest igazoló lakcimkartya. Jelenleg még külföldön dolgozunk. Az 1 gyermek után járó 600.000 Ft-ot így is megkapjuk, hogy ő nem közös gyermek viszomt házasok vagyunk külföldi, de ő külföldi állampolgár,… Továbbiak »

Kedves Kérdező!
Nem probléma, hogy a gyermek nem közös, azonban szükséges, hogy mindhárman rendelkezzenek magyarországi lakcímmel. Továbbá, az igénylőnek vállalnia kell, hogy a támogatási szerződés megkötését követő 180 napon belül a Tbj. 6. §-a szerinti biztosítottá válik, tehát magyar TB-je keletkezik.
További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük töltse ki online adatlapunkat. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK ügyintézést!

Helló!
A kérdésem az, mennyi ideig kell magyar tb jogviszonyt fenntartani, falusi csok után külföldről hazatérőknek? Van-e minimum idő? Ha igen, mennyi?
Köszönettel.
György

Kedves György!
A CSOK rendelet nem tartalmaz arra vonatkozó előírást, hogy a magyar TB jogviszonyt meddig szükséges fenntartani. Ha teljesítik a 180 napon belüli magyar TB jogviszony létesítést, azzal már eleget tesznek az előírásnak.


6
0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x