Néhány hónapja nagy port kavart az a hír, miszerint a CSOK-os ingatlan nem lehet egyéni és társas vállalkozás székhelye, telephelye. Még a nyár folyamán módosult az erre vonatkozó előírás. Mutatjuk, hogy jelenleg milyen szabályok vonatkoznak a támogatott ingatlanba történő bejelentésre.

Sokan kapták fel a fejüket arra a tavasszal robbant hírre, miszerint a CSOK rendelet megszegésének minősül, ha vállalkozás működik a támogatott ingatlanban vagy akár csak a vállalkozásuk székhelyeként jelöljük meg a CSOK-os ingatlant. Ez az akkor érvényben lévő rendelet szerint visszafizetési kötelezettséggel járt.

A támogatott ingatlan hasznosítására vonatkozó rendelkezés

Mind az új, mind a használt lakásra vonatkozó CSOK rendelet rögzíti azokat az előírásokat a támogatott ingatlan hasznosításával kapcsolatban, amelyek megszegése a támogatás visszafizetését vonja maga után. Ezek az alábbiak:

„Ha – az állam javára bejegyzett elidegenítési és terhelési tilalom fennállása alatt – a családi otthonteremtési kedvezmény igénybevételével érintett

  1. a) lakást lebontják – kivéve, ha a bontás természeti katasztrófa miatt vált szükségessé – vagy elidegenítik,
  2. b) lakás nem a támogatott személy és azon kiskorú gyermekének lakóhelyéül szolgál, akire tekintettel a támogatást igénybe vette,
  3. c) lakás használatát harmadik személynek átengedik, azon használati vagy haszonélvezeti jogot alapítanak, vagy
  4. d) lakást a lakáscéltól eltérően hasznosítják,

a támogatott személy – a családi otthonteremtési kedvezmény visszafizetésének felfüggesztése és a (2) bekezdésben meghatározott eset kivételével – köteles a családi otthonteremtési kedvezmény folyósított összegét a bontás, a lakáscéltól eltérő hasznosítás megkezdésének, a lakóhely megváltoztatásának, a lakáshasználat átengedésének, illetve a lakás elidegenítésére vonatkozó szerződés megkötésének napjától számított, a Ptk. szerinti késedelmi kamattal növelten visszafizetni.

A rendeletnek ez a pontja július elsejétől a továbbiakkal egészült ki:

(1a) Nem minősül a lakáscéltól eltérő hasznosítás tilalma megsértésének az, ha az igénylő a családi otthonteremtési kedvezménnyel érintett lakást a legalább többségi tulajdonában álló gazdasági társaság – ide nem értve a részvénytársaságot -, vagy egyéni vállalkozói tevékenységet folytató igénylő esetében az egyéni vállalkozás székhelyeként bejelenti.

Milyen feltételekkel jelenthető be a CSOK-os ingatlanba gazdasági társaság székhelye?

A támogatási kérelem benyújtásakor az igénylőnek teljes bizonyító erejű magánokiratban nyilatkoznia kell arról, hogy a legalább többségi tulajdonában álló gazdasági társaság – ide nem értve a részvénytársaságot –, illetve az általa folytatott egyéni vállalkozói tevékenység székhelyeként – az állam javára bejegyzett elidegenítési és terhelési tilalom fennállása alatt – a családi otthonteremtési kedvezménnyel érintett lakást jelenti be a cégnyilvántartásba, illetve az egyéni vállalkozók nyilvántartásába.

Ebben az esetben a családi otthonteremtési kedvezmény összege csekély összegű (de minimis) támogatásnak minősül. Ha a családi otthonteremtési kedvezménynek az igénylő részére megállapítható összege – az igénylő nyilatkozata alapján – meghaladná a csekély összegű (de minimis) támogatásokra megállapított összeghatárt, akkor az igénylő legfeljebb ezen összeghatárig jogosult családi otthonteremtési kedvezményre.

Lehet-e telephely a CSOK-os ingatlan?

A fenti rendelkezés, amely lehetővé teszi vállalkozás székhelyként történő bejelentését a támogatott ingatlanba, nem vonatkozik a telephelyre, amely alapvetően gazdasági tevékenység helyszíne. Telephely tehát nem lehet a CSOK-os ingatlan.

Kérdések és válaszok online!

Ha Önnek is van kérdése CSOK témában, tegye fel online! További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
56 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Kedves Hitelnet!
A szüleim 3 éve vásároltak használt ingatlant, aminél 500 ezer Ft CSOK-ot is felhasználtak. Állandó lakcímmel rendelkezem az ingatlanban.
Bejelenthetem-e azt KATÁS egyéni vállalkozás székhelyéül?
Köszönöm!

Kedves Hitelnet.hu!

OTP-nél vettem fel Falusi CSOK-os támogatást és hitelt. Ennek során nyilatkoznom kellett, hogy nem működik gazdasági szervezet az ingatlanban, amit vásároltam. Ezt a nyilatkozatot akkor és ott tolták az orrom elé, addig szó se volt róla, nem is foglalkoztam vele, mert nem volt semmilyen vállalkozás székhelye az ingatlan és nem is gondoltam rá, hogy majd lehet.
A napokban mégis felmerült bennem, hogy egyéni vállalkozó legyek és ennek nyomán kiderült, hogy ilyenkor be kell jelentenem magam valamilyen székhelyre, ami tök jó lenne, ha lehetne a CSOK-kal érintett ingatlanom. Ezt természetesen előre nem láttam.
Írtam az OTP-nek ez ügyben, hogy utólag hogyan lehet módosítani a nyilatkozatom, stb., amire ezt írták: “Amennyiben a támogatás igénylésekor nem jelezte a nyomtatványcsomagon, hogy későbbiekben vállalkozás székhelyeként be kívánja jelenteni a támogatással érintett ingatlant, abban az esetben utólagosan nincs rá lehetősége.”
2020. júliusában írtuk alá ezt a papírt. Ha jól tudom 2019-ben született a módosított kormányrendelet, miszerint lehet vállalkozás székhelye CSOK-os ingatlan (bizonyos feltételek mellett).
Gyanús a dolog nekem, ugyan miért ne lehetne utólag módosítani ezt a nyilatkozat? Ez egy árva fecni egy fiók alján egy aktában. Adnak egy úját, kitöltöm újra. Szerintem teljesen életszerű a helyzetem, mint hogy az élet hozta ezt.
Igaza van az OTP-nek? Ferdítenek? (Más esetben már tájékoztattak rosszul, fiókban is és emailben is … nem lennék meglepve, ha nem tudná bal kéz mit csinál a jobb.)
Mit tehetek?
Köszönöm az idejük!
Üdvözlettel,
Róbert

Üdvözlöm.
2016-ban a házunk megvásárlásához kaptunk 600.000.-Ft CSOK-ot. Hány évig nem lehet egyéni vállalkozás székhelye/telephelye az ingatlan?

Kedves Hitelnet!
Nemrég vásároltunk Falusi CSOKkal egy házat, az adásvételibe külön lett feltüntetve a gazdasági épület, és annak a megfizetése önerőből történt. A férjem most indítana KATAs vállalkozást.
Kérdésem lenne, hogy ilyen esetben lehet még a vállalkozás székhelye és a munkavégzés helye az ingatlan, illetve a gazdasági épület?
Válaszát előre is köszönöm.

Jó napot.
Csokos házat épültünk, egyéni vállalkozóként fodrászatot működtetnék a házban. 6 m2-es rész lett kialakítva. Ebben az esetben ön szerint működtethetem a fodrászatot vagy inkább ne? Itt lenne a székhely, illetve a munkavégzés helye is. Csok támogatás,illetve kedvezményes hitel is igénybe lett véve.
Válaszát előre is köszönöm.

Kedves Illetékes,
Falusi csokra vásárolt ingatlanban szeretnék vállalkozási tevékenységet kialakítani. Úgy tudom, hogy székhely lehet az ingatlan, viszont telephely nem.
A kérdésem az lenne, hogy kivitelezhető-e úgy a vállalkozás indítása, hogy az ingatan lesz a székhely, de a telephely teljesen máshol van? Vagy telephely nélküli teor számra van kiváltva a vállalkozás?
Pl.: egy villanyszerelő esetét vegyük alapul.
Köszönöm segítségét.
Várom válaszát.

CSOK-kal vásárolt ingatlan esetén kiakakíthatok-e önerőből pl. kozmetikát, amelyben egyéni vállalkozóként saját magam dolgoznék?

Szeretnénk falusi CSOK támogatást és hitelt felvenni. A kiszemelt ingatlan egy része (1/3) régebben, mint étterem funkcionált.
Ha jól értem, 10 évig sem kiadni, sem megnyitni nem tudom az éttermet, ha egy helyrajzi számon vannak.
A lakó ingatlan része elég nagy önmagában CSOK számára.
Meg lehet valahogy osztani előzetesen az ingatlant és 2 részben megvenni?

Üdvözlöm.
KATA-s vállalkozó vagyok. Egy fős szépség szalonom van itthon. Akkor a CSOK-ot bővítésre igényelhetem 1 már meglévő gyermekre? A vállalkozásom ide van bejelentve, mert itthon van a szalonom is. Külön helyiségbe.

Tisztelt Hitelnet!
2020-ban vásároltam egy új ingatlant és felvettem a CSOK-ot 2 gyerekre. Van egy meglévő egyéni vállalkozásom, aminek máshol van a székhelye jelenleg, de szeretném áthelyezni az új ingatlanba.
Ezt megtehetem így utólag, hogy bejelentem az egyéni vállalkozásom székhelyét CSOK-os ingatlanba anélkül, hogy elveszíteném a támogatást?
A választ előre is köszönöm!
Üdvözlettel, Levente

Tisztelt Hitelnet!
Nálunk ugyanazon helyrajzi szám alatt van a lakóházunk és ezzel egybeépítve a vállalkozásunk székhelye. Ebben az esetben igénybe vehetjük a 2 gyermek után járó használt lakás felújítására vonatkozó 1.300.000 Ft-ot?
Köszönettel: Eszter

Tisztelt Hitelnet,
Szeretném megtudni, hogy a https://hitelnet.hu/csok/csok-os-ingatlan-igy-lehet-vallalkozas-szekhelye/ cikkben megírt információk mikor keletkeztek, mert ezek elég homályosak, csak relatív hivatkozásokat tartalmaz a cikk. Az sem említi a cikk, hogy melyik törvényről van szó, és mi a módosítás pontos száma, hogy rá lehessen keresni.
2020. szeptemberében a cikk alapján eljártam a Magyar Államkincstárnál, mint illetékes szervezet a CSOK támogatás elbirálásában és azokkal kapcsolatos ügyek intézésével, és állásfoglalást kértem egyéni vállalkozás székhelyének bejelentéséhez, valamint a szervezet jóváhagyását kértem. A válaszlevélben a MÁK jelezte, hogy a CSOK törvény módosítása csak 2019. december 31-ig engedte meg a CSOK-os lakásba történő székhely bejelentését, azon túl már nem lehetséges.
A hivatalos válasz ellentétes az Önök cikkében leírtakkal. Tudnának pontosítani a cikken, megadva a törvényi hivatkozásokat és módosításokat?

Tisztelt Hitelnet!

Köszönöm a válaszukat a 2020-11-10 – 14:30-kor feltett kérdésemre. Nem látunk tisztán, mert egyéb helyről olyan információt kaptunk, hogy nem szükséges a külön helyrajzi szám, máshonnan pedig azt a választ,amit Önök is írtak. A cikkükben ezt is írták:
“Ha tehát a támogatott személy és a gyermek a lakásban életvitelszerűen él és e mellett az ingatlanban vagy akár a melléképületben vállalkozási tevékenységet végez, az megfelel a jogszabályi előírásoknak.”
Mégis szükséges a külön helyrajzi szám? Nálunk a felújítandó ingatlanban élünk, a műhely egy külön épület az udvarban.
Nagyon köszönöm a válaszukat előre is!

Tisztelt Cím!
Falusi CSOK-ot szeretnénk igényelni. Egy helyrajzi számon a felújítandó ingatlannal található egy asztalosipari vállalkozás (kft) és a férjem egyéni asztalosipari vállalkozó is.
Igénybe vehetjük-e így a falusi CSOK-ot ingatlan felújítására, milyen feltételekkel? Vagy szükséges a külön helyrajzi szám?
Köszönettel.

Ferenc
Én a tegnapi nap (2020.10.20) írtam a pénzügyminisztériumnak emailt. Érdemben nem kaptam rá választ, csak a szokásos rizsát. Mi is őstermelők vagyunk és szeretnénk Csok-os ingatlan telkén virágot, stb termelni.
Válaszuk:
2016. február 11-én a lakáscélú állami támogatásokra vonatkozóan két új jogszabály ( a továbbiakban: CSOK jogszabályok) lépett hatályba (www.njt.hu – 16/2016. (II.10) Korm.rendelet, valamint a 17/2016. (II.10) Korm.rendelet).

A CSOK jogszabályok rendelkezései a kihirdetésük óta többször módosultak, mely módosítások által újabb támogatások kerültek bevezetésre és az igénybevétel feltételei számos esetben egyszerűsödtek.

Erre tekintettel tárcánk részletes ügyfél-tájékoztatókat készített, melyek – folyamatosan frissülve – tárcánk honlapján is elérhetőek

Az egyes kérelmek körültekintő vizsgálata és a támogatásokra való jogosultság megállapítása céljából tárcánk a támogatások igénylését, bírálatát és folyósítását érintő feladatokkal az alábbi linken található hitelintézeteket bízta meg

Kérjük, hogy a kedvezményére való jogosultságának megállapítása céljából keresse fel valamelyik, a kedvezmény elbírálására jogosult hitelintézetet, valamint kérjük, hogy a támogatásokkal összefüggésben felmerülő további kérdéseit az említett hitelintézetekhez intézze.

Kedves szakértők,
Egy elég nagy belterületi telken építkeztünk. A telek saját tulajdon, az építkezéshez viszont igénybe vettük a CSOK-ot és az ÁFA visszaigénylést 5m Ft-ig. A telken zöldségeket is termesztünk, és jövőre szeretnénk piacon is értékesíteni, ezért ki szeretném váltani az Őstermelői-kistermelői igazolványt.
A kérdésem az lenne, hogy folytathatok-e ilyen tevékenységet az ingatlanon, vagy honnan tudnék hivatalos állásfoglalást kapni ebben az ügyben?
Köszönöm szépen előre is a válaszukat.

Most fogjuk felvenni a csok-ot. Jelenleg nincs vállalkozásunk, de a tíz év alatt lehet, hogy lesz. Be lehet majd azt jelenteni a csokos ingatlanba, ha most egyelőre nemlegesen nyilatkozunk az erre vonatkozó kérdésre (hiszen még nincs cég)? Elég akkor bejelentenünk/lenyilatkoznunk ezt a tényt, ha már megalakult a cég?

Tisztelt Szakértő!
A kérdésem az lenne, hogy az ingatlan amit megvennék, cég székhelyéül szolgál az eladónak. Szeretné még 2 évig ott tartani az eladása után is, mert akkor megy nyugdíjba. Ezzel a székhely maradna a címen az adásvételkor is. A hitel elbírálásakor gondot okoz-e a csoknál és a hitel igénylésénél? 1 hét múlva szerződnénk.
Köszönöm válaszát.
Tisztelettel.
Z-né

Érdeklődnék, hogy minap szerettük volna benyújtani a falusi csok igényléséhez szükséges
papírokat, de elutasítottak azzal, hogy a páromnak főállás mellett egyéni vállalkozása van. A költségvetés a lakáson belüli korszerűsítésre adtuk meg, pontosabban fürdőszoba és nappali csempézés, illetve 2 beltéri ajtó cseréjére. Nem értjük a kettő összefüggését?
Válaszukat előre is köszönöm.

Tisztelt Hitelnet.hu!
Vállalkozást szeretnénk indítani családi házunkban székhellyel-telephellyel, ami CSOK-kal terhelt.
Egy gyermek után igényeltük meg a 600.000 Ft támogatást 2018 augusztusában.
Ez a majd 2 év milyen visszafizetési kötelezettséget róna ránk nézve?
Erre is lehetne kerni részletfizetést?
Előre is köszönöm válaszukat!
Üdv.

Tisztelt Hitelnet!
Azt szeretném megkérdezni, hogy ha az általunk választott használt ház címén székhelyként BT van bejegyezve, ami jelenleg végelszámolás alatt áll, igényelhető-e rá csok+hitel?
Köszönettel, Tímea

A fiam kis árufuvarozó vállalkozást indít a szülői házban amely csokos ház. Ez az ő lakcíme is.
Van-e erre valamilyen korlátozás vagy bejelentési kötelezettség?

Szép napot!
Érdeklődnék, hogy CSOK-ra vásárolt ingatlan melléképületét a vállalkozás telephelyeként be lehet-e jelenteni.
Az egyéni vállalkozó székhelye ennek az ingatlannak a lakóépülete (ott lakó, tulajdonos vállalkozó).
Köszönöm válaszukat!

2019. augusztusában igényeltem CSOK-ot. Nem jeleztem előre, hogy székhelyként is szeretném használni.
Erre most már nincs lehetőség? Szeretnék most vállalkozást indítani.
Előre köszönöm válaszukat.