CSOK igénybevételével történő építkezés esetén olvasóink gyakori kérdése, hogy elvégezhető-e valamely szakmunka családon belüli szakemberek segítségével vagy a CSOK rendelet előírása ezt kizárja. Erre a kérdésre kerestük most a választ.

Közeli hozzátartozó nem vehet részt a CSOK-os építkezésben?

Ebben a témakörben több olvasónk is feltette azt a kérdést, hogy egyrészt megengedett-e családi összefogással CSOK-os házat építeni, ha a családtagok szakmabeliek, vagy kötelező kivitelezői szerződést kötni minden esetben, akár külön-külön az egyes munkafázisokra. Olyan kérdés is felmerült, hogy kőműves szakember saját lakóházának kőműves munkálatait elvégezheti-e saját kivitelezésben.

Vonatkozó kormányrendelet

Az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó lakáscélú támogatásról szóló 16/2016. (II.10.) kormányrendelet 23.§ (4) értelmében:

Az új lakás építéséhez igényelhető családi otthonteremtési kedvezményre támogatási szerződés abban az esetben köthető, ha az igénylő az építési tevékenységet végző gazdálkodó szervezetben nem rendelkezik tulajdonnal, valamint a gazdálkodó szervezet tulajdonosa az igénylőnek nem közeli hozzátartozója vagy élettársa.”

Házilagos kivitelezés

A CSOK rendelet nem mondja ki, hogy új lakóház építése kizárólag kivitelezői szerződéssel lehetséges. Ebből következően megengedett a házilagos kivitelezés is, a számlabenyújtásra vonatkozó előírások figyelembevételével.

Számlabenyújtási kötelezettség

Új lakás építése esetén a támogatott személy a készültségi fokkal arányos folyósítást megelőzően köteles bemutatni az adott készültségi foknak megfelelő, a hitelintézet által elfogadott költségvetésben szereplő bekerülési költség legalább 70%-áról a saját nevére kiállított számlákat. Házilagos kivitelezés esetén az elvégzett munka értékét piaci áron szintén fel kell tüntetni a költségvetésben, de értelemszerűen erről számlát nem tud benyújtani az igénylő, hiszen saját maga végzi el a munkát. Ugyanakkor az adott munkavégzéshez szükséges építőanyagok költségéről szintén benyújtható a számla.

Házilagos kivitelezés esetén tehát arra kell figyelni, hogy ebben az esetben is teljesíteni tudjuk a költségvetés legalább 70%-ára vonatkozó számlabemutatási kötelezettségünket!

Kivitelezői szerződés

Amennyiben a támogatott személy a teljes építkezésre vagy egy-egy részmunkálatra kivitelezővel szerződik, úgy nem rendelkezhet tulajdonrésszel az adott cégben és a munkálatokat végző cég tulajdonosa sem lehet az igénylőnek közeli hozzátartozója. Nem bízhatunk meg tehát olyan kivitelező céget például az ácsmunkával és tetőfedéssel, akinek a tulajdonosa valamelyikünk szülője vagy testvére, de ugyanígy saját cégünk sem végezheti el a tetőfedési munkálatokat.

Ellenben, ha a támogatott személy vagy testvére vízvezeték-szerelő vagy burkoló, akkor ezeket a munkálatokat házilagos kivitelezésben elvégezhetjük. Számlát ez esetben a csövek, vezetékek, fürdőszobai szerelvények, valamint a csempe és egyéb burkolatok, stb. anyagáráról nyújthatunk be.

Mire kell még figyelni a számlabenyújtás során?

  • Az építési engedély vagy az egyszerű bejelentéshez kötött épület felépítésének bejelentését legfeljebb 6 hónappal megelőzően kiállított számla fogadható el.
  • A számlakibocsátónak a hitelintézet részére történő benyújtáskor az állami adóhatóság honlapján közétett működő adóalany nyilvántartásban szerepelnie kell.

Ha nem szerepel, csatolni kell az állami adóhatóság igazolását, mely szerint a számlakibocsátó a számla kibocsátásának időpontjában az állami adóhatóság nyilvántartásában működő adóalanyként szerepelt.

További kérdése lenne?

Tegye fel online Hitelszakértőnknek!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
40 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt szakértő.
Az lenne a kérdésem, hogy a falusi csok keretein belül elvégzett munkáknál a festővel van megbízási szerződésünk, de a burkolóval, vízvezetékszerelővel nincs. Csak a számla, amit kiállított a munkáról és anyagról.
Kérdésem, hogy ez probléma-e?

Tisztelt Szakértő!
Csok-os építkezés esetén a költségvetés 70%-ról szükséges számlát benyújtani. Elfogadják a számlát, ha a 70% csak anyagköltség? Műszaki vezetőt szeretnénk megbízni és saját kezűleg szeretnénk kivitelezni.

Tisztelt Szakértő!
Saját lakásom kivitelezése során – amennyiben teljesen önerős, támogatás nélküli a beruházás – a saját villanyszereléssel foglalkozó cégem elvégezheti-e a villanyszerelést?

Tisztelt Uram!
CSOK miatt építési naplót kell vezetnünk. Kőműves munkákhoz van egy barátom (kőműves végzettséggel), aki hoz minden eszközt is, de nem vállalkozó. Édesapám magasépítési építész technikus, de ő sem vállalkozó.
Ezt hogyan tudom az e-naplóban rögzíteni?

Tisztelt szakértő!

Ha saját kezűleg szeretnék bizonyos munkafolyamatokat én végezni, az alapanyag költségének a 25-30%-át írom le munkaköltségek és ez alapján számolom a ház költségvetését és így a 70%-ot nem lépem át, akkor a jogszabályok értelmében építkezhetek CSOK támogatással vagy beleszólnak, hogy például egy 70e forintos ablak beépítési költsége több 30e forintnál?
Válaszát előre is köszönöm.

T. Cím.
1. Saját kezűleg szeretnénk építkezni CSOK és Babaváró hitellel. Ilyenkor szükséges-e E-naplót vezetni, illetve ki vezetheti?
2. A fent olvasottak alapján saját kezűleg lehet építeni természetesen alapanyag számlával igazolva. Ellenben a kivitelezési költség, ami nyilván sokkal kevesebb, mert saját kezűleg építek, azt nekem ezek szerint nem kell, illetve nem is tudom, hogy igazolni. Tehát ilyenkor az építési költség 70%-át kell igazolni a számlával, a többi mellékes. Mert a kivitelési költség nyilván önerőnek minősül, jelen esetben amivel nekem nincs elszámolási kötelezettségem.
3. Saját kezű építés esetén ki felel a kivitelezésért? Az építész, amennyiben ezt tudja vállalni?
Előre is köszönöm a választ.

Én azt szeretném kérdezni, hogy,ha az építkezéshez 2 gyermek után igénybe veszem új ház építéshez a 2.600.000 Ft támogatást, plusz 4.000.000 Ft csok hitelt, akkor az építkezésnél csak ezt az összeget kell egy tőlem független vállalkozói számlával igazolni és minden mást megcsinálhatok magamnak, vagy pedig nem?

Tisztelt szakértő,
új házat építűnk, van 3 gyermekünk. Szerettük volna igénybe venni a CSOK-ot + hitelt. Még tavaly januárban aláírtuk a szerződést. A földhivatalba ráterhelték a telekre az összeget, valamint az elidegenítési és jelzálogjogot. Jelenleg az épület szerkezetkész állapotban van az önrész felhasználásával. Kőműves végzettségem is van. De egy ismerősöm, aki KATA-s vállalkozó, besegített és számlát is tudott adni. Hitelelbírálásakor kérték az E-napló készenlétbe helyezését, de azt mondták nem kell vezetni. 2019 okt. 24. után egyszerűsített ÉTDR-re feltöltött, és Építési hatóság tudomásul vétele után kezdtem el építkezni. Az E-naplót törölték. Most a bank kéri az E-napló megnyitását. A ház már áll. Az ingatlanra rá van terhelve. De még egy fillért nem kaptam.
Mit tehetek?

Tisztelt szakértő!
Mi úgy szeretnénk csok támogatott családi házat építeni, hogy én mint tulajdonos fogom össze a vállalkozókat, akik a házat építenék. Tehát leszerződök a műszaki vezetőtől kezdve a vízszerelőn át az összes szakemberrel és minden számla az én nevemre fog szólni. Így élhetek az 5%-os áfa kedvezménnyel? Ha igen, akkor hogyan kapom vissza a 22% áfa különbözetet és kitől?
Előre is köszönöm.
Péter

Tisztelt Szakértő!
Szerkezetkész ikerházfél megvásárlása után CSOK támogatással történő építkezés esetén a vételi számla elfogadható a 70%-hoz ha azt adószámmal rendelkező természetes személy állította ki?
Köszönöm!

„Házilagos kivitelezés esetén az elvégzett munka értékét piaci áron szintén fel kell tüntetni a költségvetésben” – ezt az összeget a bank ugyan úgy veszi figyelembe mintha egy számla lenne róla?
Köszönöm.

Ha jól értem, és van egy kőműves építkező – akkor a saját épületén végzett kőműves munkára (egyéni vállalkozóként) nem adhat számlát, de a költségvetésbe a munkadíjat bele építheti. (Számla nélkül is.)

Tisztelt Szakértő!
Nemsokára elkezdjük az építkezést (2 gyerekes CSOK támogatás + 1-2 M kiegészítő hitel) Van pár ismerős akik megcsinálnák a kőműves munkákat, viszont ők nem számlaképesek. Attól függetlenül ők megcsinálhatják ha az össz költségvetés 70% le tudom papírozni? Illetve az e-naplóba ez gondot okozna hogy nem cég-gel csináltatom a kőműves munkákat?
Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Szakértő! A lányomék az én vállalkozásomat szeretnék megbízni az építőmesteri munkákkal, hisz bennem bíznak, akkor már az én vállalkozásom nem építheti a házukat? Köszönettel : egy apa

Tisztelt Szakértő!
Mi lehet a megoldás abban az esetben, ha a lányomék új házat szeretnének építtetni, és a kőműves munkákkal az én építőipari kft-met szeretnék megbízni. Tehát nem csak én dolgoznák ott, hanem a bejelentett munkások is. Akkor már amely vállalkozásban bíznak, azzal nem is építtethetik?
Válaszukat előre is köszönöm.
Egy Apuka

Kedves szakértő!
CSOK 10+10 Milliós új családi házunk építésénél, a testvérem vízvezeték szerelő munkálatokat végezné el.
Az lenne a kérdésem, hogy elég az e-naplóba a bizonyítványát feltölteni vagy kell kivitelezői szerződés kötnünk vele?
Kell-e felelősségbiztosítást kötnie vagy elég ilyenkor az általunk kötött ÉPSZER biztosítás?
Köszönöm és várom válaszukat.
Szép napot kívánok.

Tisztelt Szakértő!
A témával kapcsolatban az lenne a kérdésem ami nem egyértelmű számomra, hogy a CSOK 10+10-et vesszük igénybe új családi ház építéséhez. A kivitelezést nem generálba végeztetjük, hanem külön-külön megfelelő minősítéssel rendelkező szakemberekkel. A kérdésem itt merülne fel, hogy Édesapám villanyszerelő egyéni vállalkozó, ő végezheti-e részünkre a teljes villanyszerelési munkálatokat, és mik a feltételei? Természetesen szerződnénk és mindent az előírásoknak megfelelően végeznénk.
Köszönöm előre is a választ és segítséget.

Tisztelt szakértő!
Tavasszal bővítjük meglévő házunkat házilagos kivitelezéssel. Értem, hogy így is lehet igényelni a Csok-ot, de azt már kevésbé, hogy akkor hogyan jön össze az a 70%ék csak az anyagköltségből?! Köszönettel: Anikó

Tisztelt Szakértő!
Kérdésem az lenne, hogy a CSOK mindössze 10 millió Ft-os (tehát a +10M Ft nélküli) támogatását a maximumig kötelező-e felhasználni? Valamint lehetséges-e, hogy egy új ház építése esetén csupán a szerkezetkész állapotig igényeljük, vagy mindenképpen kötelező a hatályos lakhatási feltételekig felhasználni a támogatást? Illetve mik ezek a feltételek?
Köszönettel,
Réka