Tisztelt Szakértő!

A minap nyújtottuk be CSOK (2,6M Ft) Hitel és Áfa igénylésünket a jelenleg épülő családi házunkra. Az első értékbecslés ezt követően megtörtént, 45%-ra becsülték a jelenlegi készültségi szintet, ami reális, így a költségvetésünkből fennmaradó részre még tudjuk igényelni a CSOK (2,6M) ÁFA és a felvenni kívánt hitel összegét is. Az egy hónappal ezelőtt megrendelt nyílászárók beépítése és előtte a belső vakolás a következő héten esedékes (ez kb +10%-kal növelné a jelenlegi készültségi szintet.

A banktól kaptam egy hívást, miszerint a kiutalást közvetlenül megelőzi még egy helyszíni szemle és ennél a szemlénél a ház ugyanolyan állapotban kell álljon, mint az első értékbecslésnél, vagyis 45%-on. Gyakorlatilag nem haladhatunk addig semmit az építkezésben és ez akár hónapokat is igénybe vehet, míg megtörténik a kiutalás. Az alvállalkozóktól a megigényelt összeg kiutalásáig kapnánk fizetési haladékot, mivel az önerőnk elfogyott, de a helyszíni szemle során az addig megtörtént munkálatokat mind önerőnek tekintenék, vagyis a teljes költségvetésünkből így már nem maradna fenn akkora összeg, hogy a felvenni kívánt hitel teljes egészében lehívható legyen.

Az lenne a kérdésem, hogy melyik jogszabályban van lefektetve, hogy a kiutalást megelőző helyszíni szemléig az első értékbecslés által meghatározott készültségi fokon kell maradnia az ingatlannak? Mióta szükséges még egy helyszíni szemle az első kiutalást megelőzően? Ha ez valóban így van, van-e bármilyen megoldás, amivel kiküszöbölhető, hogy felfüggesszük erre a pár hónapra az építkezést?

Válaszát köszönöm!
Virág

Kedves Virág!

A vonatkozó kormányrendelet értelmében új lakás építése esetén a CSOK folyósítása a készültségi fokkal arányosan, utólagosan történik, ugyanakkor a rendelet azt is kimondja, hogy a kedvezmény a kérelem benyújtásakor az épület készültségi fokának megfelelő, az építési költségvetésből még fennmaradó bekerülési költségre igényelhető. Ezt az előírást a pénzintézetek némileg eltérően értelmezik. Van olyan bank – mint például az Önök esetében is – amely kizárólag a saját erő beépítését fogadja el, s azért nem lehet ezt a készültséget az első kiutalás előtt meghaladni, mert a rendelet szerint a támogatás kizárólag a költségvetésből még hátralévő munkálatok finanszírozására használható fel, s ha Önök az első részfolyósítás előtt a saját erőt meghaladó készültséget érnek el, az már túlkészültséget eredményezne. (Ezzel szemben olyan banki álláspont is létezik – hivatkozva a rendelet azon pontjára, miszerint a CSOK folyósítása utólagos – hogy a saját erő beépítésén túl további készültség elérése szükséges.)

Adott esetben véleményünk szerint az érintett hitelintézet belső utasítása a mérvadó, tehát ennek megfelelően szükséges eljárni. Információink szerint azonban a kiutalást megelőző újabb helyszíni szemle nem eredményez hónapokig tartó csúszást. Esetleg a Nemzetgazdasági Minisztérium állásfoglalása kérhető az ügyben.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdv.
Szeretnénk igénybe venni új ház építésénél az áfa visszaigénylést. Az első értékbecslés 3 hét múlva lenne, viszont előtte megvennék pár építőanyagot, mielőtt felmegy az áruk.
Ez jelent problémát a visszaigénylésnél?
Köszönettel.