Tisztelt Szakértők,

a lenti kérdésben kérnénk ki véleményüket:

Használt lakásra 2016-ban, 2 vállalt gyermekre felvett 1,43m CSOK-ot szeretnénk új építésű lakásra átvinni, ahol a 2,6m-et szeretnénk érvényesíteni. A vállalásból 1 gyermek már megszületett. Az ingatlanra vonatkozó feltételek rendben vannak (nagyobb is és drágább is), viszont bankunk szerint (KH) nem vagyunk jogosultak a nagyobb összeg igénybevételére a 16/2016. (II. 10.) Korm. rendelet [ CSOK új r. ] 12. § (3) bekezdése szerint, mivel nem teljesült a gyermekvállalás. A kormányhivatal írásos tájékoztatása alapján viszont ugyanezen jogszabály alapján a korábbi támogatással csökkentett összeg igényelhető. Erről hivatalos határozatot természetesen nem ad ki, a bank pedig ehhez köti a CSOK igénylését.

Egyébként a használt lakás eladása miatt a visszafizetési kötelezettség felfüggesztését elindítottuk a kormányhivatalnál, és ehhez a korábbi támogatás összegét (1,43m) vissza is utaltuk már a kincstárnak, a határozat erről meg is született.

Hogyan tudjuk feloldni ezt az ellentmondást? Kinek van igaza? Nem gondolnám, hogy a jogalkotó szándéka az lett volna, hogy két gyermek érkezése közötti időszakban kizárja a jobb körülmények megszerzését, azonban, ha már megszületett volna, már meg lehetne ezt lépni.

Mi a véleményük?
Segítségüket előre is köszönve, üdv:
Gábor

Kedves Gábor!

Az idézett kormányrendelet előírását – a K&H Bankkal egyetérve – úgy értelmezzük, hogy gyermekvállalásra tekintettel ugyanazon igénylők által korábban igénybe vett támogatás esetén a megelőlegezett családi otthonteremtési kedvezmény akkor igényelhető, ha a korábbi gyermekvállalás teljesült.

Ha CSOK különbözet érvényesítésre nincs lehetőség, akkor a 3% kamatú, államilag támogatott lakáscélú hitel sem kérhető. Erre a konstrukcióra csak azok a támogatott személyek lehetnek jogosultak, akik a legalább 2 gyermekes CSOK-ra (CSOK különbözere) is jogosutak és igénybe is veszik azt.

Megoldás esetleg az lehet, ha önkéntesen visszafizetik az 1,43M Ft-ot és az újépítésű lakásvásárlás során újra igénylik a 2,6M Ft-ot.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

Amennyiben az új lakás vásáráslásához kölcsönt is szeretnének igénybe venni, Szakértőink készséggel tájékoztatják Önöket az elérhető legkedvezőbb hitelkonstrukicikról. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltsék ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű ügyintézést is!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése