CSOK igénylést hogyan tüntessük fel az adásvételi szerződésben?

Szép napot!

A kérdésem az lenne, hogy venni szeretnénk egy házat, az adatokból kiszámoltuk, hogy 1.300.000 Ft járna nekünk, ha élne a törvény. Most akarnánk megírni az adásvételi szerződést. De a bankoknál nem kaptunk felvilágosítást, hogy pontosan az adásvételi szerződésbe, hogyan kell feltüntetni az igényünket a CSOK-ra (több hitelintézet se tudott segíteni). Hitelt nem vennénk fel.

A folyamat kb. így nézne ki:
1. Fizetnénk egy adott összegű foglalót.
2. Adásvételi szerződést írnánk és kifizetnénk a teljes összeget, kivéve azt, amit CSOK-ból szeretnénk kifizetni.
3. Igényelnénk Július 1.-én a CSOK-ot.
4. CSOK elbírálás után az esetleges fennmaradó összeget kifizetnénk (ha nem sikeres az elbírálás, akkor a teljes összeget).
5. Nevünkre kerülne a ház.

Ez így egy járható út önök szerint? És mindezt, hogy kellene feltüntetni, véghez vinni?
Üdvözlettel, Péter

Kedves Péter!

A hitelintézetek CSOK-ra vonatkozó eljárási szabályzatát még nem ismerjük, de arról, hogy korábbi használt lakás vásárlásakor igényelt FOT (Fiatalok otthonteremtési kedvezménye), illetve jelenleg új lakás vásárlásánál igényelt lakásépítési támogatás (“szocpol”) esetén hogyan történik a kedvezmény feltüntetése az adásvételi szerződésben, készséggel tájékoztatjuk.

Az adásvételi szerződésben rögzíteni kell azt, hogy a vételár milyen forrásokból kerül megfizetésre (saját erő, támogatás, hitel). Mivel jelen esetben hitelfelvétel nem lesz, ezért számszerűsítik, hogy mennyi a saját erő összege és mennyi a CSOK összege. A továbbiakban a vételár megfizetésének ütemezését rögzítik. Bele kell írni az adásvételi szerződés aláírásával egyidejűleg átadott saját erő összegét, melyből bizonyos összeget foglalónak tekinthetnek. Amennyiben a teljes önerő nem kerül átadásra még, akkor annak a fizetési határidejét (ami lehet a CSOK elbírálását követő időpont), végül a CSOK összegét és fizetési határidejét. A CSOK-ot a hitelintézetek csak akkor utalják, ha a vevő a teljes önerőt megfizette.

Ami a CSOK fizetési határidejét illeti, szintén korábbi tapasztalatok alapján abból lehet kiindulni, hogy az ügyintézési idő kb. 1 hónap. Mivel azonban várható, hogy a hitelintézetekhez benyújtott CSOk kérelmek száma július 1-től ugrásszerűen megnő, s ezzel az átfutási idő is növekedhet, a CSOK fizetési határidejének célszerű – a CSOK kérelem benyújtásától számítva – legalább 60 napot megadni.Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézés is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
37 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Cím!
4 éve költöztünk újépítésű lakásunkba, akkor 2 gyerek után igényeltük a CSOK-ot (2,6 M Ft). Most szeretnénk ezt a lakást eladni és nagyobb, szintén újépítésű házba költözni, illetve igényelni a 3 gyermekes CSOK-ot, tehát a fennmaradó 7,4 M Ft-ot.
Jól tudom, hogy 5 éven belül is megtehetjük az ingatlanváltást, ha újonnan épült ingatlanba költözünk? Mik a teendőink, hogy biztosan jogosultak lehessünk a fennmaradó összegre? A bankok vagy a járási hivatalok intézik ezeket az ügyeket, merre induljunk?
Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Cím!
Fiam az OTP-nél CSOK támogatást venne igénybe használt lakás vásárlásra. Az OTP-nél szükség van-e nyilatkozatra a teljes önerő átvételéről? mint pl.egy másik banknál?
Tájékoztatását előre is köszönöm.

Házat szeretnénk vásárolni gyermekek után járó csok támogatással. Sajnos a támogatott csok hitelt nem tudjuk igénybe venni. Az adásvételi szerződésben külön tüntették fel a telekárat 27 százalékkal. Állítólag ez a csok feltétele? Mi megállapodtunk egy vételárban, akkor ez nem került említésre.
Valóban így kell? 5 százalékos áfa és a gyermekek után járó csok miatt?
Várom mielőbbi válaszát.
Köszönöm.

Szép napot!
Az lenne a kérdésem, hogy eladtuk a lakásunkat és ápr. 4-én erről adásvételi szerződést kötöttünk a vevővel, de a teljes vételárat a vevő még nem fizette meg. Ez várhatóan csak július közepe lesz. Mi kinéztünk közben egy családi házat és igénybe szeretnénk venni rá a csokot. Viszont a beforgatási kötelezettség eltörlése miatt csak július 1. után írhatnánk meg az adásvételi szerződést az eladónkkal vagy már előbb is? Összesìtve: eladtunk már a lakást, de még nincs kifizetve, melyik dátum számít az adásvételi szerződés napja vagy a tényleges kifizezésé a csok igénylésénél.
Köszönöm válaszukat!

Jó napot!
Ingatlant szeretnénk vásárolni, mely részben önerő, részben csok és részben munkáltatói hitel uútján kerül kifizetésre! Adásvételi szerződést még nem tudunk kötni, amíg a munkahely ki nem értesít és utána van rá 30 nap! De szeretnénk lefoglalni az ingatlant egy adásvételi előszerződéssel! Ez van valami befolyással a csok-ra?

Üdv! Az lenne a kérdésem, kell-e új adásvételi szerződést írni vagy elég csak módosítani, ha (az OTP szerint tévesen) az került bele: “felek feltétlen és visszavonhatatlan hozzájárulásukat adják ahhoz, hogy az OTP Bank Nyrt. hitelintézet javára 1.430.000 Ft és járulékai erejéig annak folyósítását megelőzően jelzálogjog és ennek biztosítására a Magyar Állam javára elidegenítési és terhelési tilalom kerüljön bejegyzésre”. Tehát az adásvételi szerződés ezen szakasza az OTP szerint téves! Ebben az esetben kell egy teljesen új adásvételi vagy csak a meglévőt kell ezen pontban módosítani? Ha módosítva lesz vagy teljesen újraírva emiatt a szerződés, akkor nekünk is újra végig kell járni… Továbbiak »

Tisztelt Hitelnet!
Lakás eladás és házvásárlás előtt állunk. Egy gyermekünk van, szeretnénk megigényelni a CSOK-ot.
A kérdésem az lenne, hogy hol lehet igényelni, illetve feltétlenül szükséges-e hitelt is igényelni hozzá, vagy csak önmagában is igényelhető?
Válaszát előre is köszönöm!

Köszönöm gyors válaszát, bár nem igazán értem a dolgot, ha nem vagyok még tulajdonos, hogy tudok akkor ettől a háztól úgy megválni, hogy ne vesszen el a pénzem, amit eddig beleöltem és az eladónak továbbra is folytatódjon fizetés. Eladni, elajándékozni van-e módom és a megajándékozott fizetné tovább a részleteket? Eladó beleegyezése kell ehhez a ajándékozási szerződéshez? Mi a biztosíték arra, hogy nem lesz ezen a házon végrehajtás a következő két évben az eladó részéről? Tulajdon fenntartással ez megeshet, ha jól tudom.
Milyen lehetséges megoldás lenne erre?
Nagyon messze van a ház a munkahelyemtől, másik megye!
Köszönettel: Patrícia

Tisztelt Hitelnet! A közeljövőben szeretnénk egy használt családi házat vásárolni. A párom és én 40 év alatt vagyunk és nem vagyunk házasok. Nekem van egy kislányom az előző párkapcsolatomból, de az én nevemen van. A kérdéseim: – csak a párom rendelkezik munkaviszonnyal, én hallgató vagyok, de most szűnik meg a jogviszonyom, ebben az esetben ki igényelheti a CSOK-ot? – ha a párom igényli (ha igényelheti egyáltalán), mennyire számít az, hogy a kislány az én nevemen van? – ha összeházasodunk, igényelhetünk a meglévő kislányomra CSOK-ot, illetve további 2 gyermek vállalására is, vagy csak a 2 tervezett gyermek után lehet igényelni? –… Továbbiak »

Tisztelt Hitelnet!
Az lenne a kérdésem, hogy mi a helyzet abban az esetben, ha szeretnénk igénybe venni a CSOK-ot használt lakás vásárlására, de az adásvételi szerződést már megkötöttük június elején, és a CSOK-ról nem írtunk semmit a szerződésbe. Fizetni még nem fizettünk semmit, de a szerződésbe csak annyit írtunk, hogy a teljes vételárat szeptember elejéig kell kifizetnünk.

Tisztelt Hitelnet!
Van egy olyan problémám, miszerint 2012-ben havi részletfizetésre vettem egy házat. Közvetlenül a tulajnak törlesztek. Törlesztés vége: 2017 májusa! Na már most a földhivatalnál a papíron ez áll. Terhelés: Tulajdonjog fenntartással történt eladás, jogosult neve: itt a nevem van feltüntetve! Ha jól tudom, ilyenkor ez azt jelenti, hogy még nem vagyok tulajdonos.
Kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben kihasználhatom a szocpolt egy másik házra? Mert ennek a háznak a törlesztő részlete havi 60.000 forint és nagyon nehezen tudom fizetni, mivel 2015. januártól válás okán egyedülállóként nevelem 3 kiskorú gyerekemet.
Köszönettel.
Patrícia

T. Tanácsadó!
Eladás alatt van vidéki ingatlanom. (A vevő foglalása megtörtént). A vételárat hitellel és a CSOK-kal szeretnék kiegyenlíteni, de a szerződő bank nem fogadja hiteligénylésüket csak 2015. július 1 után, azzal az indokkal, hogy nem jelent meg hivatalosan (Közlönyben) a rendelet. Így csak előszerződést tudtunk kötni, a bank miatt a végleges szerződés megkötése tolódik. Elfogadható-e ez a bank részéről? Hiába utaltunk arra a rendelkezésre, hogy a 2015.04.04-e után kötött szerződések esetén utólagosan is benyújtható a CSOK igénylése. Állásfoglalásuk szerint csak együtt fogadják el a hiteligénylést. Joguk ehhez?
Köszönettel,
Zsuzsa

Tisztelt Hitelnet! A következő napokban készülünk adásvételi szerződést aláírni megvásárolandó használt panellakásról. Mivel korhatár nincs és van egy 16 év alatti gyermekünk és első lakás, elméletileg(!?) jár a CSOK. A lakás vételárának egy része hitel lenne, de mi azt szeretnénk, ha a támogatás a saját tőkerészt erősítené. Egyáltalán szóba áll valaki velünk egy bizonytalan(!) idő múlva kifizetendő részlet /támogatás/ szerződésbe foglalásával? Ha az önrészt akarom erősíteni, akkor addig a bank sem számolhat vele a hitelösszeg megállapításánál, amíg nem utalták. Hogy lesz addig hitelszerződés, amíg nincs meg az önrész? Ebben az esetben az eladó a foglalón kívüli szinte teljes vételárat csak… Továbbiak »

Tisztelt hitelnet! A feleségemmel szeretnénk venni egy házat! Víz, gáz, villany, konvektoros fűtés van benne! Ára 1.200.000 Ft. Tégla ház, nem vályog. Tökéletes állapotban! Van 300.000 önerőnk. Van 2 gyermek, abból 1-re már volt felvéve szocpol, a harmadik gyermek úton van, 26 hetes terhes a feleségem. Nemrég még volt a nevemen egy lakás, amit ajándékba adtam édesapámnak, nem pedig eladtam. Igényelhetjük-e a csok-ot a meglévő 300.000 mellé? Ha igen, akkor meg tudnánk vásárolni a lakást és akkor hamarosan megkötnénk az adásvételi szerződést! Kérdésem az lenne, van-e valami kizáró ok a leírtakban? Egyébként így a ház ahogy olvastam komfortos, az alapterülete… Továbbiak »

Tisztelt Hitelnet!
Ha német állampolgártól veszünk házat és igényeljük a CSOK-ot, akkor külföldre is elutalják neki a pénzt? Vagy ennek mi a menete?
Köszönettel: Judit

Tisztelt szakértő Úr/Hölgy!
42 éves, elvált nő vagyok, 2 gyermeket nevelek. 14 és 18 évesek. Mind a ketten nappali tagozatos iskolába járnak. Jogosult leszek-e még a CSOK-ra, ha nem vagyok 40 év alatti, illetve ha igén, akkor hány éves korig igényelhetném?
Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Szakértő! Használt lakást szeretnénk vásárolni, a tervezet szerint jelenleg 1.100.000. Ft-ot igényelhetnénk (2 gyermekünk van 40 év alattiak vagyunk. Az ingatlan hasznos alapterülete 90 m2. Kérdésem a következő: 1. Tervezünk még 1 gyermeket. Igényelhetünk-e plusz összeget (900.000 Ft) most vagy a későbbiekben, illetve ha mégsem sikerül a 3. gyermek, akkor mi a teendő? 2. Édesapám halála miatt van egy fél ház a nevem, melyben Anyukám lakik és Ő ezt az ingatlant nem kívánja eladni. 2.a. Jogosultak vagyunk-e így a CSOK felvételére? 3. A törvény csak 07.01. lép hatályba, jelen állapotban igényelhető-e vagy ez bankonként változik? Válaszát előre is köszönöm,… Továbbiak »

Tisztelt Szakértők! Két kérdésem lenne: 1. Két gyermekünk van, ha úgy szeretnénk felvenni a CSOK-ot, hogy bevállalnánk a harmadikat is és esetleg a harmadik baba valamiért nem születne meg, akkor kamattal együtt kellene visszafizetnünk a kapott összeget? 2. Április végén írjuk az adás-vételi szerződést és a vásárolni kívánt ház egy része önerőből, egy része fundamenetából, egy része pedig az eladni kívánt lakásunk árából lenne. Az lenne a kérdésem, hogy ha a vevőnk is fundamentából szeretné a vételár egy részét teljesíteni és esetleg az ő fundamentája hamarabb érkezne meg mint ahogy a miénk utalna az eladónak, akkor elesnénk a CSOK-tól? (mert… Továbbiak »


37
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x