Kedves Hitelnet,

Mi egy pár vagyunk (32, 34 évesek), májusban lesz az esküvőnk, gyermekünk viszont nincs. Van egy lakásunk, ami 100% tulajdonban az én nevemen van, páromnak nincs lakástulajdona. 2013.12.05-én vásároltam, 20 M-ért tervezzük eladni, 5 M Ft hitel van rajta. Szeretnénk kb. 25 M forint értékben használt lakást venni, de bizonytalanok vagyunk pár kérdésben.

1. A CSOK igénybe vehető használt lakásra is abban az esetben, ha még nincs gyermek? Használt lakás esetén is lehet megelőlegezett CSOK 2 gyermekre vagy csak új lakás esetén?
2. Házasság után tudjuk csak igényelni vagy már házasság előtt is igénybe vehető használt vagy új lakásra?
3. Nekem van lakástulajdon a nevemen, páromnak nincs, ketten igényeljük a CSOK-ot vagy csak a párom? A házasság után is az én nevemen marad 100%-ban az ingatlan, nem válik közössé.
4. Ha eladjuk a saját lakásomat (20 M HUF), akkor ha azt 5 éven belül tesszük, úgy ha jól tudom a teljes vételárat (5 M HUF hitellel csökkentett) át kell forgatni az új lakásba (+ SZJA adóköteles így). Tehát 15 M HUF önrészt igazolni kell. De ha a párom veszi fel a CSOK-ot, akkor is?
5. Illetve ha a párom veszi fel, de én biztosítom az önrészt, az elfogadható?
6. Terv szerint: 15 M HUF önrészt én biztosítok saját lakásom eladásából. Párom lakáskasszája hoz 1,3 M + 1,7 M forint önerőt még mellétesz. Így lesz 15 M önrész nekem, neki pedig 4 M Ft. Ez 19 M. Ehhez szeretnénk CSOK-ot (cca. 1,4 M), + párom vesz fel fel hitelt (5 M), én meg az adóstársa leszek automatikusan mivel együtt élünk vagy addigra házasok leszünk.
Ez esetben ha tisztán nézzük a tulajdoni hányadokat így alakulna az új lakás: 25,4 M HUF a lakás vételára. Én tulajdoni hányadom 70%, az övé 30% lenne (önerők hányada alapján, valamint a hitel és szocpol fele-fele arányában). A CSOK felvételénél nézik a tulajdoni hányadokat? Kötelező esetleg, hogy aki felveszi a szocpolt annak hány % tulajdoni hányaddal kell rendelkeznie?

Másik kérdés, hogy mivel nekem van lakásom, egyáltalán én CSOK támogatott lehetek? Vagy csak a párom vagy csak, ha házasok vagyunk. Ezeket a részleteket nem leltem egyelőre sehol, nagyon sok segítséget tudna adni nekünk ebben.

Köszönjük!
Katalin

Kedves Katalin!

1-2. Használt lakás vásárlása esetén is igényelhető megelőlegező CSOK vállalt gyermekek után, de csak akkor, ha már összeházasodtak. Mind új, mind használt lakás vásárlása esetén a házasság után tudják igénybe venni a megelőlegező CSOK-ot.

3-4-5. Házastársi kapcsolatban csakis együttes igénylés esetén lehetnek jogosultak a kedvezményre. De mivel Önnek jelenleg van lakástulajdona, a támogatás iránti kérelem majd csak akkor nyújtható be, ha eladásra került a lakás. A lakáseladásból származó bevételt (eladási ár - végtörlesztett összeg) tovább kell forgatni a vásárolandó lakás vételárába.

6. CSOK igénybevételével történő lakásvásárlás esetén nincs meghatározva, hogy milyen arányban kell tulajdonjogot szerezniük az igénylőknek. Nem feltétel az 50-50%-os tulajdoni hányad. Lényeg, hogy mindketten az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett tulajdoni hányadot szerezzenek.

Ami még fontos, hogy maximalizált a CSOK-kal finanszírozható lakóingatlanok vételára. Erről további információt ITT talál.

Szakértőink készséggel nyújtanak tájékoztatást az elérhető legkedvezőbb lakáshitelekről is. A Hitelnet országszerte elérhető irodáiban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitel és CSOK ügyintézést!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

56 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Elváltam az élettársamtól. Fele tulajdonjog az enyém, fele az övé. Csokot felvette, az az övé. A többi részét én fizettem.
Hogy lehet eladni?

Tisztelt Hitelnet!
Férjem örökölt egy házrészt. 50% tulajdonjoga van. Szeretnénk megvenni a nagynénikéjétől a másik 50%-ot.
Igénybe tudjuk venni a csok-ot? 2 gyermek van.
Köszönöm a választ!

Kedves Hitelnet!
Kérdésem a következő: Házastársammal és három gyermekemmel élünk egy ingatlanban, mely ingatlan 9/10 hányad részben a miénk és tehermentes, de 1/10 része édesapám nevén van és jelzálogjog van rá bejegyezve!
Kérdés, hogy így is igényelhetem-e a csokot korszerűsítésre?

Üdvözlöm
Anyukám után a testvéremmel örököltünk egy házat. Nekem 3/4, neki 1/4 negyed része van. A férjemmel igénybe vennénk rá egy gyermekre a csokot és kedvezményes hitelt is. Parasztházról van szó és a házban fürdőszoba nincsen, csak az udvaron a víz. A csokból szeretnénk fürdőt meg egy külön szobát a fiamnak.
Így is megtudjuk rá igényelni?

Üdvözlöm!
A nagymamám házában anyukám 50%, nagybátyám 50% tulajdonrésszel rendelkezik. A kérdésem, hogy igénybe vehetjük-e a CSOK-ot a nagybátyám kifizetéséhez? A vásárlás után én 25%, a férjem 25%, anyukám pedig 50% tulajdon résszel rendelkezne.
Én és a férjem folyamatos TB jogviszonnyal rendelkezünk, 2 kiskorú gyermeket nevelünk és van egy ház 100%-ban a férjem nevén, amiben jelenleg is élünk.

Üdvözlöm.
Az lenne a kérdésem, hogy falusi csok felújításra igényelhető-e, ha a tulajdoni hányadom 50%, a testvéremé a másik 50%, édesanyámnak pedig élvezeti joga van a házon?
Mint olvasgatom oldalukon úgy látom igen, de melyik pénzintézethez fordulhatok? OTP,Takarékszövetkezet – személyesen felmérésben, s azt mondták nem.
A többi feltételnek megfelelek. (két gyermek, egyedülálló, kisvállalkozó(

Csok-os házból az élettársam 30 százalékos tulajdonrészét nekem ajándékozná. Kérdésem, hogy ez nem számít elidegenítésnek? Mert a szerződésben az van, hogy 10 évig nem lehet elidegeníteni, vagy vissza kell fizetni a támogatást.
Illetve az érdekelne, hogy ha szeretne elköltözni, megteheti-e? Itt maradhatok-e én az ingatlanban, mint egyedüli tulajdonos és egyedülálló anya a 3 gyerekkel anélkül, hogy vissza kellene fizetni a Csok-ot?

Tisztelt Hitelnet!
A jelenlegi házunk 100 százalékban férjem tulajdona, erről házassági szerződésünk is van. Most 3 gyermek után preferált településen vennénk igénybe a falusi Csok felújítás/korszerűsítés részét. Tudom, hogy nekem is kell benne legyen tulajdonrészem, még ha csak 1 százalék is.
A kérdésem a következő: ha nekem van tartozásom így, hogy a házassági szerződés rendelkezik arról, hogy a férjem külön vagyona volt a házasságunk előtt az ingatlan, tehetnek-e rá a tartozások miatt végrehajtási jogot?
Válaszukat előre is köszönöm.

Tisztelt Hitelnet!
Budapesten található kertes családi házunk tulajdonrészei az alábbiak szerint oszlanak el:
Apa – 1%
Anya – 49%
Anyai nagymama – 50%
Az épület kb. 100 m2 jelenleg. A családban az apának és anyának, akik házastársak, két 18 éven aluli gyermeke van. Köztartozásuk a házastársaknak nincs.
Érdeklődnék, milyen és mekkora összegű felújítási, bővítési támogatást kaphatunk?
Köszönettel,
Mátyás

Házastársaknál egyik fél 100 %-os tulajdonában van az ingatlan. CSOK-ot igényelhetnek-e? A többi feltéteknek megfelelnek.

Kedves Hitelnet!
Jelenleg három gyermekem van, egy 25 év feletti és két 18 év alatti. A férjemmel és édesanyámmal közösen, így öten élünk egy háztartásban. A tulajdonrészek 50-50%-ban oszlanak el közöttem és édesanyám között, a férjem nem tulajdonos. A kalkulátorok szerint ilyen esetben a mi házunkra kb. 1,4 millió Ft jutna, felújításra-bővítésre. Érdeklődnék, befolyásolja-e a helyzetet, hogy édesanyám is tulajdonos, valamint hogy én szerepelek a KHR passzív listáján?

Tisztelt Hitelnet!
A feleségemmel, a Nemzeti Eszközkezelőtől CSOK igénybevételével vásárolnánk a vissza az ingatlanunkat.Mivel én KHR rendszerben aktív vagyok, lehet e az ingatlanban a tulajdoni részem csak a minimális 1% – rész? A későbbiekben ajándékozás útján átruházhatom e a nevére a teljes tulajdonrészt? Ha igen, milyen feltétellel és mennyi a visszafizetendő összeg?
Üdvözlettel: Péter

Tisztelt Hitelnet!
A feleségemmel, a Nemzeti Eszközkezelőtől CSOK igénybevételével vásárolnánk a vissza az ingatlanunkat. Mivel én KHR rendszerben aktív vagyok, lehet-e az ingatlanban a tulajdoni részem csak a minimális 1% rész? A későbbiekben ajándékozás útján átruházhatom-e a nevére a teljes tulajdonrészt? Ha igen, milyen feltétellel és mennyi a visszafizetendő összeg? 1 gyermek után igényeljük a CSOK–ot.
Üdvözlettel: Péter

Ingatlanvásárlásra szeretnénk Csok igénylést benyújtani egy gyermek után. A hitelintézetben azt közölték, hogyha a házastársak közül csak az egyik személy neve szerepel majd a tulajdoni lapon, akkor elutasítják a kérelmet.
Ez valóban így van? Ha igen, akkor érdekelne az is, hogy miért.
Köszönöm a válaszukat.

Tisztelt Hitelnet!
Meglévő ingatlanra szeretném a CSOk-ot igényleni korszerűsítésre. Az ingatlan 100%-ban az én tulajdonomban van. Házas vagyok.
Kell-e a férjemnek is tulajdonjogot szereznie az ingatlanban, ahhoz hogy jogosultak legyünk a CSOk-ra.
Köszönettel:
Orsolya

Tisztelt Hitelnet!
Meglévő csokos házra terhelhetnek végrehajtást? Vagy lehet a tulajdoni hányadon változtatni?

Tisztelt Hitelnet!
Szeretnénk párommal igénybe venni a Csokot használt lakás bővítésre 2 gyermekre.
Édesanyám ajándékozna nekem, mint a fiának egy használt ingatlant, amin sajnos van bejegyezve végrehajtási jog. Szeretném megérdeklődni, így megkaphatjuk a csokot?

Tisztelt Hitelnet!
Párommal építkezni szeretnénk. A telek amire építeni fogunk kizárólag az én tulajdonomban van.
Jól értelmezem a vonatkozó jogszabályban, hogy a párom nevére is tulajdoni hányadot kell bejegyezni? A házasság által közös vagyonná vált a telekm ez nem számít?
Előre is Köszönöm a választ!
Vera

Kedves Tamás,
sajnos, ezek birtokában se tudott nekem senki kielégítő választ adni.
Másik kérdésem, ami ma merült fel bennünk, hogy ha csak a főépülettel kalkulál a CSOK, akkor a négyzetméterárba csak a nagyobbik épületet veszi bele a teljes árhoz viszonyítva, vagy arányosít? Csak mert nem mindegy, hogy pl. 23 millióért 65 vagy 110 nm-ért veszünk, és egyik esetben a négyzetméterár felett lennénk, ami kizáró ok.
Válaszát előre is köszönöm
Üdvözlettel:
Viktória

Kedves Hitelnet,
most egy olyan házat néztünk ki, ami két különálló ház egy telken. Van egy 65 nm-es főépület, egy 35 nm-es tetején fedett terasszal, és egy 45 nm-es melléképület, ami teljesen felújított, fürdőszobával és konyhával ellátott épület. Tervezzük a tetőtér beépítését is jövőre.
Jogosultak vagyunk-e a 2 gyerek után, és az összesen 110 nm-re járó 1.300.000 Ft-ra? Jelenleg egy gyermekünk van még csak, a másodikat télen tervezzük összehozni.
Válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel:
Viktória

Kedves Hitelnet,
az energetikai besorolással kapcsolatban kérdezném, hogy jól értelmezzük-e a bank által adott tájékoztatót. Bármilyen energiabesorolású házat vehetünk, csak arra kell figyelnünk, hogy ha C szintnél rosszabb, akkor be kell nyújtanunk mellé a hatósági bizonyítványt arról, hogy a lakóépület az élet- és vagyonbiztonságot közvetlenül és súlyosan nem veszélyezteti. Ez nagyjából mekkora összeg?
Másik kérdésem az lenne, hogy a hasznos alapterületbe beleszámítandó-e az a melléképület (régebben laktak is benne), amit lebontunk záros határidőn belül?
Válaszát előre is köszönöm,
Üdvözlettel:
Viktória

Tisztelt Hitelnet!
Feleségemmel szeretnénk megvenni édesanyám tulajdonában levő ingatlant. Ilyen esetben igényelhető csok?
Köszönettel.

Tisztelt hitelnet!
Az lenne a kérdésem, hogy 3 gyermekes szülök vagyunk és még nem vettük igénybe a szocpolt, de van saját tulajdonban egy 70 m2-es lakásunk. Arra lennénk kíváncsiak, hogy a lakásunkat nagyobbra lehetséges-e cserélni a szocpol segítségével? Hitelt igényelni nem tudunk, mert én aktív bárlistás vagyok, feleségem meg gyesen van a kisebbik gyermekkel.
Válaszát előre is köszönjük.

Tisztelt Hitelnet!
5 éve vásároltunk férjemmel lakást, melynek hitelét még mindig törlesztjük. 50-50%-ban vagyunk vagyis leszünk tulajdonosok, hiszen úgy értelmezem, hogy a hitel visszafizetéséig még nincs teljesen a tulajdonunkban. Ilyen esetben, eladással vagy hogyan juthatunk szocpolhoz?
Köszönöm.

Tisztelt Hitelnet!
Bejegyzett élettársi kapcsolatban, 3 gyermekkel (2 közös kiskorú és 1 nagykorú nappali tagozaton tanuló, nem közös gyermek) 39-36 évesen jogosultak vagyunk-e egyáltalán szocpolra? Nincs a tulajdonunkban ingatlan.
Várom válaszukat.
Köszönettel.
Csilla

Kedves Hitelnet!
Egy kérdezőnek adott válasz után felmerült bennem, hogy akkor hogyan is van a támogatás: csak akkor kapjuk meg, ha egyikünk nevén sincs lakástulajdon, tehát hajléktalanok vagyunk?
Mi is házvásárlás előtt állunk, férjem most augusztusban lesz „hontalan” és úgy terveztük, hogy ameddig nem találjuk meg a nekünk való házat, nálam élünk. Ezzel a ponttal viszont ezt kizárják, mivel nem lehet a nevünkön semmi. Olyan eladó nem létezik, aki 120 napot vár az utolsó részletére, ezt azért a kormány is tudja. Vagy mehetünk addig albérletbe, akár hónapokra, amíg mindenünket el nem adjuk de még nem találjuk meg a számunkra ideális új házat és akkor a CSOK összege elmehet az albérletre, nem?
Hogyan lehet ez kikerülni?
Válaszukat előre is köszönöm.
Viktória

Tisztelt Hitelnet!
Az lenne a kérdésem, hogyha bővítésre szeretnék CSOK-ot igényelni, és a párom és én 25-25 % tulajdoni hányaddal rendelkezünk, a fennmaradt 50 %-os tulajdoni hányad pedig 2 közös gyermekünk közt oszlik meg szintén 25-25 % arányban, akkor mi jogosultak vagyunk-e a CSOK-ra?
Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Gréti