Tisztelt Hitelnet!

Egy 70 m2 alapterületű családi házon szeretnék emeletráépítéssel, külön bejárattal, új lakást létrehozni. Az alsó lakás belső alapterülete változatlan marad, hozzáépítésre kerül kb. 40 m2 alapterület alapozási munkálatokkal, betonpillérekkel, koszorúkkal. Ez azért szükséges, hogy kialakítsuk a külön bejáratú lépcsőházat, illetve ennyivel nagyobb lakás épül az emeleten, melynek ezek az alapozási munkálatai.

Kérdésem, hogy jogosultak vagyunk-e három gyermekünk után igénybe venni a 10.000.000 CSOK-ot új lakás építésére? Az új törvényi szabályozás értelmében már nem kell társasházzá alakítanunk a lakásokat, elég a használati megosztás, így új albetétek sem jönnek létre, mert eddig erre hivatkozva utasította el a bank kérelmünket.

Várom válaszukat, köszönöm, üdvözlettel:
Ildikó

Kedves Ildikó!

Az új lakások építéséhez kapcsolódó állami támogatásokról szóló 16/2016 (II. 10.) Kormányrendelet 3. § 9.- alapján új lakás: a meglévő épület vagy épületrész átalakítása kivételével
b) tetőtér beépítéssel vagy emelet-ráépítéssel létrehozott lakás akkor, ha a tetőtér beépítés vagy emelet-ráépítés révén legalább két új önálló albetétként nyilvántartott, lépcsőházból vagy szabadlépcsőn megközelíthető, külön bejárattal rendelkező, az a) pont aa)-ae) alpontja szerinti feltételnek megfelelő újabb lakás jön létre.

Ha tehát arról van szó, hogy a meglévő lakóingatlanon emeletráépítéssel hoznának létre új lakást, akkor a 10 milliós CSOK igénybevételének továbbra is feltétele, hogy az emeletráépítés által legalább két új albetét jöjjön létre.

A 10 milliós CSOK igénybevétele akkor jöhet szóba, ha a lakás megfelel az alábbi feltételeknek:
a) az alapozási munkáktól kezdődően teljes egészében újonnan épített, a lakhatás feltételeinek a vonatkozó jogszabályi követelmények szerint megfelelő, az ingatlan-nyilvántartásban lakóház vagy lakás megnevezéssel nyilvántartott vagy ilyenként feltüntetésre váró ingatlan a hozzá tartozó földrészlettel, amely elkészültét követően használatbavételi vagy hatósági bizonyítvánnyal igazolandó használatbavétel tudomásulvételi vagy bejelentéshez kötött épület felépítésének megtörténtéről szóló hatósági bizonyítvány iránti eljárásra köteles, ideértve a tanyán található lakóépületet is, és amely legalább az alábbi feltételeknek megfelel:
aa) 12 négyzetmétert meghaladó alapterületű lakószobával és főzőhelyiséggel – ennek hiányában további, legalább 4 négyzetméter alapterületű, a főzést lehetővé tevő, önálló szellőzésű lakótérrel, térbővülettel -, továbbá fürdőhelyiséggel és WC-vel rendelkezik,
ab) közműves villamos energia szolgáltatással rendelkezik,
ac) egyedi fűtési móddal rendelkezik,
ad) közműves szennyvízelvezetéssel rendelkezik, vagy ha nincs a településen (településrészen) közműves szennyvízelvezetés, a szennyvíz tisztítása és elhelyezése egyedi szennyvízkezelő berendezéssel vagy tisztítómezővel ellátott oldómedencés műtárggyal vagy időszakos tárolása egyedi zárt szennyvíztárolóban történik, és
ae) közműves ivóvíz-szolgáltatással rendelkezik, vagy ha a településen (településrészen) nincs közműves vízszolgáltatás, a telken ivóvíz minőségű vizet szolgáltató kút van”

Fentiekre a vonatkozó kormányrendelet értelmében igényelhető a 10 milliós CSOK – osztatlan közös tulajdon lévén – használati megosztási megállapodással. Javasoljuk azonban az egyes hitelintézetekkel történő egyeztetést, mert ebben a témában bankokként eltérő álláspontokkal találkoztunk. Felkereshetik a lakóhelyükhöz legközelebbi Hitelnet irodát is, ahol az ügylet valamennyi részletének ismeretében Szakértőink utána tudnak nézni a finanszírozási lehetőségeknek.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
4 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

70 nm-es ikerház-félre rá szeretnénk építeni még egy szintet, mert a jelenlegi alapterületen csak 2 hálószoba található, nekünk pedig időközben 3 gyermekünk született. A ház megvásárlásakor mindhárom gyerekre igénybe vettük a szocpolt.
Jár nekünk valami a CSOK-ból az új szobák kialakítását célzó emeletráépítésre?
Ha igen, mik a feltételei az igénylésnek?
Válaszát köszönöm!
Evelin

Tisztelt Hitelnet!
Van egy új építésű ikerházfél, amit meg szeretnénk vásárolni. 3 gyermekünk van és élni szeretnénk a 10+10 milliós CSOK-kal. Az ikerházat magánszemély építette, a ház egyik felét már eladták, a vevők itt nem igényeltek CSOK-ot.
A kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben, – hogy magánszemély az építtető, igényelhető-e a CSOK?
Tisztelettel: Erzsébet