Tisztelt Hitelnet.

Szeretnék érdeklődni, hogy igénybe tudnánk-e venni férjemmel a CSOK-ot? Férjem 43 éves, sajnos hivatalosan nem tudja igazolni a munkaviszonyt, APEH tartozása van (ami a tb-ből áll). Az igénylő Én lennék, 37 éves vagyok, hivatalos bejelentett, határozottan szerződéssel dolgozom, több mint 2 éve, sajnos BAR listán vagyok. (Személyi hitel tartozás miatt).

Kettő gyerekünk van eddig. Fiúnk 19 éves, egyetemre járt, sajnos halasztani kényszerült, jövőre kezdi újra, nem dolgozik. Lányunk 17 éves, gimnáziumba jár. Tervben van egy baba születése.

Hivatalos építési engedélyünk van. Az építkezést elkezdtük, a készültségi fok kb. 45%. A gyerekek az építtetők.

A kérdés, hogy így is jár a CSOK, vagy esetleg át kell írni a nevünkre az építést?

Válaszát előre is köszönöm szépen.
Üdvözlettel: Andrea

Kedves Andrea!

A vonatkozó kormányrendelet értelmében a családi otthonteremtési kedvezményt házastársak, fiatal házaspárok és élettársak együttes igénylőként igényelhetik. A támogatási szerződés megkötése esetén az együttes igénylők mindketten támogatott személlyé válnak. Ebből következően arra sajnos nincs lehetőség, hogy Ön férje nélkül, egyedüli igénylőként nyújtsa be támogatás iránti kérelmét. Együttes igénylésre ad tehát lehetőséget a rendelet. Ennek értelmében viszont a kedvezmény igénybevételének feltétele, hogy egyiküknek sem lehet az állami adóhatóságnál nyilvántartott köztartozása. A negatív tartalmú BAR lista a CSOK jogosultságot nem zárja ki. Ez tehát nem jelent akadályt, ha a lakáscél megvalósítható önerőbél és támogatásból, lakáskölcsön igénybevétele nélkül.

19 és 17 éves gyermekeik után igényelhető a támogatás, mivel mindketten 25 év alatti eltartottak. Vállalt gyermek után kizárólag házastársak igényelhetik a megelőlegezett CSOK-ot, ha legalább egyikük 40 év alatti a támogatás iránti kérelem benyújtásakor. Emiatt sem hagyható ki tehát férje a CSOK igénylésből.

Építkezés esetén további előírás, hogy az építési engedély a támogatott személy (vagyis Önök) nevére szóljon. Az építkezés helyszínéül szolgáló telekben és a felépített lakóingatlanban szintén csak a támogatott személyeknek lehet tulajdonjoga.

Az új lakás építéséhez igényelhető CSOK további feltételeiről IDE kattintva tájékozódhatnak.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
12 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

3 gyermekem van.
Van adó tartozásom, így igénybe vehetem a CSOK-ot?

Tisztelt Hitelnet.
Szeretnék érdeklődni, hogy igénybe tudnánk-e venni férjemmel a CSOK-ot? Egy 4 hónapos kisbabánk van, én 23 éves, a férjem meg 29 éves. Nekem van bejelentett munkám, de az a probléma, hogy bár listán vagyok egy személyi hitel tartozás miatt.
Szóval akkor így is igényelhetjük a csokot?

Üdv.
Ha a Providentnél nekem is és a férjemnek is van tartozása és KHR listára kerültünk, ez kizárja a csok igénylését?
Szeretném biztosra tudni, hogy igényelhetjük-e így és hogy elég az egyikünknek munkahely vagy mindkettőnknek kell hozzá?

Tiszteletem!
Érdeklődnék, hogy ha van NAV tartozásom kb. 150 ezer, de a nettó jövedelmemből vonják, lehet-e csokot igényelni?

Tartozom 1 millió 200 ezerrel a Magyar Államkincstárnak. Attól függetlenül, hogy állami tartozás, de nem NAV, kaphatok-e csok-ot? Vagy a férjem kaphat-e egyedül, ha engem nem vonunk bele?

Tisztelt Szakértő(k)!
Ha élettársi kapcsolatban az egyik félnek köztartozása van és nem tudják rövid időn belül (pl.: 1-2 év) kifizetni, akkor addig se CSOK-ot, se lakáshitelt nem tudnak igényelni/felvenni úgy, hogy az a személy venné fel/igényelné meg, akinek nincs semmilyen tartozása?
Köszönettel: Nikolett