Tisztelt Szakértő!

A Családi otthonteremtési kedvezménnyel kapcsolatban szeretnék érdeklődni. Átolvastam az illetékes jogszabályi változásokat, amelyek 2015. július 1-től lépnek érvénybe. Ez alapján szeretnék megerősítést kérni, hogy igényelhetünk-e családi otthonteremtési kedvezményt.

A jelenlegi helyzet:
- egy kb. 50 nm-es, hitellel terhelt házban élünk feleségemmel, és lassan másfél éves gyermekünkkel
- tervben van a ház bővítése, a végleges ház hasznos alapterülete kb. 150 nm-es (+ garázs) lehet (több ütemben, kezdetben 100 nm)
- a tervek elkészültek, az engedélyezés lezajlott, tehát a bővítés elkezdhető (a rendelet szerint akkor július 1-től kellene kezdeni)
- feleségemmel még szeretnénk a közeljövőben további két gyermeket (ha jól értem, sikeres igénylés esetén erre 8 évünk lenne)

Érdeklődnék, hogy a fentiek alapján, a hitellel terhelt ház ellenére érdemes-e az igénylést beadni?
Továbbá a CSOK szempontjából bővítés esetén az elkészült, bővített ház energiabesorolását veszi figyelembe a rendelet (ahogy a négyzetmétert is)?

Előre is köszönöm, üdvözlettel:
Zoltán

Kedves Zoltán!

50 négyzetméteres ház kb. 150 négyzetméter hasznos alapterületű lakóingatlanná történő bővítéséhez a CSOK július 1. után igényelhető lesz. Fontos, hogy a hasznos alapterület nem haladhatja meg a 160 négyzetmétert. Az ingatlant terhelő jelzáloghitel nem zárja ki a kedvezményre való jogosultságot információink szerint.

A bővítési munkálatokat csak akkor lehet elkezdeni, ha a CSOK iránti kérelmet már benyújtották valamelyik hitelintézethez, hiszen a vonatkozó kormányrendelet szerint a kérelem benyújtásának időpontját követően megkezdett bővítések esetén lesz lehetőség a támogatás igénybevételére, tehát nem a rendelet hatályba lépésének dátumától.

A rendelkezések értelmében - a meglévő gyermekek számától függetlenül - legfeljebb két vállalt gyermek után is kérhető a CSOK, amennyiben mindketten 40 év alattiak a kérelem benyújtásának időpontjában. A gyermek vállalás teljesítésére vonatkozó határidő 2 gyermek vállalása esetén 8 év.

Egyelőre még nincs információnk arról, hogy a támogatás összegének megállapításakor a ház mely energiabesorolását veszik figyelembe. Erre a kérdésére a Nemzetgazdasági Minisztérium által kiadásra kerülő tájékoztató tartalmának megismerése után tudunk pontos választ adni.

A bővítés esetére vonatkozó további követelményekről, jogosultsági feltételekről IDE kattintva tájékozódhat.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

22 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Családi házban élünk feleségemmel és egy gyermekemmel. A házra van hitelünk! A ház mellett van egy kamránk, egy hátsó fala van. Ha abból csinálunk egy szobát, az bővítésnek számít és fel lehet rá venni a csok-ot? Ha igen, milyen komfortosnak kell lennie víz, villany, fűtés és az nem baj, ha nem a lakásba nyílik a szoba?
Köszönettel.

Tisztelt Hitelnet!
Érdeklődni szeretnék, hogy igényelhetnénk-e a CSOK-ot tetőtér beépítésre és ha igen, milyen összegre számíthatunk?
A családi ház amelyben lakunk az anyósomék nevén van, a feleségemnek öröklés útján 1/4 része van a házban. (Édesanyám lakásában nekem is van 1/4-ed részem). A házon van jelzálog. Három gyermekünk van (1, 7 és 10 évesek).
Jelenleg ~90 m2 hasznos alapterületű a ház, a bővítéssel kb.: 140-150 m2 lenne. Energiaosztály szerint nem tudom a besorolását, de műanyag nyílászárókkal rendelkezik és 4 cm-es szigetelés van a homlokzaton.
Előre is köszönöm a válaszát.

Tisztelt Szakértő!
Az alábbi kérdésben kérem segítségét.
Meglévő saját tulajdonú családi ház; két kiskorú gyermek (tervezett nincs); jelenlegi alapterület 74 m2; a bővítés 50 m2 (74+50=124 m2); „A” energiaosztály a bővítés után.
Ez esetben a CSOK összege mennyi lesz 880.000 Ft (50 m2 bővítés) vagy 1.430.000 Ft (124 m2 teljes alapterület)?
Konkrét válaszát előre is köszönve:
Zoltán

Tisztelt Szakértő!
Férjemmel egy félkész házat szeretnénk megvenni, majd azt lakhatóvá tenni. Az a kérdésem, hogy igényelhetünk-e a befejezéshez CSOK-ot, amennyiben az építési engedélyt 2007-ben adták ki a jelenlegi tulajdonosnak? (Mivel ő nem fejezte be az építést, hosszabbítva lett az építési engedély).
Köszönöm a válaszát!

Tisztelt Szakértő!
Érdeklődni szeretnék, hogy jogosultak lennénk-e a CSOK-ra, bővítés céljából. A párommal négy gyermeket nevelünk, a házat 2 éve vettük meg az én nevemre, de nemsokkal ezután a három nagyobb gyermekemre írattuk (ekkor még a kicsi nem volt meg), egyenlő részre elosztva. Nekünk, szülőknek pedig holtig tartó haszonélvezeti jogunk lett a házban. A ház hasznos alapterülete 100 nm, nincs rajta sem hitel, sem jelzálog. A párommal nem vagyunk házasok és bejegyzett élettársak sem.
Ebben az esetben jogosultak lennénk-e a CSOK-ra és igénybe tudnák-e venni a négy gyermekre tekintettel?
A válaszát előre is nagyon szépen köszönöm.

Tisztelt Szakértő!
Érdeklődni szeretnék, hogy van a férjemmel közös tulajdonban lévő házunk, amelyen egyébként otthonteremtő hitel van, amelyet 2 évvel ezelőtt vettünk.
Van egy két éves kislányunk. Szocpolt nem tudtunk felvenni a házra annak idején.
Akkor ugye maradt a CSOK bővítéses támogatása?!
1. Kérhetem 2 gyerek után a támogatást, ha vállalom, hogy 4 éven belül lesz még egy gyermekem, ugye?
2. A bejárati ajtónál van egy teraszrész, amely félig nyitott, de abból nyílik hátrafelé egy melléképület. Ha a teraszt beépítjük és lakószobának megcsináljuk, akkor ez elfogadható? (Bár olvasgattam és úgy értelmeztem, hogy nem, mert ez átalakításnak számít.) Ha a teraszt nem csak beépítjük, hanem bővítjük, akkor sem? Vagy a teraszt beépítjük, és ahhoz építünk egy helyiséget, az megfelelő lenne? Esetleg a mellékhelyiséghez történő hozzáépítés elfogadható bővítésnek,vagy egyértelműen a házhoz kell kapcsolódnia? (Bár félig meddig a terasz miatt összeköttetésben van a mellékhelyiség a házzal.)
Előre is köszönöm válaszát.

Üdvözlöm!
2010. június 3-án kötöttünk hitelszerződést az Axa Bankkal, használt ingatlant vásároltunk, amelyre az előző ingatlanunk vételekor igényelt szocpolt áthoztunk (2 gyermek). 2010. október 15-én megszületett 3. gyermekünk.
Kérdésünk: legkisebb gyermekünk után milyen lehetőségeink vannak illetve lesznek az év folyamán az állami támogatás igénybevételére? Bővítés vagy meglévő tőketartozás csökkentése merült fel bennünk.
Köszönettel.

Tisztelt Szakértő!
Ajándékba kapott családi házat szeretnénk bővíteni, teljesen felújítani a férjemmel (a ház teljesen az én tulajdonom, de nagyapám haszonélvezeti jogával terhelt, de jelenleg senki nem lakik benne, lakható állapotú). 2 gyermekünk van és tavaly októberi kiutalással felvettük a már rakott LTP-nket áthidaló kölcsön formájában. Azt már kiutalták részünkre, amit már törlesztünk. Igényelhetünk-e így szocpolt? Megkezdhető-e az építkezés vagy esetleg az anyagbeszerzés (vagy csak az utóbbi)? Eddig semmit nem csináltunk a házzal, csak megterveztettük. Ha lehet, ki igényelje? Van-e olyan feltétel, hogy kinek a nevén kell lennie a háznak az igényléshez?
Válaszát előre is köszönöm: Móni

2007 februárjában vettünk fel svájci frank alapú lakáshitelt. A szocpolt a vásárláshoz nem használtuk fel. Utólag igénybe vehető-e egy gyerekre a szocpol (bővítésre vagy esetleg a hitelből levonható-e)? Ha igen, hogyan és mi ennek a menete?