Tisztelt Szakértő!

Kérdésem lenne, ha az ingatlan nyilvántartási jog szerint az üdülő is lakóingatlan jogkörébe tartozik, akkor miért utasítják el folyton a CSOK igényünket? Meglévő 3 kiskorú gyermekünkkel építkeztünk, apától új, több, mint 90 nm, előírásoknak megfelelő házunkra mégsem tudtuk ez idáig felvenni a támogatást, a bankok elutasítanak.

Árfolyamgát hétvégi ház esetén?
Üdvözlöm!
Kérdésem a következő lenne: 2007-ben vettem fel zártkerti területen lévő “hétvégi ház udvarral” bejegyzett házra svájci frank hitelt. Most, hogy lehetőség lenne az árfolyamgátra, szerettem volna igénybe venni ezt, de a bank elutasított, mondván nem lakóingatlan besorolású ez az ingatlan.
Korábban, egy másik kérdés kapcsán az alábbiakat válaszolták:
“Ebben a házban élünk, ide is vagyunk bejelentkezve. Valóban üdülő területen élünk, de ez már csak a helyi önkormányzat “pénztelensége ”, hogy még zártkertként van nyilvántartásba.
Kérdésem: mi felel meg a bank, illetve a törvény meghatározásának, ami a lakóingatlan besorolásnak megfelel?
Köszönettel: Andrea
Kedves Andrea!
A vonatkozó előírás szerint lakóingatlannak az alábbi ingatlan minősül:
“Lakóingatlannak minősül a lakás céljára létesített és az ingatlan-nyilvántartásban lakóépület, lakóház vagy lakás, társas üdülő és üdülő megnevezéssel nyilvántartott vagy ilyenként feltüntetésre váró épület, továbbá építési engedéllyel épült, de még használatba vételi engedéllyel nem rendelkező lakóépület, lakóház vagy lakás, valamint az ingatlan-nyilvántartásban tanyahelyként, tanyaként feltüntetett lakás céljára szolgáló épület.”
Hétvégi ház megnevezésű ingatlan fentiek alapján valóban nem tekinthető lakóingatlannak. Esetleg érdemes lenne az illetékes földhivatalnál a lakóingatlanná történő átminősítéssel kapcsolatban érdeklődni."

Ezek alapján merre induljunk el?
Köszönettel:
Katalin

Kedves Katalin!

A CSOK rendelet tartalmazza, hogy mely típusú ingatlanok esetében vehető igénybe a támogatás. E szerint az a meghatározó, hogy az ingatlan-nyilvántartásban (tulajdoni lapon) milyen megnevezéssel szerepel az ingatlan. CSOK esetében az elfogadható megnevezések: lakóház vagy lakás. Ezen túlmenően elfogadható még a tanya vagy birtokközpont megnevezésű ingatlan preferált településen akkor, ha azon lakóépület áll.

Az üdülőként nyilvántartott ingatlan sajnos továbbra sem tartozik a CSOK-kal finanszírozható ingatlantípusok közé akkor sem, ha ott Önök életvitelszerűen laknak. Ez törvényi előírás, a bankok saját hatáskörben ettől eltérni nem tudnak.

Az átminősítés lehetőségéről a területileg illetékes építési hatóság tud Önnek felvilágosítást adni. Irodánk ebben nem illetékes.

Vannak olyan pénzintézetek, melyek az üdülőként nyilvántartott ingatlant elfogadják hitelfedezetként. Erre felújítási, bővítési hitel egyaránt felvehető.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket

Lakáshitelek összehasonlítása

Ha tehát kölcsönre lenne szükségük, Szakértőink készséggel tájékoztatják Önöket az üdülőként nyilvántartott ingatlan esetében elérhető hitelkonstrukciókról. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltsék ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitelügyintézést is!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése