Kedves Hitelnet!

CSOK-ot szeretnénk igényelni, de az a a problémám, hogy öröklés miatt az utóbbi 25 évben több különböző lakóingatlanban is szereztem tulajdonrészt a következőek szerint:

Az egyik ingatlanban 50% tulajdonrészem van. Ezt 25 éve örököltem, édesanyámé a másik 50%, ő él a házban, haszonélvezeti jog nincs bejegyezve rajta.
A másikban ingatlanban 25% tulajdonrészem van, ezt 20 éve örököltem. Ez a tulajdonrészem az előzőtől eltérően haszonélvezettel terhelt a benne lakó javára.
Más ingatlanban sem nekem, sem a feleségemnek, sem a gyermekeinknek nincsen semmiféle tulajdonrészünk.

Számomra nem elég egyértelmű, hogy pontosan hogy kell értelmezni a rendelet 3. §-ának b.- bc. pontjait, azaz hogy:
“3.§ (1)A családok otthonteremtési kedvezménye akkor igényelhető, ha
..
b) az igénylőnek, házastársának, élettársának, kiskorú gyermekének, valamint a vele együttköltöző családtagjának
ba) együttesen legfeljebb 50%-os tulajdoni hányada van olyan lakásban, amely tulajdonközösség megszüntetése vagy öröklés útján került a tulajdonukba,
bb) a tulajdonában lévő lakása bontását az építésügyi vagy építésfelügyeleti hatóság elrendelte, vagy az építésügyi hatóság engedélyezte vagy az építésfelügyeleti hatóság tudomásul vette, vagy
bc) a lakás több mint két éve öröklés vagy ajándékozás jogcímén haszonélvezettel terhelten került a tulajdonába és a haszonélvező bent lakik;”

Ahogy fentebb írtam, mindkét ingatlan tulajdonrészem öröklés útján, öt évnél régebben került tulajdonomba, de csak az egyik (a 25%-os tulajdonrész) van haszonélvezettel terhelve, a másik (50%-os tulajdonrész) nem.

Kicsit össze vagyok zavarodva a kérdésben, ezért ezúton szeretnék érdeklődni, hogy a fenti tulajdonjogok, a nagyobb tulajdonrészt illetően a haszonélvezeti jog hiánya, vagy ezek együttese kizárják-e a CSOK igénybevételének lehetőségét, és ha igen, melyik tulajdonjoggal mit kellene tenni ahhoz, hogy a kedvezmény mégis igényelhető legyen?

Válaszukat előre is köszönöm!
Tisztelettel.
Norbert

Kedves Norbert!

Az említett tulajdoni hányadok a támogatásból azért nem zárják ki Önöket, mert az Ön 50%-ban örökölt lakástulajdona a ba) alpont szerint mentesül (ahol feltétel a legfeljebb 50% tulajdoni hányad, és az éppen 50%-os arány e feltételt teljesíti), míg a 25%-os lakástulajdonát a bc) alpont szerint kell megítélni, vagyis teljesíti a kizárás alól mentesítő feltételeket (több mint 2 éve örökölte, haszonélvezettel terhelten és a haszonélvező bent lakik).

Amennyiben mind a két tulajdoni hányad a ba) pont alá lenne sorolható, az kizárná Önöket a támogatásból.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

12 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Kedves Hitelnet!
Kizáró ok-e az adó-visszatérítés igénylésénél, ha több mint tíz éve 100% tulajdonosa vagyok egy lakóingatlannak? Ez nem CSOK, csak ÁFA visszatérítés.
Köszönettel: László

Tisztelt Szakértő!
Férjemmel elmúltunk 40 évesek és van 3 gyermekünk. Eddig semmilyen állami támogatást nem vettünk igénybe. Az egyik szülőmet pár éve elvesztettem, így 2 ingatlanban is örököltem 1/6-od tulajdonrészt. Egyikben sem lakom.
Így jogosult vagyok a CSOK igénybevételére?
Köszönettel: Melinda

Tisztelt Hölgyem/Uram!
A lakáscélú támogatást felvehetjük a feleségemmel, ha a nevemen van egy negyed rész lakás tulajdon, amin azonban haszonélvezeti jog van? Ez a tulajdonrész ebben a formában nem ad sem lakhatási lehetőséget és gyakorlatilag nincsen piaci értéke sem, gyakorlatban nem eladható. Gondolom ez sok embert érinthet öröklés útján.
Válaszát előre is köszönöm,
Zoltán

Tisztelt Szakértő!
2014-ben édesapám elhunyt, örököltem tőle egy társasházi lakás 1/4-ed részét, /2015 nyarán volt a hagyatéki tárgyalás/, mely haszonélvezettel terhelt, és az édesanyám ott lakik. Szeretném megkérdezni, hogy fel tudom-e venni a CSOK-ot.
Köszönöm válaszát:
Magda

Tisztelt Szakértő!
Ajándékozás útján tulajdonunkba kerülő ingatlan fennálló hiteltörlesztésének csökkentésére szeretném használni a támogatást. Lehetséges-e így igénybe venni a CSOK-ot, avagy van-e valamilyen kizáró, esetleg nehezítő tényező?
Előre is köszönöm a segítséget!
Tisztelettel.
Milán

Tisztelt Szakértő!
Tetőtér beépítésre, azaz bővítésre szeretnénk igénybe venni a CSOK-ot. Kettő gyermekünk van, házunk jelenleg 85 m2.
50 százalék lakástulajdonnal is rendelkezem, amelyen a nagymamának holtig tartó haszonélvezete van. Nagypapám halálakor az örökölt házat eladták, azon egy lakást vásároltak, és az adásvételi szerződésben vevőként a testvéremmel 50-50 százalékban szerepelünk. Tehát gyakorlatilag örököltük, mégis a szerződés szerint adásvétellel került a birtokunkba. Ez véleményem szerint kizáró ok.
Mi a véleménye? A megoldás lehet-e, hogy ajándékozással átruházom édesanyámra, aki egyenesági rokonom? Ez esetben terheli illeték a szerződéskötést? Ezt követően igényelhetem a csok-ot?
Tisztelettel: Edina