Azok számára, akik a családok otthonteremtési kedvezményét szeretnék igénybe venni, fontos információ, hogy a CSOK folyósítása a finanszírozás utolsó fázisában történik. Nem jelent ez problémát akkor sem, ha a CSOK mellett lakáskölcsön is felvételre kerül. De mi a folyósítás menete akkor, ha az ügyfél a kedvezményt és a kölcsönt két különböző hitelintézetnél igényli? Ennek néztünk most utána.

Mikor folyósítják a bankok a CSOK-ot?

A CSOK folyósítása – lakáscéltól függően – az alábbiak szerint történik:

 • Új vagy használt lakás vásárlása esetén: a vételár utolsó részeként egy összegben,
 • Építés és bővítés esetén: készültségi fokkal arányosan, illetve a támogatás utolsó részletét a használatbavételi engedély/használatbavétel tudomásulvételét igazoló hatósági bizonyítvány bemutatását követően,
 • Nem építési engedélyköteles bővítés esetén: a munkálatok befejezéséről szóló teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt nyilatkozat bemutatása után.

CSOK és hitel folyósítása két külön pénzintézetnél történő igénylés esetén

A vonatkozó kormányrendelet kimondja, hogy amennyiben az igénylő a lakáscélját a saját erőn és a CSOK-on felül hitelintézeti kölcsön igénybevételével valósítja meg és a CSOK-ot és a hitelintézeti kölcsönt két különböző hitelintézettől igényli, úgy az igénylő a CSOK-ot nyújtó hitelintézetnek bemutatja a kölcsönt nyújtó hitelintézet által kiadott hitelígérvényt. A kölcsön folyósítása a CSOK folyósítását megelőzően történik.

A hitelígérvény tulajdonképpen egy pozitív hitelbírálat, vagyis egy olyan dokumentum, mely igazolja, hogy meg fogjuk kapni a kölcsönt. Ennek bemutatása után először a kölcsön folyósítására kerül sor, majd ezt követően a kedvezményt utalják a bankok.

A két külön hitelintézetnél történő igénylés gyakorlati tapasztalat alapján abban az esetben jellemző, ha az igénylő Fundamenta lakáskölcsönt vesz fel. A Fundamenta ugyanis CSOK nyújtásával nem foglalkozik. Ilyen esetben tehát a CSOK-ot az ügyfelek valamely hitelintézetnél igényelhetik, míg a lakáskölcsönt a Fundamenta nyújta.

Egyéb esetben célszerű ugyanazon pénzintézetnél igényelni a CSOK-ot és lakáshitelt, hiszen az önállóan igényelt CSOK-nak vannak járulékos költségei, míg lakáshitellel együtt történő igénylés esetén nem merül fel plusz költség a CSOK igényléssel összefüggésben.

A CSOK folyósításának általános feltételei

 • A CSOK szerződés megkötése
 • Az ingatlan-nyilvántartásban a Magyar Állam javára szóló jelzálogjog, valamint elidegenítési és terhelési tilalom legalább széljegyként történő feltüntetése
 • A támogatott személy saját erejének felhasználása
 • Új lakás vásárlása esetén az adásvételi szerződésben szereplő – telekárat is tartalmazó – vételárról a saját nevére szóló, az ÁFA törvény hatálya alá tartozó adóköteles termékértékesítésről, szolgáltatásnyújtásról kiállított számlák bemutatása, melyben a telekár és a felépítmény ára külön feltüntetésre kerül
 • Építés vagy bővítés esetén:
 • a készültségi fok teljesítésének ellenőrzése helyszíni szemle és a benyújtott számlák alapján. A támogatott személy nevére kiállított számlát a hitelintézet által elfogadott költségvetés legalább 70%-áról kell benyújtani. Bontott anyagok felhasználása esetén az építőipari kivitelezési tevékenység felelős műszaki vezetője írásos nyilatkozata alapján a számlával igazolandó bekerülési költség 20%-val, illetve a 2011.évi CLXXV. tv. szerinti, önkormányzat által kiírt pályázat keretében az építéshez szükséges természetbeni jutatás igazolt értékével csökkenthető.
 • A felépült lakás energetikai minősítését tartalmazó energiatanúsítvány benyújtása
 • Építés vagy építési engedélyköteles bővítés esetén a használatbavételi engedély/használatbavétel tudomásulvételét igazoló hatósági bizonyítvány bemutatása
Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
4 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Jó estét kívánok!
Már csak a szerződésírásra várunk. Kb. mennyi idő alatt történik meg és mennyi idő alatt utalnak?

53 éves vagyok külön élek a férjemtől! Három gyermekem van. Születésük: 1980. 1981. 1987. Még akkor valamennyi szocpolt kaptam! Én 1996. óta rokkant ellátást kapok! Sajnos lakásom nincs, anyunál élek, ami nem megoldás, mert nem jövünk jól ki! Szeretnék egy garzon lakást venni! Meg szeretném kérdezni, hogy mivel akkor kevés szocpolt kaptam, lehet-e a különbözetet megkapni? Hátha sikerülne elköltöznöm ebből a környezetből!
Köszönöm a válaszát!
Tisztelettel!
Mária