Egyre több azon családok száma, akiknek valamilyen oknál fogva vissza kell fizetniük a korábban kapott CSOK-ot. Ez lehet a nem teljesült gyermekvállalás következménye, de az is támogatás visszafizetését vonja maga után, ha a támogatott személyek egyéb CSOK feltételeket szegnek meg, például: nem laknak életvitelszerűen a támogatott ingatlanban vagy 10 éven belül eladják azt anélkül, hogy másikat vásárolnának helyette. Ezekben az esetekben a támogatást a Ptk. szerinti késedelmi kamattal – bizonyos esetben a Ptk. szerinti kamat ötszörösével – megegyező mértékű büntetőkamattal kell visszafizetni. Egy múlt héten megjelent rendelet azonban 5%-ban maximalizálja a büntetőkamat mértékét.

A családi otthonteremtési kedvezmény – közismert néven CSOK – kedvező finanszírozási lehetőséget kínál az otthonteremtő családok számára. A vissza nem térítendő támogatás új és használt lakásra egyaránt igénybe vehető. Használt lakás esetén a vásárlás mellett meglévő ingatlan bővítésére, illetve preferált településen lakáskorszerűsítésre is felhasználható. A CSOK meglévő és vállalt gyermek után is kérhető – hitelcéltól és gyermekszámtól függően – 600 ezer forinttól 10 millió forintig.

CSOK visszafizetése

Nem elegendő azonban az igénylési feltételeket teljesíteni. Vannak olyan előírások, melyeknek a támogatás felvételét követő 10 évben is eleget kell tenni. Ellenkező esetben a CSOK-ot büntetőkamattal növelten vissza kell fizetni.

Büntetőkamat mértéke kamatmaximum nélkül

A támogatást alapesetben a Ptk. szerinti késedelmi kamattal növelten kell visszafizetni. Minden félévben az adott félévre vonatkozó késedelmi kamat alapján történik a számítás. Ezekből a féléves ciklusokból adódik össze az egész visszafizetendő összeg. A jegybanki alapkamat az elmúlt hónapokban drasztikusan növekedett, jelenleg 13%.

Aki tehát most venne fel 1,43 millió forint összegű CSOK-ot 2 gyermek vállalásával, annak nem teljesült gyermekvállalás esetén – a következő 8 évben változatlan jegybanki alapkamatot feltételezve – 2.917.200 forintot kellene visszafizetnie. (2 vállalt gyermek után igényelt megelőlegezett CSOK esetén 8 év a teljesítési határidő.)

5-szörös büntetőkamat kamatmaximum nélkül

Lényegesen magasabb visszafizetendő összeggel kellene számolnia annak, aki 3 gyermek vállalásával venné fel a 10 millió forintos CSOK-ot új lakás építésére vagy vásárlására. Ebben az esetben ugyanis a büntetőkamat a jegybanki alapkamat 5-szöröse, vagyis jelen helyzetben 65%. Ezzel a mértékkel 10 év múlva a következő összegeket kellene visszafizetni – változatlan alapkamattal számolva – a megszületett gyermekek számától függően:

  • Nem születik egy gyermek sem: 75.000.000 Ft
  • Egy gyermek születik: 70.500.000 Ft
  • Kettő gyermek születik: 55.500.000 Ft

Maximalizált, 5% mértékű büntetőkamat 2022. október 1-től

A Magyar Közlönyben megjelent, október 1-től hatályos CSOK rendelet a büntetőkamat mértékét 5%-ban maximalizálja. Ezt azt jelenti, a CSOK visszafizetési kötelezettsége esetén a visszafizetendő összeg az 5%-os korlát figyelembevételével kerül meghatározásra, vagyis 10 millió forint visszafizetendő összeg esetén ez nem lehet több 15.000.000 Ft-nál.

A módosított rendelet nemcsak a hatálybalépést követően kötött szerződésekre vonatkozik, hanem a korábban kötött támogatási szerződésekre is érvényes.

A módosítás indokolt volt, hiszen a jegybanki alapkamat folyamatos emelkedése irreálisan magas terhet rótt volna a gyermekvállalást teljesíteni nem tudó családokra.

Az 5%-os kamatplafon hatása a CSOK hitelekre

A legalább két gyermekes CSOK mellé 3% kamatú támogatott lakáshitel igénylésére is van lehetőség. Ha azonban a támogatott személyeknek a CSOK tekintetében visszafizetési kötelezettségük keletkezik, akkor elveszítik a 3%-os CSOK-hitel való jogosultságukat is. Ebben az esetben amellett, hogy a lakáshitel törlesztése piaci kamattal folytatódik tovább, az addigi kamattámogatást szintén büntetőkamattal növelten vissza kell fizetniük. Ennek a büntetőkamatnak a mértéke lett a módosítás által szintén 5%-ban maximalizálva.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket

Lakáshitelek összehasonlítása

Személyre szabott díjmentes CSOK- és hitelügyintézés

A témában felmerülő további kérdések megválaszolásában Szakértőink készséggel állnak rendelkezésére! Online adatlapunk kitöltésével kérheti Szakértőink egyénre szabott, díjmentes tájékoztatását is! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK és CSOK hitel ügyintézését is!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

8 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Úgy tudom, hogy 2 gyerekre 10 millió forint a támogatott hitel. A 3. vállalt gyerek esetében a különbözet hitele büntethető vagy az egész hitelé?

Tiszteletem!
Adott 2 meglévő gyermek, 1 vállalt, ebben az esetben, ha nem születik meg a gyerek 4 éven belül, milyen típusú büntetés szabható ki
1. az egy vállalt gyermek csok támogatás visszafizetése 5%-kal
2.a jelenlegi hitel teljes büntetését 4 évre visszamenőleg 5%-kal?
Jelen esetben ezt vonná maga után? Utána persze a hitel gondolom én piaci lenne?
Köszönöm a választ előre is.

A büntetőkamat valójában micsoda? Az a CSOK hitel rendes kamatán (ami most a 13%, amiből a pár a feltételek teljesülése esetén csak 3%-ot kell megfizessen, a többit az állam vállalja) felüli kamat? Azaz ha nem teljesülnek a feltételek, akkor amit a párnak kell megfizetnie, az az addigra már megfizetett 3% plusz (13-3=) 10% plusz 5%, azaz összesen 18%-ot kell megfizetnie?
Vagy az 5% úgy értelmezendő, hogy a feltételek nem teljesülése esetén a párnak az addigra már megfizetett 3%-ot plusz a büntető 5%-ot, azaz összesen 8%-ot kell megfizetnie?

Azt szeretném kérdezni, hogy amennyiben valaki városi használt lakásra, 0 meglévő gyerek mellett 2 gyermek bevállalásával, 25 éves (maximális) futamidőre felveszi a 10 millió Ft CSOK hitelt, valamint az 1,43 millió CSOK támogatást, illetve él a kamatmentesség lehetőségével, akkor ha 8 éven belül nem születik egyetlen gyermeke sem, mennyi pénzt kell visszafizessen összesen?
Amennyiben előtörleszt, amikor látja, hogy nem teljesül a feltétel (azaz pl. a 7. évben nincs még gyermeke) azzal ezt az összeget mekkorára tudja csökkenteni?
Előre is köszönöm a választ!