Családi ház tetőterének beépítésére jár a szocpol?

Tisztelt Hitelnet!

1960-as évek végén épült 70 m2-es házunk tetőszerkezetét szeretnénk kicserélni illetve beépíteni (40 m2). A családi ház 2/3 részben a férjem tulajdona öröklés útján (1980-as évek). Az építkezést most nyáron kezdjük el.

Mind a ketten közalkalmazottak vagyunk, én már márciusban betöltöttem a 40. életévemet, jelenleg gyeden vagyok. 3 gyermekünk van (4, 2 évesek és 5 hónapos).

Kérdésem, hogy jogosultak vagyunk-e fél/szocpolra? Ha igen, mennyi az összege, vissza kell-e fizetni, számlák kellenek-e hozzá? Igényelhető-e hitel nélkül vagy mi a minimális hitel, ami mellé adják? Igényelhetjük-e utólag, az építkezés megkezdése után?

Válaszát előre is köszönöm.
É.

Kedves Éva!

Szocpollal jelenleg csak – 2010. január 1. után kiadott építési engedély alapján épülő – új lakóház és – 2010. január 1. után használatbavételi engedélyt kapott – újépítésű lakóingatlan vásárlása finanszírozható.

A lakásbővítésre, tetőtér-beépítésre is igényelhető félszocpolt 2009 júliusától megszüntették. A közelmúltban ugyan felmerült e támogatási forma újbóli bevezetésének lehetősége, de információink szerint erre a közeljövőben nem fog sor kerülni.

Fentiek alapján a tetőtér beépítésével járó bővítéshez tehát nem igényelhető sem szocpol, sem félszocpol. Tetőtér beépítésére csak abban az esetben igényelhető szocpol, ha a tetőtérben nem a meglévő lakás bővítése történik, hanem különálló, új lakás (minimum 60 négyzetméter) jön létre, s az igénylők a meglévő lakástulajdonra vonatkozó feltételeknek is megfelelnek, vagyis csak az alábbi módon szerzett lakástulajdonuk lehet:

– együttesen legfeljebb 50%-os tulajdoni hányad olyan lakóingatlanban, amely tulajdonközösség megszüntetése vagy öröklés útján került a tulajdonba,
– a tulajdonban lévő lakás lebontását az építésügyi hatóság elrendelte vagy engedélyezte,
– a lakóingatlan több mint két éve öröklés vagy ajándékozás jogcímén haszonélvezettel terhelten került a tulajdonába és a haszonélvező bent lakik.

A tetőtér-beépítés munkálatainak finanszírozására a lakáscélú jelzáloghitelek állnak rendelkezésre. Ezen belül piaci kamatozású és állami kamattámogatású bővítési hitel igénylésére egyaránt van lehetőség. E hitelkonstrukciókról és az igénylés feltételeiről bővebben IDE kattintva tájékozódhat.

A bővítésre igényelhető jelzáloghitelek aktuális törlesztő részletének online jelzáloghitel kalkulátor segítségével nézhet utána. Amennyiben a kalkulált törlesztő részletet megfelelőnek találja, további, személyre szóló hitelajánlatunkat online ajánlatkérő nyomtatványunk kitöltésével igényelheti. A hitelajánlatot Szakértőink díjmentesen elkészítik.

További kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésére!Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézés is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
24 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Van 4 gyermekem és saját tehermentes ingatlanunk. Szeretném kivenni a szocpolt és felfelé bővíteni, a tetőteret beépíteni.

Kedves Csilla!
Szocpol tetőtér-beépítéssel történő lakásbővítéshez nem vehető igénybe. E lakáscél megvalósításához lakáshitelt igényelhetnek. A legkedvezőbb konstrukciókról Szakértőink készséggel tájékoztatják online ajánlatkérő űrlapunk kitöltése után!

Tisztelt Szakértő!
2003-ban vásároltunk egy újépítésű lakást, amelyhez 2 gyermek bevállalásával igénybe vettük a megelőlegező szocpolt. Ezt meg is kaptuk, s a két gyermek is megszületett. 4 éve eladtuk a lakásunkat, s vásároltunk egy házat (kb. 100 m2). Jelenleg a 3. gyermekünket várjuk. A kérdésem az lenne, hogy a 3. gyerek után is tudunk-e igénybe venni szocpolt? A pénzt a tetőtér beépítésére használnánk fel (kb. 50-60 m2). Ha lenne lehetőségünk igénybe venni, akkor hol, hogyan, milyen feltételekkel lehet igényelni, és kb. mennyi pénzre számíthatnánk?
Köszönettel: Balázs

Kedves Balázs!
Tetőtér beépítésre a hatályos rendelkezések értelmében sajnos nem igényelhető szocpol. 3. gyermekünk után utólagos szocpolra akkor lehetnek esetleg jogosultak, ha a 2003-ban vásárolt új lakáshoz lakáshitelt is igénybe vettek, melyet tovább vittek a később vásárolt családi házra és amely jelenleg is fennáll. További feltétel a méltányolható lakásigénynek való megfelelés. Az erre való jogosultság megállapítását az érintett hitelintézetnél kérhetik.

Tisztelt Hitelnet,
lakásbővítésre (tetőtér-beépítés) igényelhető-e a szocpol, és ha igen, akkor mely bankoknál igényelhető?
Köszönettel, Zoltán

Kedves Zoltán!
Tetőtér-beépítéssel történő lakásbővítéshez a szocpol nem igényelhető. A bővítéshez államilag támogatott és piaci kamatozású lakáshitelt vehetnek igénybe, melyekről Szakértőink készséggel tájékoztatják online ajánlatkérő nyomtatványunk kitöltése után.

2004-ben férjem előző feleségével vásárolt lakást, egy szocpollal. 2008-ban összeházasodtunk, gyermeke velünk maradt és született 2 gyermekünk. A szocpolt nem tudtuk igénybe venni, mert nem velem vette a lakást. Tavaly eladtuk a lakást, vettünk másikat közösen. A szocpolt ráterheltük. A másik két gyerek után félszocpolt felvehetünk? Hitelből vettük. Szeretnénk emeletet építeni, erre kapunk szocpolt? Mennyit?

Kedves Erika!
Félszocpol igénybevételére jelenleg nincs lehetőség. Az emeletráépítéshez szocpol nem vehető igénybe. E munkálatok elvégzéséhez lakáscélú jelzáloghitel igényelhetnek. A legkedvezőbb lakáshitelekről Szakértőink készséggel tájékoztatják Önöket, ha kitölti online ajánlatkérő űrlapunkat!

Azt szeretném kérdezni, hogy 2005-ben építkeztünk hitelből és 3 gyermek után járó szocpolból, de időközben született 2 gyermekünk. Az a kérdésem, hogy szeretnénk a tetőteret beépíteni, erre felhasználhatjuk-e a szocpolt?

Kedves Emi!
Tetőtér beépítéséhez nem vehető igénybe a szocpol. Ám amennyiben az építkezéshez felvett hitelük jelenleg is fennáll és megfelelnek a méltányolható lakásigény feltételeinek, jogosultak lehetnek az utóbb született 2 gyermek utáni szocpolra, mely az építési hitelből írható jóvá. A jogosultság megállapítása érdekében a hitelnyújtó bankot kellene felkeresniük.

Tisztelt Hitelnet!
2011-ben vásároltam egy használt 1,5 szobás lakást. 2013-ban megszületett 3. gyerekem is. A gyerekek 14, 9 évesek a kicsi fél éves. Kinőttük a lakást. Kérdésem, hogy igénybe vehetem a szocpolt tetőtér beépítésre a 3 gyerek után? Én 34 éves vagyok, van egy 50% tulajdonjogú ingatlanom, ami haszonélvezettel terhelt (eltartási szerződés alapján).
Köszönöm.

Kedves Erzsébet!
Szocpol tetőtér beépítésére nem vehető igénybe. A jogosultságot egyébként is kizárná az eltartási szerződés alapján tulajdonába került 50%-os lakástulajdoni hányad.
A tetőtér beépítéséhez lakáscélú kölcsönt vehetnek igénybe. A legkedvezőbb hitellehetőségek megismeréséhez kérjük, töltse ki online adatlapunkat!

Érdeklődni szeretnék, hogy fél szocpolt igénybe tudom-e venni tetőtér beépítéshez? 40 éves leszek idén a férjemmel együtt, 3 gyerekünk van. A ház a nevünkön van 50-50%-ban.
Válaszát előre is köszönöm.
Ági

Kedves Ági!
A korábban tetőtér beépítésére is igénybe vehető félszocpol 2009. július 1. óta nem érhető el. Ezt a támogatási formát akkor megszüntették és azóta sem vezették be újra. A munkálatok elvégzéséhez lakáscélú jelzáloghitelt igényelhetnek. Ha a hitellehetőségek is érdeklik Önöket, kérjük, töltse ki online ajánlatkérő nyomtatványunkat!

Jó napot kívánok!
Kérdésem a következő lenne: Jómagam 2002-ben örököltem meg a házat szüleimtől, mert sajnos elhunytak. Jelenleg házas vagyok, itt élünk ebben a családi házban és született két gyermekünk. 2 szintes, viszont a felső szint nincs kész. Ezért azt szeretném kérdezni, hogy valamilyen formában nem vehetném-e igénybe ezt a szocpolt akár egy hitel mellé is? A ház 90 négyzetméter kb. Ez a ház végül is nincs teljesen kész, mert a szüleim elég gyorsan elhunytak, ezáltal sok mindent kéne még rajta csinálni. Így ebben a formában igényelhetném-e a szocpolt?

Kedves Krisztina!
A szocpolt a felső szint befejezéséhez sajnos nem tudja igénybe venni. A támogatás csak új családi ház építése vagy újépítésű lakóingatlan vásárlása esetén igényelhető.
Az Ön által leírt munkálatok lakáscélú jelzáloghitelből finanszírozhatók. Ha érdeklik az elérhető lakáshitelek, kérjük, küldje el online ajánlatkérését ajánlatkérő űrlapunk kitöltése után.

Jó napot! Kérdésem az lenne, hogy 2 gyermekkel vagyok várandós (28 éves), a férjem 41 éves, öröklés útján 50%-ban tulajdonosa a családi háznak (használt), amiben lakunk. Tetőtér beépítésére igényelnénk a szocpolt a gyerekek megszületése után, mert 2 szobánk van, és az 4 embernek kevés. Van még 2 negyed tulajdona (egy másik ház és egy telek) szintén öröklés útján (mindet az édesapja után, a 2 negyedről le tud mondani, ha ez akadályozza a szocpol igénylését. Ilyen helyzetben, igényelhetünk-e? Ha esetleg nem, akkor én egyedül a 2 gyermekre is jogosult vagyok-e? (3 éves folyamatos munkaviszonyban vagyok, nincs tulajdonom, nincs tartozásom, se hitelem.)… Továbbiak »

Kedves Karolina!
Meglévő lakóház tetőtérben történő bővítésére a szocpol nem vehető igénybe. Erre a célra lakáscélú jelzáloghitelt (állami kamattámogatású és piaci kamatozású) igényelhetnek. Amennyiben a hitelfelvétel is érdekli Önöket, kérjük, töltse ki online ajánlatkérő adatlapunkat, s Szakértőink ismertetni fogják a legkedvezőbb bővítési hiteleket!

Tisztelt Hitelnet!
Én avval a kérdéssel fordulnék Önökhöz, hogy mi fiatal házasok vagyunk, és a közeljövőben szeretnénk gyermeket és a szüleim ingatlanán szeretnénk a tetőteret beépíteni. Erre milyen támogatást kaphatunk, milyen lehetőségeink vannak?
Köszönttel: Anita

Kedves Anita!
Amennyiben a meglévő házat szeretnék bővíteni a tetőtérben, akkor arra bővítési hitel (államilag támogatott és piaci kamatozású) vehető igénybe.
Ha a tetőtérben teljesen új, különálló lakás jönne létre, akkor 2 gyermek vállalásával lakásépítési támogatást (szocpol) is igényelhetnének.
A támogatás összegéről IDE, feltételeiről pedig IDE kattintva olvashat további részleteket.

Férjemmel harmadik gyermekünket várjuk. Házunkat tetőtér beépítéssel szeretnénk bővíteni, hogy megfelelő körülmények között nevelhessük gyermekeinket. Jelenleg két kiskorú gyermeket nevelünk, férjem 40 éves én pedig 38. Igényelhetünk-e szociálpolitikai támogatást (korábban még nem vettük igénybe)? Ha igen, akkor a magzat is "számít" (3 gyermek, vagy kettő)? A fejlesztést még szülés előtt szeretnénk lebonyolítani tavasszal, a gyermek augusztusban fog megszületni. Milyen összegre számíthatunk?
Köszönöm válaszukat!

Kedves Renáta!
Meglévő lakóház tetőtér-beépítéssel történő bővítéséhez a szocpol jelenleg sajnos nem vehető igénybe. A támogatás az érvényben lévő kormányrendelet szerint csak új ház építéséhez és újépítésű lakóingatlan vásárlásához igényelhető.
Bővítéshez piaci kamatozású vagy állami kamattámogatású lakáskölcsönt vehetnének fel. Ezekről bővebben IDE kattintva olvashat.
Személyre szóló, díjmentes bővítési hitelajánlatunkhoz kérjük, küldje el online ajánlatkérését. Ezt online űrlapunk kitöltésével teheti meg.

Tisztelt Cím!
Érdeklődnék, hogy meglévő jelzálog alapú lakáshitelem van. Akkor nem volt csak új házra szocpol. Most létezik már nem új építésű házra? A felső szintet szeretnénk beépíteni.
Előre is köszönöm.
Bea

Kedves Bea!
A szocpol meglévő családi ház tetőtérben történő bővítéséhez sajnos továbbra sem vehető igénybe. Erre a célra lakáscélú jelzáloghitelt vehetnek fel, ha az ingatlan értéke és az Önök jövedelmi helyzete alapján további hitel felvételére is van lehetőség. Amennyiben a hitelfelvétel is érdekli Önöket, kérjük, töltse ki online ajánlatkérő nyomtatványunkat!


24
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x