Családi ház bővítésére valóban csak félszocpol (félCSOK) jár?

Aki meglévő lakóingatlanához még egy szobát szeretne hozzáépíteni vagy beépítené a tető-teret, annak már csak pár hetet kell várnia, s elérhető lesz a gyermekek után igényelhető állami támogatás, a CSOK. A CSOK összegét illetően azonban érdemes részletesen tanulmányoznunk a vonatkozó kormányrendeletet, ugyanis nem biztos, hogy a gyermekek száma, a lakás hasznos alapterülete és energetikai minősítése alapján járó összeget automatikusan megkapjuk. Mutatjuk, mire lehet számítani!

CSOK összegének kiszámítása

A CSOK összegét alapvetően 3 tényező határozza meg: az eltartott gyermekek száma, a bővítendő lakóingatlan hasznos alapterülete és az épület energiaosztálya.

Mire figyeljünk a CSOK összegének számításnál, ha bővítünk?

A vonatkozó kormányrendet értelmében a CSOK összege bővítés esetén nem haladhatja meg a hitelintézet által elfogadott költségvetés számlával igazolt összegének 50%-át. A számlabemutatási kötelezettség a költségvetés 70%-ára vonatkozik.

Mit is jelent ez számokban?

Példánkban egy kétgyermekes család bővítené meglévő családi házát, melynek energetikai minősítése „C”, s amely a bővítést követően 90 m2 hasznos alapterületű lesz. A megadott paraméterekkel a bővítés finanszírozásához 1.300.000 Ft összegű kedvezményre lehet jogosult a család.

A CSOK összegének meghatározása bővítésnél azonban nem ilyen egyszerű. Az elvégezni kívánt bővítési munkálatokról költségvetést kell benyújtani. Példánkban a bővítés 2,5 millió Ft bekerülési költségű, mely költségvetést a hitelintézet el is fogad.

„A” eset

A hitelintézet által elfogadott költségvetés 70%-a, vagyis 1.750.000 Ft számlával kötelezően igazolandó. Amennyiben az igénylő ezt az összeget igazolja számlával, akkor ennek az 50%-át kaphatja meg támogatásként. Ebben az esetben tehát 875.000 Ft CSOK lenne ténylegesen igénybe vehető a két gyermek után.

„B” eset

Ha a költségvetésnek nemcsak a 70%-át, hanem a teljes összegét számlával igazolják az igénylők, akkor a teljes bekerülési költség 50%-a, azaz 1.250.000 Ft kedvezmény lenne elérhető.

A fenti első számítás szerint – ami a gyermekek száma, a hasznos alapterület és az energetikai minősítés alapján történt – 1.300.000 Ft a CSOK összege. A benyújtott számláktól függően pedig minimum 875.000, maximum 1.250.000 Ft adható.


grafikon

A példában szereplő háztartás a bővítést követően 90 m2 hasznos alapterületű, „C” energiaosztályú, 2,5 millió Ft költségvetésű bővítéshez tényleges maximum 1.250.000 Ft összegű CSOK-ot kaphat a 2 gyermek után.

A bővítésre kapható CSOK tényleges összegét tehát nagyban befolyásolja az, hogy mennyi a bővítés bekerülési költsége, valamint mennyi ennek számlával igazolt összege.

Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézés is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
56 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet!
Élettársam 100%-ban tulajdonosa egy ingatlannak, amire 12 éve vett fel jelzáloghitelt. A ház külön van választva, 2 bejárattal, 2 háztartással rendelkezik. Egyikben a szülei, másikban mi lakunk.
Kérdésem az lenne, teraszra szeretnénk 1 szobát kialakítani. 1 gyermek után mennyi lenne a fél szocpol, hány százalékát kell számlával igazolni, minimum hány m2-es helyiséget kell kialakítani?
Köszönöm a választ!
Üdv.

Kedves Judit!
Meglévő épület átalakítása – így például terasz lakószobává alakítása – nem minősül bővítésnek, így arra CSOK sajnos nem vehető igénybe. A terasz beépítéséhez lakáshitel igényelhető. Szakértőink készséggel tájékoztatják Önöket a legkedvezőbb lakáshitelekről, ha kitölti online adatlapunkat! Előzetes kalkulációt online lakáshitel kalkulátorunk segítségével készíthet. Irodáinkban a teljes körű hitelügyintézés díjmentes!

Tisztelt Hitelnet!
2 gyermek után venném igénybe a CSOK-ot. Bővíteni szeretnék. Két szintes családi házban élünk (a felső szint nem tetőtér), mindkét szint külön bejáratú úgy 80-80 négyzetméter. A felső szinthez szeretnék hozzáadni úgy 25 négyzetmétert.
Viszont a ház a nagyszülők nevén van, így is van lehetőség az igénybevételre?
Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Renáta!
A CSOK igénybevételével bővíteni kívánt lakóingatlanban a támogatott személyeknek együttesen legalább 50% tulajdonrésszel szükséges rendelkezniük.

Tisztelt Hitelnet!
82 nm + 18 nm teraszos, 2007-ben épült házunkhoz szeretnénk a teraszt beépíteni, hogy plusz egy lakószobát nyerjünk. 3 gyermekünk van, 10 évvel ezelőtt kaptunk 2 gyermekre 2 millió forint akkori lakásvásárlási támogatást.
A kérdésem, hogy bármennyi támogatásra az azóta született harmadik gyermekre jár-e, illetve ha igen, ezt az összeget fordíthatjuk-e a hozzáépítésre?
Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Nikoletta!
A terasz beépítéséhez a CSOK-ot sajnos nem tudják igénybe venni. Ha azonban a lakásvásárláshoz hitelt is vettek fel, amely jelenleg is fennáll, akkor jogosultság esetén az utóbb született gyermek után megkaphatják az akkori feltételek szerinti összeget, ami a fennálló hiteltartozás csökkentésére fordítható. A jogosultság megállapítását a hitelnyújtó banknál kérhetik.

Tisztelt Hitelnet! Van négy gyermekünk, melyből 3-ra vehetnénk igénybe a CSOK-ot, mivel a 24 éves gyerek már dolgozik. Egy régi sváb jellegű házban lakunk, melynek az adottságaiból kiindulva van egy kis alapterületű (2x2m) fürdő, melyből egy nagyobb alapterületű szobát szeretnék csinálni + mivel az előtér ahol étkezünk (2,2m széles és kb. 9m hosszú, középen van egy kb. 1,5m pince lejáró) és 6 ember ha leül étkezni, akkor már kimerítettük a hely szélességét és ezt is kiszeretnénk bővíteni. Jelenleg csak nejem nevén van az ingatlan és olvastam, hogy mind a két félnek rendelkezni kell tulajdonnal. Ezt úgy tudnánk megoldani, ha a… Továbbiak »

Kedves Gábor!
Meglévő épületrész átalakítása nem minősül bővítésnek. CSOK-ra tehát abban az esetben lehetnek jogosultak, ha újonnan hozzáépítenek egy legalább 8 m2 hasznos alapterületű szobát. Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi fürdő alapterületén felül a szoba alapterületéből további, legalább 8 m2-nek újonnan hozzáépített résznek kell lennie. A bővítendő lakóházban Önnek is rendelkeznie kell tulajdonrésszel, ami ajándékozással megoldható. A további feltételeket IDE kattintva olvashatja.

Tisztelt Hitelnet!
Egy 90 négyzetméteres lakáshoz szeretnék egyedülállóként szobát építeni. 2 gyermekem van. Szeretnék érdeklődni, hogy jár-e számomra a csok, ha öröklés útján két lakásban van tulajdonrészem. Édesanyám házában 25%, nagymamáméban pedig 50%. Amennyiben igénybe vehetem ezekkel a feltételekkel, milyen összegre számíthatok? A bekerülési költségnek hány százalékára?
Válaszukat köszönöm!

Kedves Ágota! A CSOK-ra egyedülállóként is jogosult lehet. Mivel az örökölt tulajdoni hányad meghaladja az 50%-ot, ezért a jogosultság szempontjából meghatározó kérdés, hogy mikor történt a tulajdonszerzés, illetve haszonélvezettel terhelten vagy sem, s a haszonélvező bent lakik-e. Erről bővebben IDE kattintva olvashat. A CSOK összegét a gyermekek száma mellett a bővítés után elért hasznos alapterület nagysága és a jelenlegi energetikai minősítés határozza meg. Továbbá a bank által elfogadott bekerülési költség számlával igazolt összegének 50%-át nem haladhatja meg a kedvezmény összege. Ha tehát a teljes bekerülési költséget számlával igazolja, akkor a CSOK a bekerülési költségnek 50%-a, ha a bekerülési költségnek csak… Továbbiak »

Köszönöm a választ. Az öröklés 2012-ben történt, egyik ingatlanon sincs haszonélvezet. Az egyikben édesanyám, a másikban nagymamám lakik. Jogosult lehetek így a csok-ra?

Kedves Ágota!
Mivel nincs bejegyezve haszonélvezeti jog egyik ingatlanra sem, ezért a CSOK-ra csak akkor lehetne jogosult, ha az összes örökölt tulajdoni hányad nem haladná meg az 50%-ot. Így az örökölt 25%-kal, illetve 50%-kal sajnos nem veheti igénybe a kedvezményt. Megoldás esetén az egyik tulajdoni hányad elajándékozása lehetne.

Tisztelt Hitelnet!
Szeretnénk igénybe venni a CSOK-ot a következő körülmények között: Jelenleg egy 62 négyzetméteres, saját tulajdonú lakásunk van. A szomszéd lakás tulajdonosától szeretnénk megvásárolni egy szobát a jelenlegi lakáshoz. Ebben az esetben jár-e a CSOK?
Válaszukat köszönöm.

Kedves Béla!
A szomszéd lakás egy szobájának megvásárlása nem számít bővítésnek, így ehhez a CSOK-ot sajnos nem tudják igénybe venni.

Tisztelt Cím!
Egyedülálló szülőként, 1 gyermek után venném igénybe a CSOK-ot lakásbővítésre. A ház hasznos alapterülete kb. 12-13 m2-rel nőne a bővítést követően.
Arra lennék kíváncsi, hogy amennyiben a bővítési anyagköltség kb. megegyezik a maximálisan kapható CSOK mértékével (pl. jogosult lennék 600 ezer Ft-ra, és a bővítés kb. 680-700 ezer Ft-ba kerülne), akkor is megkaphatom a maximális támogatást vagy akkor csak kevesebbet?
Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Helga!
A bővítésről költségvetést kell benyújtani. Ha a költségvetés 700.000 Ft-ról szól, melynek legalább 70%-t kell számlával igazolni, vagyis 490.000 Ft-ot és annak 50%-a lehet a CSOK összege, akkor maximum 245.000 Ft összegű CSOK-ot tud igénybe venni.

Tisztelt Hitelnet!
A férjemmel 2 gyerekre szeretnénk igényelni a csok-ot bővítésre. A ház a férjem nevén van, mivel még házasság előtt vásárolta. A fent olvasottak alapján, úgy értelmezem, hogy ez kizáró ok lehet a csok igénylésekor. A kérdésem az, hogy amennyiben lehetséges közös tulajdonra átíratni, akkor jogosultak leszünk-e? Illetve a másik kérdésem az, hogy kizáró ok-e bővítés esetén, ha a férjem résztulajdonos egy másik házban, amihez hivatalosan vásárlás útján került a tulajdonába? Ha igen, akkor megfelelő eljárás-e az, ha elajándékozás jogcímen lemond a házrészről és így lekerül az ingatlan a nevéről?
Válaszát előre is köszönöm.

Kedves Éva!
Jogosultak lehetnek CSOK-ra, ha Ön is tulajdonjogot szerez a bővíteni kívánt lakóingatlanban.
A vásárlás útján résztulajdonba került ház kizáró ok, de a tulajdoni hányad elajándékozása megfelelő eljárás lehet.

Kedves hitelnet!
Egy szobával és tusolóval szeretnénk bővíteni saját tulajdonú házunkat. Fiam 13, lányom 20 éves, mindketten nappali tagozaton tanulnak. Férjemmel elmúltunk 40 évesek. Kölcsönt nem szeretnénk felvenni, mert rendelkezünk önerővel.
Igényelhetjük-e a CSOK-ot?

Kedves Gabriella!
A leírtak alapján jogosultak lehetnek lakásbővítés esetén a CSOK-ra. A bővítés által létrejövő szobának legalább 8 m2-nek kell lenni.

Kedves Hitelnet!
Az iránt érdeklődnék, hogy a házunkat szeretnénk bővíteni, ami jelenleg 50 nm. Van rajta jelzáloghitel. Négy gyerekünk van és a házunkat kb. 80 nm alapterületre bővítenénk + tetőtér beépítés.
A mi esetünkben mekkora összegre lehet számítani?
Köszönöm.

Kedves Andrea!
4 gyermek után 2.000.000 Ft alapösszegű CSOK vehető igénybe, ha a bővítést követő hasznos alapterület 85,01-100 m2 közötti, illetve 2.500.000 Ft, ha 100,01-160 m2 közötti. De fontos, hogy a hitelintézet által elfogadott költségvetés számlával igazolt összegének 50%-át nem haladhatja meg a támogatás összege. Ha például az Önök költségvetése, melyet a hitelintézet elfogad, 4 millió Ft, s ennek a 70%-át igazolják számlával (ennyi a kormányrendeletben előírt mérték), akkor 1.400.000 Ft-ot kaphatnak meg ténylegesen, ha a teljes összeget igazolják számlával, akkor 2.000.000 Ft-ot vehetnek igénybe.

Üdvözlöm!
A kérdésem a következő lenne, meglévő 77 m2-es ingatlanunkat 94 m2-re szeretnénk bővíteni. 1 gyermekünk már van, de szeretnénk még egyet vállalni, férjem év végén tölti 40. életévét. Ha a bővítés bekerülési költsége 2,6 millió forint ezen összeg több mint 100 százalékát számlával igazolva jogosultak vagyunk-e az 1,3 milliós támogatásra? Ha nem, milyen összegre számíthatunk?
Köszönöm.

Kedves Kérdező!
Ha a hitelintézet által elfogadott 2,6 millió Ft-os költségvetést teljes egészében számlával igazolják, akkor jogosultak lehetnek az 1,3 milliós támogatásra.

Szeretném kérdezni, a meglévő házunk a második gyermekünk születése után kicsinek bizonyul, most 68 nm a hasznos alapterület, van egy nyitott terasz, erre a részre szeretnénk bővíteni a házunkat, kb. 40 nm-rel, igénybe vehető-e a CSOK?

Kedves László!
Meglévő terasz lakószobává alakításához sajnos nem vehető igénybe a CSOK. Ahhoz, hogy jogosultak lehessenek rá, hozzá kell építeni a házhoz vagy a tetőtérben bővülni.

Szeretném kérdezni, 40 éves vagyok. Van egy hitellel terhelt ingatlanunk. A feleségemmel közös. Két gyerekünk van, 16 és 10 évesek. A lakás 87 négyzetméter, de csak 2 szobás. Egy szobát szeretnénk hozzáépíteni.
Jár-e a csok és ha igen, mennyi?
Üdv.

Kedves András!
A lakószobával történő bővítéshez igényelhető a CSOK. Az adott esetben elérhető alapösszeg 1.300.000 Ft a két gyermek után, 80 m2-t meghaladó hasznos alapterület esetén, de a támogatás összege nem haladhatja meg a hitelintézet által elfogadott költségvetés számlával igazolt összegének 50%-át. Mivel számlával a költségvetésnek legalább a 70%-át kell igazolni, ezért tulajdonképpen a költségvetés 35%-a lehet maximum a CSOK összege. Az, hogy Ön 40 év feletti, az ingatlan pedig terhelt, nem jelent problémát a jogosultságnál.

Tisztelt Uram/Hölgyem!
– 40 évesek elmúltunk mindketten. Ez akadálya a CSOK felvételének?
– 1 óvodáskorú gyermekünk van. Május végén vásároltunk egy felújítandó (En.tan.: “G”.) 65 nm-es házat fele-fele arányban. Más ingatlan nincs a nevünkön.
Most csak felújítanánk kívül-belül, pár év múlva lenne emelet ráépítés. Mikor jár a CSOK?
Köszönettel:
Csaba

Kedves Csaba!
Felújításhoz a CSOK sajnos nem vehető igénybe, de a lakóház tetőtérrel, emelettel történő bővítéséhez igen.
Ha meglévő gyermek(ek) után kívánják igényelni a CSOK-ot, akkor 40 éves kor felett is jogosultak lehetnek rá.

Jó napot!
Érdeklődni szeretnék, hogy 40 év alatti 1 gyermekes házaspár esetén. Csak én vagyok 1/1 tulajdonosa Budapesten 96 nm 2 szintes családi háznak. Bővíteni szeretnénk 1 szobával, azaz a meglévő kb. 25 teraszból szeretnénk + 1 szobát kialakítani. Nettó kb. 197.000 Ft a fizetésünk. 300.000 Ft megtakarításunk van rá. Elméletileg C vagy annál jobb minősítésű ingatlan.
Erre jár-e a támogatás és a mértéke mennyi?
2;
A telken van egy 30 nm faház, amiből szeretnénk lakóingatlant kialakítani. Csak villany van bent, semmi más. Erre lehetséges felvenni? Víz gáz és szigetelésre?
Erre jár-e a támogatás és a mértéke mennyi?
Köszönettel.
Kriszta

Kedves Kriszta!
1. Bővítés esetén feltétel, hogy a bővítendő ingatlanban a házaspár mindkét tagjának legyen tulajdonrésze. Továbbá a meglévő épületrész (terasz) szobává alakítása nem minősül bővítésnek. Ezen előírások miatt sajnos nem lennének jogosultak a támogatásra.
2. A faház lakóházzá alakításához a CSOK nem vehető igénybe.

Tisztelt Hölgyem/Uram.
Azt szeretném megkérdezni, hogy aki nem tud semmi önerőt felmutatni, az nem veheti igénybe a csokot lakásbővítésre? Három gyermekem van és párom idén lesz 40 éves. Egy másfél szobás kertes családi házunk van. Minden van benne: gáz, víz, villany.

Kedves Melinda!
Mivel alapesetben a bővítési munkálatokat tartalmazó költségvetésnek a 35%-ára vehető igénybe a CSOK, ezért a költségvetés fennmaradó részét valamilyen módon pótolni kell. Ha nem áll rendelkezésre önerő, akkor lakáshitelből is történhet a finanszírozás, ha a hiteligénylés feltételei teljesülnek.

Tisztelt Hitelnet!
Mi házbővítéshez szeretnénk CSOK-ot igényelni hitel nélkül. A házbővítés a tetőtér beépítését jelentené. Ebbe beletartozhat a cserép csere is és a tetőszerkezet cseréje, szigetelése? Én 33 éves vagyok, a párom 38, élettársi viszonyban vagyunk és szeretnénk gyermeket. Ha addig sikerül, míg a párom nem tölti be a 40. életévét és megszületik a gyermek, akkor akár már 2 gyermek után is igényelhetjük?
Én nem vagyok magyar állampolgár, de már 4 éve itt élek, azóta itt dolgozom, baj esetleg, hogy nem magyar állampolgár vagyok?
Válaszadásukat előre is köszönöm!

Kedves Anita!
Arról, hogy a költségvetésbe pontosan milyen munkálatokat lehet belevenni, a hitelintézetek tudnak pontos tájékoztatást adni.
Ha a CSOK kérelem benyújtásakor Ön betölti a 24. terhességi hetét, akkor élettársi kapcsolatban, akár 40 év felett is igénybe tudják venni 2 gyermek után a kedvezményt. Ellenkező esetben vállalt gyermek után akkor lehetnek jogosultak a támogatásra, ha összeházasodnak és a megelőlegező CSOK kérelem benyújtásakor egyikük sem tölti be a 40. életévét.
Az, hogy Ön nem magyar állampolgár – a leírtak alapján – nem zárja ki a CSOK-ra való jogosultságot.

Tisztelt Hitelnet!
Szeretnénk igénybe venni a CSOK-ot a következő körülmények között: Jelenleg férjemmel (Ő 37, én 33 éves vagyok) és 3 gyermekemmel (7, 2 és fél évesek) élünk egy 46 négyzetméteres, saját tulajdonú lakásban. A szomszédos, hasonló nagyságú lakást szeretnénk megvásárolni és összenyitni a kettőt. Ebben az esetben jár-e a CSOK vásárlásra vagy a saját tulajdon kizáró ok? Ha igen, akkor mekkora összegre számíthatunk?
Válaszukat előre is köszönöm.

Kedves Szilvia!
A már meglévő lakástulajdon – ha az vásárlás jogcímén került az Önök tulajdonába – sajnos kizárja a CSOK-ra való jogosultságot az újabb lakás vásárlásánál.

Tisztelt Hitelnet!
Igénybe vehetem-e a CSOK-ot meglévő lakásom tetőterében 2 kiskorú gyermekem részére lakószoba kialakítására, ha jelenleg a ház megvásárlásához igénybevett kedvezményes “Forrás hitelem” van?
Köszönöm válaszát.

Kedves Klára!
Tetőtér beépítéséhez igényelhető a CSOK elvileg meglévő hitel mellett is. Gyakorlatilag attól függ, hogy a bankok a CSOK összegét teherként fogják-e figyelembe venni vagy sem, s ha igen, akkor milyen értékű az ingatlan és mekkora összegű kölcsön terheli.

Tisztelt Hitelnet!
Szeretnénk igénybe venni CSOK-ot lakásbővítésre. Az lenne a kérdésem, hogy összefüggő alapterületű helyiségnek kell-e lennie amit hozzá bővítünk, mert nekünk egy meglévő kb. 5 m2 helyiség ezt kettéválasztaná.
Köszönöm a válaszukat.

Kedves Sándor!
Az a feltétel, hogy a meglévő ház alapterülete legalább egy szobával növekedjen oly módon, hogy hozzáépítenek az épülethez. Ha ez megvalósul és megfelelnek az egyéb követelményeknek is, akkor jogosultak lehetnek a támogatásra.

Tisztelt Hitelnet!
Nagyon köszönöm gyors válaszukat!
Ha a 25% tulajdoni rész kizáró ok, akkor tehetem azt, hogy megvásárolom a fiam 25%-át, hogy tehermentesítsem?
Akkor igénybe tudná venni a CSOK-ot?
Köszönöm válaszukat.

Kedves Anikó!
Ha adásvétel útján válik meg fia a 25% lakástulajdonától, akkor a CSOK jogosultság feltétele, hogy az eladási árat továbbforgassa a vásárolandó lakás vételárába.
Ha ajándékozás jogcímén történik a tulajdonjogváltás, akkor a fiának nincsen továbbforgatási kötelezettsége.
A kedvezményre mindkét esetben jogosult lehet.

Tisztelt Hitelnet!
Egy, már elkezdett családi ház bővítésre igénybe tudjuk-e venni a CSOK-ot (3 gyermekünk van)?
A vállalkozóval 2013 szeptemberében kötöttünk szerződést, tavaly felépült az új épületrész (Fundamentás hitelekkel, a régi épületrésszel együtt 98 m2), de például a külső falak színezése, és az új fürdőszoba nem készült el. Ez utóbbiakra szeretnénk a támogatást igénybe venni.
Válaszát előre is köszönöm.

Kedves Csaba!
A vonatkozó kormányrendelet értelmében a CSOK kizárólag olyan bővítéshez vehető igénybe, melynek munkálatait a CSOK kérelem benyújtása előtt még nem kezdtek el. Így a leírtak alapján sajnos nem lesznek jogosultak a támogatás igénybevételére.

Tisztelt asszonyom!
3 gyermekünk van, 16 év alattiak. Egy 60 m2 körüli területű házban élünk, amely hagyományos vidéki parasztház (C energetikai minősítés alatt elvileg). Amennyiben 40 m2-el bővítenénk a lakóépületet milyen összegű CSOK-ra lennénk jogosultak?
Köszönettel.
Ágnes

Kedves Ágnes!
Az említett esetben 2.000.000 Ft összegű kedvezményre lehetnek jogosultak, figyelembe véve, hogy a támogatás összege nem haladhatja meg a bővítésről szóló, hitelintézet által elfogadott költségvetés számlával igazolt összegének 50%-át. Vagyis ha a minimális számlabenyújtási kötelezettségnek (70%) tesznek eleget, akkor a költségvetés 35%-át nem haladhatja meg a CSOK összege. Lényeges kérdés tehát, hogy mennyi lenne a tervezett bővítés bekerülési költsége.

Tisztelt Hitelnet!
Családunk szeretné igénybe venni a CSOK-ot két hamarosan születendő gyermekünk után. Egy használt családi ház megvásárlását tervezzük, amelynek alapterülete 50 négyzetméter. Ezt a házat a vásárlást követően bővíteni szeretnénk további 30-45 négyzetméterrel, így annak végleges alapterülete 80 – 95 négyzetméter lenne. Érdeklődni szeretnék, hogy a fenti esetben hogyan alakul az igénybe vehető összeg nagysága.
Köszönettel.

Kedves Orsolya! Ha a vásárláshoz szeretnék igénybe venni a CSOK-ot, akkor az adásvételkor érvényes hasznos alapterület alapján kerül kiszámításra a CSOK összege, vagyis 2 gyermek, 50 m2 hasznos alapterület: 800.000 Ft összegű támogatás igényelhető. Amennyiben nem a vásárláshoz, hanem majd a bővítéshez igénylik a CSOK-ot, akkor 80 m2 hasznos alapterület felett már 1.300.000 Ft összegű CSOK igényelhető. Fontos azonban, hogy bővítés esetén a CSOk összege nem haladhatja meg a hitelintézet által elfogadott költségvetés számával igazolt összegének 50%-át. Törvényi előírás alapján a költségvetésnek legalább a 70%-át kell számlával igazolni. Tehát a minimális számlabenyújtás mellett legalább 3.750.000 Ft-os költségvetés szükséges ahhoz, hogy… Továbbiak »

Tisztelt Hitelnet.
Szeretném megkérdezni, hogy a saját tulajdon házunkat egy szobával szeretnénk bővíteni. 1 gyermekünk részére. Mi a feltétele, hogy igénybe vegyük a támogatást. Kell-e saját önrésznek lenni és mennyi most az összeg, amit 1 gyermekre fel lehet venni?
Köszönöm válaszát.

Kedves Ivett!
Az 1 gyermek után igényelhető CSOK összege függ egyrészt attól, hogy a bővítés után mennyi lesz a ház hasznos alapterülete és milyen energetikai minősítésű az épület. Ezen adatok ismeretében IDE kattintva tájékozódhat a konkrét összegről. Másrészt a CSOK összege nem haladhatja meg a bővítési költségvetés számlával igazolt összegének 50%-át. A költségvetésnek legalább a 70%-át kell számlával igazolni. Ebben az esetben a CSOK összege tehát maximum a költségvetés 35%-a lehet. Kérdés az, hogy mekkora összegről fog szólni a költségvetés. A CSOK összegén felüli résszel önerőben kell rendelkezni, a CSOK folyósításának feltétele, hogy az felhasználásra kerüljön a bővítés során.

Tisztelt Hitelnet! Az lenne a kérdésem, hogy bővítésnek számít-e CSOK igénylés szempontjából, ha pinceszinten 1 plusz szobával kívánom bővíteni a 86 nm hasznos területű ingatlanomat, mely jelenleg már alapjaiban létezik fizikálisan, de még komfort kiépítése szempontjából (fűtés, áram, nyílászáró) nem mondható lakható szobának. A ház energetikai besorolása C, és egy meglévő és plusz még egy vállalt gyerekkel számolunk (jelenleg még csak tervben). Mi az igényelhető összeg, és mennyit kell számlával igazolni? Az igénylőknek (férjem és én) 50%-kal kell rendelkezni? A további 50% lehet anyós tulajdonában? Ilyen %-os megoszlás esetén esetlegesen ilyen felállásban, igényelhető lenne a lakásvásárlás esetén is CSOK? Vagy… Továbbiak »

Kedves Asszonyom! A CSOK rendelet kimondja, hogy a meglévő épületrész átalakítása nem minősül bővítésnek. A pinceszint egy már meglévő épületrész, tehát ennek a lakószobává alakításához a CSOK sajnos nem vehető igénybe. Bővítés esetén további feltétel, hogy a bővítendő ingatlanban az igénylőknek legalább 50%-os tulajdonjoggal kell rendelkezniük, élettársak, házastársak esetén mindkét félnek kell, hogy legyen tulajdonjoga, s az igénylőkön kívül csak az eltartott gyermekeknek lehet tulajdonrésze az ingatlanban. Ez alapján, ha anyósának 50%-os tulajdoni hányada van a célingatlanban, az sajnos kizárja a támogatásra való jogosultságot. A tulajdonviszonyokra vonatkozó felállás lakásvásárlás esetén is fennáll azzal kiegészülve, hogy közeli hozzátartozótól történő vásárláshoz a… Továbbiak »

Tisztelt Hölgyem/Uram!
Olyan kérdésem lenne, ha van egy fedetlen teraszunk (megfelelő alappal) és a feléből szeretnénk egy szobát hozzá toldani a házhoz, jogosultak vagyunk a CSOK felvételére? Vagy csak olyan esetben lennénk jogosultak, ha a toldandó szobát teljesen a nulláról kezdenénk? Illetve olvastam, hogy minimum 8 nm-es szoba a minimum feltétel, ez egy 60 nm-es ház esetében is ennyi?
Előre is köszönöm a választ.

Kedves Linda!
A CSOK jogosultsághoz az újonnan hozzáépítésre kerülő szobának legalább 8 m2 hasznos alapterületűnek kell lenni. A 8 m2-nek újonnan hozzáépített résznek kell lenni.


56
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x