Aki meglévő lakóingatlanához még egy szobát szeretne hozzáépíteni vagy beépítené a tető-teret, annak már csak pár hetet kell várnia, s elérhető lesz a gyermekek után igényelhető állami támogatás, a CSOK. A CSOK összegét illetően azonban érdemes részletesen tanulmányoznunk a vonatkozó kormányrendeletet, ugyanis nem biztos, hogy a gyermekek száma, a lakás hasznos alapterülete és energetikai minősítése alapján járó összeget automatikusan megkapjuk. Mutatjuk, mire lehet számítani!

CSOK összegének kiszámítása

A CSOK összegét alapvetően 3 tényező határozza meg: az eltartott gyermekek száma, a bővítendő lakóingatlan hasznos alapterülete és az épület energiaosztálya.

Mire figyeljünk a CSOK összegének számításnál, ha bővítünk?

A vonatkozó kormányrendet értelmében a CSOK összege bővítés esetén nem haladhatja meg a hitelintézet által elfogadott költségvetés számlával igazolt összegének 50%-át. A számlabemutatási kötelezettség a költségvetés 70%-ára vonatkozik.

Mit is jelent ez számokban?

Példánkban egy kétgyermekes család bővítené meglévő családi házát, melynek energetikai minősítése „C”, s amely a bővítést követően 90 m2 hasznos alapterületű lesz. A megadott paraméterekkel a bővítés finanszírozásához 1.300.000 Ft összegű kedvezményre lehet jogosult a család.

A CSOK összegének meghatározása bővítésnél azonban nem ilyen egyszerű. Az elvégezni kívánt bővítési munkálatokról költségvetést kell benyújtani. Példánkban a bővítés 2,5 millió Ft bekerülési költségű, mely költségvetést a hitelintézet el is fogad.

„A” eset

A hitelintézet által elfogadott költségvetés 70%-a, vagyis 1.750.000 Ft számlával kötelezően igazolandó. Amennyiben az igénylő ezt az összeget igazolja számlával, akkor ennek az 50%-át kaphatja meg támogatásként. Ebben az esetben tehát 875.000 Ft CSOK lenne ténylegesen igénybe vehető a két gyermek után.

„B” eset

Ha a költségvetésnek nemcsak a 70%-át, hanem a teljes összegét számlával igazolják az igénylők, akkor a teljes bekerülési költség 50%-a, azaz 1.250.000 Ft kedvezmény lenne elérhető.

A fenti első számítás szerint – ami a gyermekek száma, a hasznos alapterület és az energetikai minősítés alapján történt - 1.300.000 Ft a CSOK összege. A benyújtott számláktól függően pedig minimum 875.000, maximum 1.250.000 Ft adható.


grafikon

A példában szereplő háztartás a bővítést követően 90 m2 hasznos alapterületű, „C” energiaosztályú, 2,5 millió Ft költségvetésű bővítéshez tényleges maximum 1.250.000 Ft összegű CSOK-ot kaphat a 2 gyermek után.

A bővítésre kapható CSOK tényleges összegét tehát nagyban befolyásolja az, hogy mennyi a bővítés bekerülési költsége, valamint mennyi ennek számlával igazolt összege.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

56 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet!
Élettársam 100%-ban tulajdonosa egy ingatlannak, amire 12 éve vett fel jelzáloghitelt. A ház külön van választva, 2 bejárattal, 2 háztartással rendelkezik. Egyikben a szülei, másikban mi lakunk.
Kérdésem az lenne, teraszra szeretnénk 1 szobát kialakítani. 1 gyermek után mennyi lenne a fél szocpol, hány százalékát kell számlával igazolni, minimum hány m2-es helyiséget kell kialakítani?
Köszönöm a választ!
Üdv.

Tisztelt Hitelnet!
2 gyermek után venném igénybe a CSOK-ot. Bővíteni szeretnék. Két szintes családi házban élünk (a felső szint nem tetőtér), mindkét szint külön bejáratú úgy 80-80 négyzetméter. A felső szinthez szeretnék hozzáadni úgy 25 négyzetmétert.
Viszont a ház a nagyszülők nevén van, így is van lehetőség az igénybevételre?
Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Hitelnet!
82 nm + 18 nm teraszos, 2007-ben épült házunkhoz szeretnénk a teraszt beépíteni, hogy plusz egy lakószobát nyerjünk. 3 gyermekünk van, 10 évvel ezelőtt kaptunk 2 gyermekre 2 millió forint akkori lakásvásárlási támogatást.
A kérdésem, hogy bármennyi támogatásra az azóta született harmadik gyermekre jár-e, illetve ha igen, ezt az összeget fordíthatjuk-e a hozzáépítésre?
Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Hitelnet!
Van négy gyermekünk, melyből 3-ra vehetnénk igénybe a CSOK-ot, mivel a 24 éves gyerek már dolgozik. Egy régi sváb jellegű házban lakunk, melynek az adottságaiból kiindulva van egy kis alapterületű (2x2m) fürdő, melyből egy nagyobb alapterületű szobát szeretnék csinálni + mivel az előtér ahol étkezünk (2,2m széles és kb. 9m hosszú, középen van egy kb. 1,5m pince lejáró) és 6 ember ha leül étkezni, akkor már kimerítettük a hely szélességét és ezt is kiszeretnénk bővíteni. Jelenleg csak nejem nevén van az ingatlan és olvastam, hogy mind a két félnek rendelkezni kell tulajdonnal. Ezt úgy tudnánk megoldani, ha a nejem 50%-ot rám íratna? Így igénybe vehető a CSOK, illetve milyen megoldást ajánlana?
Tisztelettel: Gábor

Tisztelt Hitelnet!
Egy 90 négyzetméteres lakáshoz szeretnék egyedülállóként szobát építeni. 2 gyermekem van. Szeretnék érdeklődni, hogy jár-e számomra a csok, ha öröklés útján két lakásban van tulajdonrészem. Édesanyám házában 25%, nagymamáméban pedig 50%. Amennyiben igénybe vehetem ezekkel a feltételekkel, milyen összegre számíthatok? A bekerülési költségnek hány százalékára?
Válaszukat köszönöm!

Tisztelt Hitelnet!
Szeretnénk igénybe venni a CSOK-ot a következő körülmények között: Jelenleg egy 62 négyzetméteres, saját tulajdonú lakásunk van. A szomszéd lakás tulajdonosától szeretnénk megvásárolni egy szobát a jelenlegi lakáshoz. Ebben az esetben jár-e a CSOK?
Válaszukat köszönöm.

Tisztelt Cím!
Egyedülálló szülőként, 1 gyermek után venném igénybe a CSOK-ot lakásbővítésre. A ház hasznos alapterülete kb. 12-13 m2-rel nőne a bővítést követően.
Arra lennék kíváncsi, hogy amennyiben a bővítési anyagköltség kb. megegyezik a maximálisan kapható CSOK mértékével (pl. jogosult lennék 600 ezer Ft-ra, és a bővítés kb. 680-700 ezer Ft-ba kerülne), akkor is megkaphatom a maximális támogatást vagy akkor csak kevesebbet?
Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Hitelnet!
A férjemmel 2 gyerekre szeretnénk igényelni a csok-ot bővítésre. A ház a férjem nevén van, mivel még házasság előtt vásárolta. A fent olvasottak alapján, úgy értelmezem, hogy ez kizáró ok lehet a csok igénylésekor. A kérdésem az, hogy amennyiben lehetséges közös tulajdonra átíratni, akkor jogosultak leszünk-e? Illetve a másik kérdésem az, hogy kizáró ok-e bővítés esetén, ha a férjem résztulajdonos egy másik házban, amihez hivatalosan vásárlás útján került a tulajdonába? Ha igen, akkor megfelelő eljárás-e az, ha elajándékozás jogcímen lemond a házrészről és így lekerül az ingatlan a nevéről?
Válaszát előre is köszönöm.

Kedves hitelnet!
Egy szobával és tusolóval szeretnénk bővíteni saját tulajdonú házunkat. Fiam 13, lányom 20 éves, mindketten nappali tagozaton tanulnak. Férjemmel elmúltunk 40 évesek. Kölcsönt nem szeretnénk felvenni, mert rendelkezünk önerővel.
Igényelhetjük-e a CSOK-ot?

Kedves Hitelnet!
Az iránt érdeklődnék, hogy a házunkat szeretnénk bővíteni, ami jelenleg 50 nm. Van rajta jelzáloghitel. Négy gyerekünk van és a házunkat kb. 80 nm alapterületre bővítenénk + tetőtér beépítés.
A mi esetünkben mekkora összegre lehet számítani?
Köszönöm.

Üdvözlöm!
A kérdésem a következő lenne, meglévő 77 m2-es ingatlanunkat 94 m2-re szeretnénk bővíteni. 1 gyermekünk már van, de szeretnénk még egyet vállalni, férjem év végén tölti 40. életévét. Ha a bővítés bekerülési költsége 2,6 millió forint ezen összeg több mint 100 százalékát számlával igazolva jogosultak vagyunk-e az 1,3 milliós támogatásra? Ha nem, milyen összegre számíthatunk?
Köszönöm.

Szeretném kérdezni, a meglévő házunk a második gyermekünk születése után kicsinek bizonyul, most 68 nm a hasznos alapterület, van egy nyitott terasz, erre a részre szeretnénk bővíteni a házunkat, kb. 40 nm-rel, igénybe vehető-e a CSOK?

Szeretném kérdezni, 40 éves vagyok. Van egy hitellel terhelt ingatlanunk. A feleségemmel közös. Két gyerekünk van, 16 és 10 évesek. A lakás 87 négyzetméter, de csak 2 szobás. Egy szobát szeretnénk hozzáépíteni.
Jár-e a csok és ha igen, mennyi?
Üdv.

Tisztelt Uram/Hölgyem!
– 40 évesek elmúltunk mindketten. Ez akadálya a CSOK felvételének?
– 1 óvodáskorú gyermekünk van. Május végén vásároltunk egy felújítandó (En.tan.: „G”.) 65 nm-es házat fele-fele arányban. Más ingatlan nincs a nevünkön.
Most csak felújítanánk kívül-belül, pár év múlva lenne emelet ráépítés. Mikor jár a CSOK?
Köszönettel:
Csaba

Jó napot!
Érdeklődni szeretnék, hogy 40 év alatti 1 gyermekes házaspár esetén. Csak én vagyok 1/1 tulajdonosa Budapesten 96 nm 2 szintes családi háznak. Bővíteni szeretnénk 1 szobával, azaz a meglévő kb. 25 teraszból szeretnénk + 1 szobát kialakítani. Nettó kb. 197.000 Ft a fizetésünk. 300.000 Ft megtakarításunk van rá. Elméletileg C vagy annál jobb minősítésű ingatlan.
Erre jár-e a támogatás és a mértéke mennyi?
2;
A telken van egy 30 nm faház, amiből szeretnénk lakóingatlant kialakítani. Csak villany van bent, semmi más. Erre lehetséges felvenni? Víz gáz és szigetelésre?
Erre jár-e a támogatás és a mértéke mennyi?
Köszönettel.
Kriszta

Tisztelt Hölgyem/Uram.
Azt szeretném megkérdezni, hogy aki nem tud semmi önerőt felmutatni, az nem veheti igénybe a csokot lakásbővítésre? Három gyermekem van és párom idén lesz 40 éves. Egy másfél szobás kertes családi házunk van. Minden van benne: gáz, víz, villany.

Tisztelt Hitelnet!
Mi házbővítéshez szeretnénk CSOK-ot igényelni hitel nélkül. A házbővítés a tetőtér beépítését jelentené. Ebbe beletartozhat a cserép csere is és a tetőszerkezet cseréje, szigetelése? Én 33 éves vagyok, a párom 38, élettársi viszonyban vagyunk és szeretnénk gyermeket. Ha addig sikerül, míg a párom nem tölti be a 40. életévét és megszületik a gyermek, akkor akár már 2 gyermek után is igényelhetjük?
Én nem vagyok magyar állampolgár, de már 4 éve itt élek, azóta itt dolgozom, baj esetleg, hogy nem magyar állampolgár vagyok?
Válaszadásukat előre is köszönöm!

Tisztelt Hitelnet!
Szeretnénk igénybe venni a CSOK-ot a következő körülmények között: Jelenleg férjemmel (Ő 37, én 33 éves vagyok) és 3 gyermekemmel (7, 2 és fél évesek) élünk egy 46 négyzetméteres, saját tulajdonú lakásban. A szomszédos, hasonló nagyságú lakást szeretnénk megvásárolni és összenyitni a kettőt. Ebben az esetben jár-e a CSOK vásárlásra vagy a saját tulajdon kizáró ok? Ha igen, akkor mekkora összegre számíthatunk?
Válaszukat előre is köszönöm.

Tisztelt Hitelnet!
Igénybe vehetem-e a CSOK-ot meglévő lakásom tetőterében 2 kiskorú gyermekem részére lakószoba kialakítására, ha jelenleg a ház megvásárlásához igénybevett kedvezményes „Forrás hitelem” van?
Köszönöm válaszát.

Tisztelt Hitelnet!
Szeretnénk igénybe venni CSOK-ot lakásbővítésre. Az lenne a kérdésem, hogy összefüggő alapterületű helyiségnek kell-e lennie amit hozzá bővítünk, mert nekünk egy meglévő kb. 5 m2 helyiség ezt kettéválasztaná.
Köszönöm a válaszukat.

Tisztelt Hitelnet!
Nagyon köszönöm gyors válaszukat!
Ha a 25% tulajdoni rész kizáró ok, akkor tehetem azt, hogy megvásárolom a fiam 25%-át, hogy tehermentesítsem?
Akkor igénybe tudná venni a CSOK-ot?
Köszönöm válaszukat.

Tisztelt Hitelnet!
Egy, már elkezdett családi ház bővítésre igénybe tudjuk-e venni a CSOK-ot (3 gyermekünk van)?
A vállalkozóval 2013 szeptemberében kötöttünk szerződést, tavaly felépült az új épületrész (Fundamentás hitelekkel, a régi épületrésszel együtt 98 m2), de például a külső falak színezése, és az új fürdőszoba nem készült el. Ez utóbbiakra szeretnénk a támogatást igénybe venni.
Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt asszonyom!
3 gyermekünk van, 16 év alattiak. Egy 60 m2 körüli területű házban élünk, amely hagyományos vidéki parasztház (C energetikai minősítés alatt elvileg). Amennyiben 40 m2-el bővítenénk a lakóépületet milyen összegű CSOK-ra lennénk jogosultak?
Köszönettel.
Ágnes

Tisztelt Hitelnet!
Családunk szeretné igénybe venni a CSOK-ot két hamarosan születendő gyermekünk után. Egy használt családi ház megvásárlását tervezzük, amelynek alapterülete 50 négyzetméter. Ezt a házat a vásárlást követően bővíteni szeretnénk további 30-45 négyzetméterrel, így annak végleges alapterülete 80 – 95 négyzetméter lenne. Érdeklődni szeretnék, hogy a fenti esetben hogyan alakul az igénybe vehető összeg nagysága.
Köszönettel.

Tisztelt Hitelnet.
Szeretném megkérdezni, hogy a saját tulajdon házunkat egy szobával szeretnénk bővíteni. 1 gyermekünk részére. Mi a feltétele, hogy igénybe vegyük a támogatást. Kell-e saját önrésznek lenni és mennyi most az összeg, amit 1 gyermekre fel lehet venni?
Köszönöm válaszát.

Tisztelt Hitelnet!
Az lenne a kérdésem, hogy bővítésnek számít-e CSOK igénylés szempontjából, ha pinceszinten 1 plusz szobával kívánom bővíteni a 86 nm hasznos területű ingatlanomat, mely jelenleg már alapjaiban létezik fizikálisan, de még komfort kiépítése szempontjából (fűtés, áram, nyílászáró) nem mondható lakható szobának. A ház energetikai besorolása C, és egy meglévő és plusz még egy vállalt gyerekkel számolunk (jelenleg még csak tervben). Mi az igényelhető összeg, és mennyit kell számlával igazolni? Az igénylőknek (férjem és én) 50%-kal kell rendelkezni? A további 50% lehet anyós tulajdonában?
Ilyen %-os megoszlás esetén esetlegesen ilyen felállásban, igényelhető lenne a lakásvásárlás esetén is CSOK? Vagy az anyósom tulajdonrésze kizáró ok?
Köszönöm válaszukat!