Üdvözlöm,

olvasgattam az itt megtalálható cikkek között, azonban sajnos konkrét választ nem találtam az én helyzetemre, így engedje meg kérem, hogy kérdésemmel ebben az formában Önhöz forduljak:

Párommal néhány hónapja házasodtunk össze, és az elkövetkezendő 1 évben pedig szeretnénk családi házat építeni. Nekem (édesapám halála miatt) 25% tulajdon jogom van, amit örökösödés útján szereztem. Páromnak van egy lakás a nevén, édesapjától kapta, de nem ott él. 100%-os tulajdon jog a páromé, a haszonélvezeti jog viszont édesapjáé. Két gyereket szeretnék vállalni az elkövetkező 4 évben.

A fentiek tükrében jogosultak vagyunk a CSOK-ra? Ha jól tudom telekvásárlásra nem, csak az ingatlan építésére használható ez.

Megtisztelő válaszát köszönöm szépen előre is!
Tisztelettel:
Dávid

Kedves Dávid!

Az Ön tulajdoni hányada, ami örökléssel került a tulajdonába, nem zárja ki a CSOK-ra való jogosultságot. Ajándékba kapott 1/1 tulajdoni arányú lakás abban az esetben nem zárja ki a CSOK-ra való jogosultságot, ha az ajándékozás több mint két éve, haszonélvezettel terhelten történt és a haszonélvező a lakásban lakik. Amennyiben e feltételek teljesülnek, akkor párja részéről sincs akadálya az együttes CSOK igénylésüknek.

A CSOK telekvásárláshoz nem, de családi ház építéséhez igényelhető. A kedvezményt vállalt gyermekek után is megkaphatják megelőlegező CSOK formájában. Két gyermek vállalása esetén a "teljesítési idő" 8 év. A két gyermek megszületésére vonatkozó 8 éves határidőt új lakás építése esetén a használatbavételi engedély kiadásának dátumától kell számítani.

Arról, hogy építkezéshez igényelt CSOK esetén milyen további feltételeknek kell teljesülni, IDE kattintva tájékozódhat. A kedvezmény folyósítását a bank akkor kezdi meg, amikor az építtető támogatott személy a CSOK-on kívül saját erejét az új lakás építésére már felhasználta. Amennyiben hitelintézeti kölcsönt is igényelni kívánnak, akkor a kölcsön folyósításának szintén feltétele az önerő felhasználása. A hitelintézet által elfogadott bekerülési költség 70%-át számlával kell igazolni. Olyan számla fogadható el, melynek dátuma az építési engedély kiadásának időpontját legfeljebb 6 hónappal előzi meg.

A jelenleg elérhető legkedvezőbb építési hitelek havi részletét online lakáshitel kalkulátorunk segítségével ismerheti meg!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
10 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Új ház építéssel kapcsolatban kérdeznék, hogy a telket továbbra is önerőből kell megoldani, ebben nem változott szabály? Ugyanis az is nagy segítség lenne, ha ezt is lehetne CSOK összegből finanszírozni.
Vagy milyen megoldás létezik erre, ha valakinek nincs több millió önerője, ugyanis nem mindenki gazdag meg milliomos?!
Köszönettel: Gábor

Tisztelt Uram/ hölgyem!
CSOK 10+10-el kapcsolatban érdeklődnék. Mivel nem rendelkezem önerővel, a következő lépést meg tudom valósítani? Új ház építéséről lenne szó. Kivitelezővel kulcsrakészen.
Telek: 5 millió Ft. Ház: 15 millió Ft. Tehát a CSOK fedezi mindkettőt. Tudom, találni kellene egy olyan kivitelezőt, aki bevállalja, hogy önerő nélkül véghezviszi a kivitelezést.
Jól gondolom?
Előre is köszönöm válaszát!

Tisztelt Hitelnet!
A következő kérdésem lenne az új CSOK-kal kapcsolatban:
Lakással rendelkező aki eladja ingatlanát pl. 13 millióért, vesz egy építési telket 7 millióért, amire 20 millióból szeretne házat építeni 3 gyermekes családjának, az kaphat 10 milliót, vagy csak 7 millióra jogosult? Tehát a lakáseladásból származó bevételt fel lehet-e használni a telekvásárlásra?
Ha igen : Van-e szerepe a telekvásárlás időpontjának? Megelőzheti-e a lakás értékesítését? Mondjuk családi kölcsönből történik a telekvétel, vagy egyéb megtakarításból, amit vagy vissza kell adni, vagy nem szeretne a jogosult a lakásra fordítani.
Vagy ahhoz hogy 10 millióra jogosult legyen 23 milliós házat kell építenie (építtetnie) lakáseladási ár + CSOK?
Köszönöm válaszukat: László

Tisztelt Szakértő!

A hitelnet cikkeit, valamint az érdeklődők kérdéseit is áttekintve az alábbi személyes kérdésem megválaszolásában kérném segítségét. (Sajnos az új szabályozás vizsgálatából számomra nem derült ki).

CSOK-ot valamint annak hitelét szeretnénk igénybe venni feleségemmel. Minden feltételnek megfelelünk ahhoz, hogy a 3 gyermek után járó 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást, valamint a kedvezményes hitelt is igénybe vegyük. (Hitelképességet is figyelembe véve). Jelenleg egy kb. 11 millió forint értékű lakás van a tulajdonunkban, melyet 5 millió forint értékű lakáscélú jelzáloghitel terhel. A régi szabályozás szerint azt olvastam, hogy a korábbi csok igénylésekor az eladott birtokban lévő ingatlan különböző engedélyezett tételekkel csökkentett összegét fel lehetett használni az építkezés helyéül szolgáló telek vételárának kiegyenlítésére.
Kérdésem az lenne, hogy történt-e változás a fentiekben leírtakhoz képest? Ha most értékesítjük lakásunkat, valamint kifizetjük a jelzáloghitelt, akkor a fennmaradó összeg egy részét vagy egészét fordíthatjuk-e az építkezés helyéül szolgáló telek megvásárlására? Természetesen a támogatást, annak kamattámogatott hitelét, valamint az eladott ingatlanból származó összeget (a jelzáloghitel, valamint a telek árával csökkentett részét) ház építésre kívánjuk igénybe venni, felhasználni. Valamint olvasatom szerint a teleknek teljes közművel vagyis csatornázottsággal is kell rendelkeznie. Jól gondolom?
Köszönöm előre is segítő válaszát, tájékoztatását.

Üdvözlöm!
CsOK igényléssel kapcsolatban lenne kérdésem, mert ahogyan olvastam abból nem „világosodtam” meg.
Feleség, 3 kisgyerek adott. Jelenleg az apósom nevén lévő házban lakunk.
A telek helyrajzilag 3 felé van osztva, egy kb. 200 m2-es rész a feleségemé. Van rajta egy abszolút lakhatatlan, bontandó kamraszerűség kb. 40 m2.
Kérdésem: e meglévő telekre építhetünk-e egy új házat? 45 m2 alapterület – két szint: pont kijönne a 90 m2.
Hogyan kell számítani a szükséges alapterületet?
https://hitelnet.hu/szocpol-csok/epitkezesre/ <– itt kétféle definíciót olvastam, amiből azt vettem ki, hogy ha új házat veszek, akkor a 90 m2-be beleszámít a terasz, garázs. De építésnél NEM számítható bele a terasz, garázs!
Hogy is van ez?
Köszönöm!