Tisztelt Szakértő!

Bővítésre szeretnénk igényelni CSOK-ot meglévő házunkhoz, amire az adott banknál hitelt (5 M Ft, 10 év) is igényeltünk és kaptunk tavaly. Nekem viszont van egy másik ingatlanom is (lakás), aminek 100%-ban tulajdonosa vagyok, de jelzáloghitel van rajta, amit éppen jelenleg szándékozok átvinni ahhoz a bankhoz, ahol a feleségemmel közös hitelt is felvettük a házunkra.

Kérdés, hogy ez esetben a meglévő lakástulajdon kizáró ok lehet-e? A bankban is érdeklődtem, de egyelőre nem tudtak biztosat mondani, hogy is kell értelmezni a törvényt, mi az igazán kizáró ok, mi nem. Mivel jókora hitel van azon a lakáson (8 M Ft, kb. értékének 70-80%-a), így szerintem ez lehet egy érv amellett, hogy jogosultak vagyunk rá, de ez csak az én elképzelésem.

Valójában mitől függ, hogy egy meglévő másik lakás mellett igényelhetünk-e CSOK-ot bővítésre?

Köszönöm.
Tamás

Kedves Tamás!

Lakásbővítés esetén az igénylőknek a bővítendő lakáson kívül nem lehet egyéb lakástulajdonuk, kivéve az alábbiakat:
- együttesen legfeljebb 50%-os tulajdoni hányada van olyan lakásban, amely tulajdonközösség megszüntetése vagy öröklés útján került a tulajdonukba,
- a tulajdonában lévő lakása lebontását az építésügyi hatóság elrendelte vagy engedélyezte, vagy
- a lakás több mint két éve öröklés vagy ajándékozás jogcímén haszonélvezettel terhelten került a tulajdonába és a haszonélvező bent lakik.
Az a kérdés tehát, hogy milyen jogcímen szerezte lakását. Ha vásárlás útján, az mindenképpen kizáró ok függetlenül attól, hogy az ingatlan vásárlásához vett-e fel lakáshitelt vagy sem.

További fontos előírás CSOK igénybevételével történő bővítés esetén, hogy a kedvezményt csak abban az esetben kaphatják meg, ha a bővítést a CSOK kérelem benyújtása előtt még nem kezdik el. Önök tavaly vettek fel hitelt bővítésre, így ha a munkálatokat már megkezdték, akkor sajnos elesnek a jogosultságtól. Ezt banki értékbecslő ellenőrzi a helyszínen.

Arról, hogy milyen egyéb előírásoknak kell megfelelni CSOK-kal történő bővítés esetén, IDE kattintva tájékozódhat! Szintén fontos információ, hogy a CSOK összege a hitelintézet által elfogadott költségvetés számlával igazolt összegének 50%-át nem haladhatja meg.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

24 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Cím!
Érdeklődnék a következőről.
Tavaly eladtuk a házunkat, mert szintén tavaly kaptam a szüleimtől ajándékba egy nagyobb ingatlant, ahol építkezni szeretnénk. A telken van egy bontandó illetve erősen felújítandó ház. 2 gyerek van, semmilyen hitelünk nincs. 40 alatt vagyunk, házasok, de az öröklés miatt én vagyok a tulaj. Milyen lehetőségünk van, hogy hozzájussunk bármilyen CSOK-hoz?
Köszönöm.
Ágnes

Tisztelt Szakértő!
Csok-ot szeretnénk igényelni tetőtér beépítéshez. Férjemnek van másik lakásban 1/8-ad tulajdonrésze öröklés útján, haszonélvezeti jog nélkül, 1988-ban történt a bejegyzés.
Ez kizáró ok lehet?
Egyéb kitételek alapján jogosultak lennénk.
Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Cím!
Most jelenleg a lakásbővítési támogatás előtti tulajdonviszonyok rendezésében vagyunk. (Ajándékozás a férjem részére, mivel csak az én tulajdonomban van a lakás.)
Az lenne a kérdésem, hogy megkezdhetjük-e a munkálatokat úgy, hogy előzetes megbeszélés alapján, csak akkor kérünk számlát az anyagok vásárlásról, ha már ezek a tulajdonviszonyok rendeződtek. Sajnos minden olyan sok időbe telik, szeretnénk, hogy minél hamarabb felépüljön az az egy szoba.
Tudom, hogy ez így nem szabályos, de muszáj valami megoldást találni, hogy ne kelljen várakozni.
Tehát ellenőrzi-e valaki azt, hogy még az igény benyújtása előtt megkezdtük az építkezést, vagy sem! Önerőből szeretnénk elkezdeni a munkálatokat. A számlák mindenképp az igény benyújtását követően keletkeznének.
Köszönöm válaszukat előre is!

Kedves Szakértő!
Meglévő, 54 m2-es lakásunkból szeretnénk használt családi házba költözni. 2 kisgyermekünk van, a lakás tehermentes és 100%-ban a férjem nevén van. Nekem a szülői házban van 1/4 rész a nevemen, a szüleim a haszonélvezők. Ezek alapján jogosultak vagyunk-e a CSOK-ra?
Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt szakértő!
Meglévő lakás felújítására igényelhető a CSOK?

Tisztelt Szakértő!
Lakásbővítéssel kapcsolatos kérdésem lenne.
Saját tulajdonú (tehermentes), kétszobás lakásban lakunk három gyerekemmel és a férjemmel. Gondoltunk a padlástér beépítésére, szobák kialakítására.
Ehhez felvehető a csok?
Válaszát előre is köszönöm.
Krisztina

Tisztelt Szakértő!
Lakásvásárlás előtt állunk. 4 éve fizetünk lakástakarékot, ami most telik le. A hitellel együtt 5,4 millió forintot kapunk ki, ami pont fedezi a megvásárolni kívánt lakás árát. A lakás 50-50%-ban lenne a nevünkön. Emellett van egy másik lakás, aminek az egyik felét 6 éve megvásároltam, a másik fele eltartási szerződéssel kerül a nevemre, a haszonélvező benne lakik.
A kérdésem az lenne, hogy ezekkel a feltételekkel jogosult vagyok-e a CSOK-ra, amit az új lakás bővítésére szánnánk?
Üdvözlettel: Zsuzsa

Tisztelt Szakértő!
Lakásbővítéssel kapcsolatban szeretnék kérdezni. Nagymamám háza van a nevemen, eltartási szerződéssel, viszont nem ott élünk, hanem szüleimnél, viszont ez a ház MÉG nincs a nevemen, de ide szeretném a bővítést igényelni. Valamint ehhez kapcsolódóan szeretném megkérdezni, hogy édesapám 13 éve fekvő beteg és ápolásin vagyok vele, hogy őt bele lehet-e venni a gyerekek számához?
Várom válaszát.
Tisztelettel: Ildikó

Tisztelt Szakértő!
Lakásbővítésre szeretnénk igénybe venni a CSOK-ot. Jelenleg a férjem tulajdonát képző ingatlanban lakunk. Én örököltem egy másik ingatlant, azt szeretnénk bővíteni. Kizáró ok a férjem nevén lévő ház?
Az örökölt ingatlanon jelzálog van, végtörlesztéskor felvett hitelünknél az lett a fedezet. E is kizáró ok lehet?
Tisztelettel: Edit

Tisztelt Szakértő!
2008-ban elváltunk a férjemtől és Ő az 50% lakástulajdonát a két tanuló gyermekének adta el. Azóta a fiúk már keresnek, a nagyobb most házasodik és lakásvásárlás előtt állnak.
Kérdésem, hogy a 25% tulajdonrész akadálya-e, hogy igénybe vegye a CSOK-ot?
Válaszát köszönöm, K.-né

Tisztelt Szakértő!
Egyéni vállalkozó voltam 2013 novemberéig. Két italbolt van 100%-ban a tulajdonomban. Élettársammal közös ingatlanban élünk 2 közös gyermekünkkel. Ez a ház 100%-ban az Ő tulajdonát képezi. Mindhárom ingatlan hitellel terhelt.
Kérdéseim a következők: Az italboltok kizáró okok? A párom nevén lévő ingatlanhoz szeretnénk hozzáépíteni egy szobát. Ehhez igénybe vehetnénk a CSOK-ot? Mi lehet kizáró ok?
Tisztelettel: Zsuzsa