Tisztelt szakértő!

A tévében esett szó az új szocpolról, ami kedvezőbbnek tűnik mint eddig volt, és ez ügyben szeretném megkérdezni. Van 2 gyermekem 5 és 1,5 évesek. Van egy 100 nm-es családi házunk, pontosabban a párom háza. Saját tehermentes ingatlan ez a ház, 2 szobás, ami jelenleg kicsi nekünk. A házhoz szeretnénk hozzáépülni egy szobát mindenképp, de ha lehet akkor egy fürdőszobát is, tehát egy új lakrészt. A tetőteret nem szeretnénk beépülni.

Kérdésem az, hogy nekünk ez mennyire lehetséges és milyen feltételek kellenek hozzá? Házasok nem vagyunk, de nem gond, összeházasodunk, ha kell. Több éves munkaviszonnyal rendelkezik a párom, én gyesen vagyok.

Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel: Anita

Kedves Anita!

A félszocpol esetleges újbóli bevezetésével kapcsolatban jelenleg nem áll rendelkezésünkre túl sok információ. A tervezetből annyi derül ki, hogy az állam a félszocpolt elérhetővé tenné a jövőben használt lakás vásárlása és bővítése esetén is. E lakáscélok megvalósításához a szocpol alapösszegének fele járna. Lakásbővítés esetén a számlákkal igazolt költségeknek maximum az 50%-a lenne finanszírozható félszocpollal a 2 vagy több gyermeket eltartó támogatott személyek körében.

Mindez azonban egyelőre egy tervezet, ezzel kapcsolatban jelenleg még nincsen elfogadott törvény. Konkrét információkkal tehát még nem rendelkezünk. A feltételekről a vonatkozó törvény Magyar Közlönyben történő kihirdetése után tudunk pontos felvilágosítást adni.

A korábban hatályban lévő - bővítésre igényelhető támogatás esetén - nem volt feltétel a házastársi kapcsolat. A szocpol jelenleg érvényes előírásai szerint pedig házastársak és élettársak esetén elég, ha a támogatott személyek közül legalább az egyik fél rendelkezik 180 napos munkaviszonnyal.

Lakásbővítésre 2013. január 1-től már kamattámogatott lakáshitel is igényelhető. Erről bővebben IDE kattintva olvashat.

Amint újabb információval rendelkezünk a bővítésre igényelhető félszocpol bevezetésével kapcsolatban, honlapunkon be fogunk számolni róla. Addig is kérjük, kísérje figyelemmel új bejegyzéseinket!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

47 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

A kérdésem az lenne, hogy gázbevezetésre igénybe vehető-e a szocpol? Egy gyermekünk van.
Köszönöm válaszukat!
hobby21

Tisztelt Uram/Hölgyem!
43-38 évesek vagyunk a férjemmel, van egy 1,5 éves kislányunk. 11 éve lakunk a házunkban. Újításra (gázbevezetés) vagy bővítésre járhat-e nekünk szocpol?
K.

Üdv!
Kérdésem az lenne, hogy lesz-e szocpol bővítésre és mikor?

Azt szeretném megkérdezni, hogy a 2014. márciusban tervezett szocpol módosítása lehetővé teszi-e meglévő lakásbővítésre az igénybevételt?
Köszönöm előre a válaszát.

Üdvözlöm!
34 és 36 éves házaspár vagyunk. 2 gyermekünk van, 6 és 9 évesek. 2003-ban vásároltunk egy családi házat, melyre 4 millió Ft kölcsönt vettünk fel 20 évre, amit jelenleg is fizetünk. 2 szobás a ház, 80 m2. Szeretnénk még egy szobát hozzáépíteni és új tetőt készíteni rá. Érdeklődnék, hogy kaphatunk-e valamilyen támogatást?
Köszönöm válaszát előre is.
Tisztelettel: Annamari

Az iránt érdeklődnék, hogy ha van egy lakásunk, illetve örököltem egy házat, annak a bővítésére fel tudom venni a szocpolt?v
Válaszát köszönöm.

Jó napot kívánok.
Azt szeretném megkérdezni, hogy bővítésre is felvehető-e a szocpol 1 gyermek után? Ha igen, milyen feltételekkel?
Válaszukat előre is köszönöm.
Erika

Használt lakásunkat 2007-ben vásároltuk, amelyre 2009-ben ikerpár gyermekeink után szocpolt igényeltünk, tetőtér bővítésre. Ezt a támogatást meg is kaptuk.
Kérdésem az lenne, ha most még lenne egy gyermekem, utána még igényelhetek bővítésre szocpolt?

Mikor lehet igénybe venni? Ki veheti igénybe? Jár-e bővítésre?

T. Szakértő!
Két éve van a nevemen egy családi ház. Két gyermekemre (14 éves és 22 hónapos) felvehetném-e a félszocpolt? 39 éves vagyok. Szeretném a házamat bővíteni vagy energiatakarékosabban felszerelni. Jelenleg gyeden vagyok. Munkahelyem van. Egyedülálló vagyok, elvált. A második gyermekem apjával jó a viszonyom. Lehet, hogy egy háztartásban fogunk élni. Szeretném tudni van-e még valamilyen lehetőségem arra, hogy jobbá tegyem a körülményeinket az állam segítségével?
Előre is köszönöm válaszát.
Teri

Jó Napot!
Mi 2011-ben vettük meg a házunkat, s már volt egy gyermekünk, aki után nem igényeltünk semmit. Jelzáloghitelt vettünk fel 2.900.000 Ft-ot. Azóta született még egy gyermekünk, aki után ismét semmiféle támogatást nem igényeltünk. Viszont a gyermekek különböző neműek. Igaz, hogy a ház 3,5 szobás, de két hálón kívül egy nappalink, s egy kicsi előszobánk van. Kellene még egy szoba, s annak az építésére igényelhetnénk a félszocpolt? Vagy a jelzáloghitel kiváltására? Mert a külön szoba egyenlőre még nem téma, mert kicsik (de ha csak arra kapnánk, hozzáépítenénk). Nagy 5 éves lesz, kicsi 1.
Várom válaszukat: Krisztina

Tisztelt Szakértő!
Érdeklődni szeretnék, hogy jogosultak vagyunk-e szocpolra, vagy félszocpolra. Feleségemmel fele-fele arányban tulajdonunkban van egy lakás, ami jelenleg eladás alatt van, ingatlanügynök által. Egy családi ház is fele-fele arányban a tulajdonunkban van. Mindkettőt vásároltuk, de sajnos a vásárlások idején nem volt igényelhető a félszocpol, ezért egyik ingatlanra sem kaptuk meg. Hitel mindkettőn van. A családi házat bővíteni szeretnénk. Két gyermekünk van. Külföldön van munkaviszonyom, feleségem nem dolgozik.
Köszönöm válaszát.

Érdeklődni szeretnék, hogy lakásfelújításra vagy bővítéshez igényelhető-e a szocpol egy gyermek után?
Válaszukat előre is köszönöm.

Renáta vagyok, egy 3 éves kislányom van. Természetesen van egy házam és szeretnék érdeklődni, hogy lakás korszerűsítésére pl. fürdőszoba vagy lakás bővítésére felvehető-e szocpol? Nem szeretnék hitelt felvenni. Községi Önkormányzatnál dolgozom, most kezdtem, 10 hónapos szerződésem van. Határozott idejű, december 31-ig. Szeretném megtudni, hogy igénybe vehetném-e a szocpolt ezekkel a feltételekkel? Vagy használt lakás vásárlására is ki lehetne-e használni 1 gyerekre?
Előre is köszönöm.
Tisztelettel: Renáta

Üdvözlöm!
Tisztelettel érdeklődöm, hogy amennyiben visszajön a félszocpol az alábbi esetben jogosultak vagyunk-e rá? Ha igen, mekkora összegre? Köszönöm válaszát.
Egy gyermekünk van, két éven belül tervezzük a másodikat. Használt házat vettünk, rajta még van hitelünk. Nyári konyhát (különálló épületet) szeretnénk szobának berendezni, mivel több gyermek esetén több szoba nincs az épületben. Ez vízszintes bővítésnek minősül? (Maga a ház 4 lépcsővel magasabban van.)

Tisztelt Cím!
Mi a meglévő családi házunkat szeretnénk bővíteni a nyáron. Férjem sajnos tavaly elmúlt 40 éves és még csak egy gyermekünk született meg, de a második már a pocakomban van. Lenne rá valahogy lehetőségünk, hogy igénybe vegyük a félszocpolt?
Válaszát előre is köszönjük!

Tisztelt Szakértők!
Pécsett, 2 szobás családi házunkat bővítenénk, korszerűsítenénk. Férjem 1968-as születésű, én 1974-ben születtem. Tíz éve vagyunk házasok, hármasiker lány gyermekeink 2008-ban születtek. Mindketten alkalmazotti státuszban dolgozunk, kérdésem: saját tulajdonú családi házam korszerűsítésére és bővítésére igénybe lehet-e venni a szociálpolitikai kedvezményt és milyen feltételek mellett valósulhat meg mindez? Milyen egyéb lehetőségünk van kedvezményes hitel felvételére?
Köszönettel:
Tünde

Mi tavaly vettünk a férjemmel egy 1978-ban épült használt családi házat és szeretnénk kibővíteni. Nincs még gyerekünk, de tervezzük. Félszocpolra is vonatkozik az, hogy “előre lehet vállalni” gyereket? Vagy mindenképpen már szülőknek kell lennünk?

Érdeklődnék, hogy van-e lehetőség arra, hogy esetleg félszocpolt igényeljünk meglévő 3 és úton lévő egy gyermekre? Szobát szeretnénk építeni a párom 100%-ban birtokolt, tehermentes családi házára. A meglévő együtt nevelt 3 gyermek a páromé, ő özvegy, közös gyermekünk áprilisban születik meg. A bökkenő a korunk lehet, ő 1972-es születésű, én 1978. novemberi születésű vagyok, akkor töltöm be a 35-öt, valamint közös lakcímünk csak augusztus óta van, noha kapcsolatunk régebbi keletű, amennyiben szükséges, erről nyilatkozni is tudunk. Mindketten rendelkezünk állandó, bejelentett jövedelemmel.
Előre is köszönöm a válaszukat.

Van egy 50 nm lakóház külterületen és három gyereket nevelek egyedül. Így jár-e a félszocpol.
Előre is köszönöm.

10 éve vásároltunk egy házat félszocpollal és az lenne a kérdésem, hogy a fennmaradó félszocpolt igénybe lehet-e venni lakásbővítésre.

Tisztelt Hitelnet!
Érdeklődnék a lehetőségeimről.
Apai ágon megörököltem a szülői ház negyedét. Szeretnék hozzáépíteni egy szobát a gyermekemnek. Már rendelkezem építési engedéllyel, tehát ez a része rendben lenne. Kérdezném, hogy így is van-e lehetőségem akár egy félszocpolra? Esetleg kell vállaljunk még egy gyereket ehhez?
Válaszukat előre is köszönöm!

Üdv.
Éva vagyok és érdeklődnék, hogy mi 10 éve vásároltunk lakást, akkor 2 gyerek volt, de azóta megszületett a 3. babánk és még őrá nem igényeltük a szocpolt. Bővítésre szeretnék, ha van rá lehetőség?
Köszönöm, várom válaszát.

Üdvözlöm.
Érdeklődnék, hogy igényelhető lesz-e a félszocpol (lesz-e egyáltalán félszocpol) lakásbővítés céljára? Ha igen, milyen feltételek mellett? /3 gyermek után szeretnénk igényelni, az ingatlan saját néven van és tehermentes/
Válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel: Rebeka