Tisztelt Hitelnet!

Férjem ajándékba kapott egy 65 nm-es házat; melyben most élünk. Ez természetesen ügyvéd által történt. Van egy kislányunk és szeretnénk még egy babát. Mindketten határozatlan munkaviszonnyal rendelkezünk; közalkalmazottak vagyunk; 31 és 32 évesek. Szeretnénk bővíteni a házat egy szobával; nappalis konyhával; kamrával. És ha belefér, toldanánk még a fürdőszobához.

Kérdésem az lenne, hogy mennyi pénzre számíthatunk a szocpolból? Néztem a táblázatot, de nem tudom, hogy bővítésnél a hozzátoldott vagy az egész ház négyzetméterét veszik alapul? Kb. a meglévő 65 négyzetméter mellé; 60 négyzetméter kerülne bővítésre. A jelenlegi 65 négyzetméter összkomfortos; c osztályú.

A nevemen van egy külterületi tanya; ez probléma lehet? Illetve az, hogy csak a férjem neven van a ház, amit bővítenénk? És még van egy utolsó kérdés. Ha sikerülhet a szocpol, utána mi a teendő? Például bővítési terv? Ez kb. mennyibe kerül, stb.

Köszönöm előre a segítséget és várom válaszukat!
Tisztelettel.
Csilla

Kedves Csilla!

Lakásbővítésnél a bővített résszel együtt kapott hasznos alapterületet kell figyelembe venni a támogatás összegének kiszámításakor. A leírtak alapján tehát 125 négyzetméter hasznos alapterületű lenne az ingatlan a bővítést követően. Ez esetben két gyermek után 1.300.000 Ft összegű kedvezményre lennének jogosultak, amennyiben az egyéb igénylési feltételek is teljesülnek.

A jogosultság vizsgálatánál nem jelent problémát az Ön nevén lévő külterületi tanya, mivel az nem minősül lakástulajdonnak. A bővítendő házzal szemben viszont elvárás, hogy házastársak vagy élettársak által történő igénylésnél mindkét fél rendelkezzen tulajdoni hányaddal a bővíteni kívánt lakóingatlanban már a CSOK iránti kérelem benyújtásának időpontjában. Nem feltétel azonban az 50-50%-os tulajdoni arány.

A szocpolkérelemhez már mellékelni kell a jogerős bővítési engedélyt a hozzátartozó tervdokumentációval és költségvetéssel együtt. A munkálatokat viszont csak akkor lehet megkezdeni, ha a kedvezmény iránti kérelmet már benyújtották. A támogatást a hitelintézetek készültségi foknak megfelelően, szakaszosan folyósítják akkor, ha a saját erő már felhasználásra került.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

30 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Az érdekelne, hogy egy szobával (30 m2) szeretnénk bővíteni házunkat. Milyen engedély szükséges hozzá? Másik kérdésem az lenne, a kivitelezéshez feltétlen szükséges kívülálló vagy családilag is felépíthetjük? A bővítésre semmilyen támogatást nem igényeltünk, önerőből szeretnénk.

Tisztelt Hitelnet!
60 nm-es házunkat szeretnénk bővíteni 2 szobával meg egy fürdőszobával. 2 gyermekünk van, nekünk mennyi szocpol járna a bővítésre?
Köszönöm előre a segítséget és várom válaszukat!
Tisztelettel.
Anikó

Jelenleg egy 75 m2-es házban élünk két gyermekünkkel. Már régóta tervezzük, hogy bővítjük a házat, idén bele is kezdenénk. Nem egyértelmű számomra, hogy kb. 45m2 bővítés esetén milyen mértékű támogatást tudunk igénybe venni, vagyis 75+45 m2-re kell nézni a CSOK ide vonatkozó összegét vagy csak 45 m2-re?
Várom válaszukat!
Köszönettel,
Attila

Tisztelt Szakértő!
Egyedülálló, két gyermekes anya vagyok. Jelenlegi lakásomat szeretném eladni, és utána kicsit nagyobbat vásárolni. Társasházban, használtat, és valószínűleg nem A vagy B energiaosztályút. A jelenlegi lakás árát biztosan fel fogom használni, nem is lesz elég a nagyobbra. Jól értem-e, hogy a CSOK alapösszegét két gyermek után én is igényelhetem, és a lakóépület biztonságosságáról sem kell hatósági igazolvány (csak egylakásos házaknál)? A lakóépület kora használt lakások esetén mindegy, csak az az elvárás, hogy a lakás legalább komfortos legyen, vagy ezekre is vonatkozik a 2008. utáni építés, mint feltétel?
Válaszát előre is köszönöm.
Éva

Van egy D kategóriás családi házunk, mely 80 m2 (hasznos). Szeretnénk a tetőteret beépíteni, ami kb. 40 m2-rel (hasznos) növelné a méretet. Milyen CSOK kategória vonatkozik ránk? + kiskorú gyermekünk is van.
Válaszukat előre is köszönöm.

Tisztelt Hitelnet!
Családi házunkat 7 évvel ezelőtt építettük, melyhez akkoriban 2 gyermekre járó szocpolt vettünk igénybe. Iker gyermekeink már 6 évesek, és most tervezünk 3. gyermeket. Szeretnénk emiatt a meglévő fedett teraszt szobává beépíteni, és új teraszt kialakítani. Kérdésem, hogy jár-e nekünk bővítési támogatás? Mekkora összegre számíthatunk (hány gyerek után, A+ esetén)? Mikor igényelhetjük ezt legkorábban? Szükséges-e építési engedély az igényléshez? Az igénylés után azonnal megkezdhetőek az építési munkálatok? Van minimum alapterület, amivel bővülnie kell a háznak?
Köszönöm válaszukat előre is!
Anikó

Tisztelt Hitelnet!
Nagyon köszönöm a múltkori válaszukat. Még egyszer a segítségüket kérném tisztelettel.
Egy 100 m2-es tetőteres családi ház építésére van engedélyünk. Szeretnénk két ütemben felépíteni a házat: Először csak az alsó szintet, ami 57 m2-es, és a tetőteret csak előkészítenénk.
Majd erre használatbavételi engedélyt kérnénk. Ezután fejeznénk be az előkészített tetőteret, és ekkor már az egész házra kérnénk meg a használatbavételi engedélyt.
Szeretnénk igénybe venni a szocpolt, (vagy majd a csok-ot).
Ugye jól értelmezem, hogy mivel az alsó szint 60 m2 alatt van, most erre szocpol nem kérhető, de ha majd a második ütemnél tartunk, akkor megigényelhetjük a teljes ház alapján kérhető csok támogatást?
Válaszukat előre is köszönöm,
Róbert

Tisztelt szakértő!
Már feljebb olvasható levelemre válaszolva, sajnos a páromnak már van meglévő lakástulajdona és a BAR listán is szerepel, ha jól tudom, ez kizáró ok. Levelében azt írta, hogy gyed – gyes alatt nem adható ki tb igazolás. Én érdeklődtem a területileg illetékes egészségbiztosítónál és az úriember azt válaszolta, hogy kaphatok olyan igazolást! Akkor jogosult vagyok az igénybevételre?

Tisztelt Szakértő!
Lakásbővítésnek számít-e, ha a mellettünk lévő lakással, ami szintén tulajdon, bővítenénk a meglévőt. Ott nyílászáró csere, álmennyezet, stb. lenne szükség.
Válaszát köszönöm!
Üdvözlettel:
Liza

Üdvözlöm!
A kérdésem az, hogy 3 meglévő gyerekre igényelnénk a CSOK-ot bővítésre. Itt az összeget mi alapján számolják, csak a bővített házrész alapterülete után jár a CSOK vagy a meglévő ház alapterülete + a bővített ház területe után? Mert nem mindegy. Mi kb. 60 nm-es alapterületű bővítést tervezünk, viszont csak erre 1,2 millió jár, míg a meglévővel együtt már 100 nm fölötti, erre 2 millió járna.
Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Hitelnet,
tetőteret szeretnénk beépíteni, tudomásom szerint ez nem engedély köteles. Mire lesz szükségem a csok igényléséhez?
Köszönettel.
Péter

Tisztelt Szakértő!
Tetőtér beépítésekor CSOK igénylése esetén az alapterületbe beszámít az egész ház alatti pince, ami nem lakható?

Tisztelt Hitelnet!
Szeretnék érdeklődni az új szocpol iránt, mely 2015. július 1-jével lép hatályba.
Élettársammal van már egy gyermekünk és nyárra várjuk a másodikat. Úgy olvastam, hogy 24. terhességi héttől elfogadják a magzatot is. Van egy házunk kb 70 nm2, amiben a tulajdoni részem 1/1. Szeretnénk a szocpolt bővítésre igénybe venni 2 gyerekre. A kérdéseim azok lennének, milyen iratok, igazolások szükségesek? Tervrajz, építési engedély kell-e? A kiutalás szakaszosan történik? Mennyi önrésszel kell rendelkezzek? Mivel lehet építkezni, meg van e határozva, pl: könnyűszerkezetet elfogadják? Mennyi összeg járna 2 gyermekre?
Mivel gyeden vagyok az első gyermekemmel, de márciustól már gyesen leszek, így igénybe e tudnám venni a támogatást?
Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Hitelnet!
Azt szeretném megtudni, hogy a saját tulajdonunkban lévő kb. 95 m2-es családi házunk bővítésére kaphatnánk-e támogatást. Férjemmel 36 évesek vagyunk, 3 gyermekünk van és hozzá szeretnénk építeni a házunkhoz. Mikor megvettük a házat (2007-ben) a nyílászárókat kicseréltük. Ha sikerülne támogatást kapni az új rész energetikai besorolása lesz a mérvadó vagy a jelenlegi állapota a háznak?
Válaszukat előre is köszönöm:
Üdvözlettel: Beáta