Tisztelt Szakértő!

A következő kérdésekre várnám tisztelettel a válaszát:

1. A nyáron bővíteni szeretnénk meglévő családi házunkat, az építési engedély már megvan. Azt olvastam, hogy 2015. 07. 01-ei megkezdett bővítési munkálatoknál lehet először igényelni. De nekünk a bővítés előtt még le kell egy melléképületet bontani és a helyére lenne a házzal összekapcsolva a bővítmény. A kérdésem arra irányulna, hogy a bontási és az építési munkálatokat is csak július 1-e után kezdhetjük meg, vagy a lebontást előbb is kezdeményezhetjük? Így tehát akkor az online naplót is csak 07.01-től vezethetnénk?

2. Nem vagyunk összeházasodva, és még közös gyerekünk sincs, csak bevállalnánk 8 év alatt 2 gyermeket. Ebben az esetben is lehet igényelni a csok-ot? Az ingatlant 2013-ban vettük hitelre és mindkettőnk 50-50 %-os tulajdoni hányaddal rendelkezik.

3. A kérelmünket bármely bankhoz beadhatjuk 07.01-től vagy csak azon bankhoz, ahol a lakáscélú hitelünk van?

Köszönöm válaszát.
Mónika

Kedves Mónika!

1. A vonatkozó jogszabály úgy rendelkezik, hogy a CSOK kérelem benyújtásának időpontját követően megkezdett bővítéséhez igényelhető a kedvezmény. (Tehát nem feltétlenül július 1. ez az időpont, attól függ, hogy mikor nyújtják be a CSOK kérelmet.) Arra, hogy egy eseteges bontás megvalósítható-e a CSOK kérelem benyújtása előtt, nem tér ki a rendelet. A hitelintézetek ezzel kapcsolatos eljárási szabálya pedig még sajnos nem ismert. Amennyiben a bontáshoz bontási engedély szükséges, s az építési hatóság a bontást és a bővítést egyazon határozatban engedélyezi, valamint amennyiben a hitelintézethez benyújtandó költségvetés tartalmazza a bontás költségeit is, véleményünk szerint célszerű lenne a bontással is megvárni a kérelem elindítását a jogosultság érdekében. Ha időközben lesz pontos információnk e kérdéssel kapcsolatban, honlapunkon be fogunk számolni róla.

2. Vállalt gyermekek után csak abban az esetben igényelhetnek CSOK-ot, ha házasok. Élettársi kapcsolat esetén vállalt gyermekek után sajnos nem vehető igénybe a támogatás.

3. A CSOK kérelem bármely hitelintézethez benyújtható lesz, amely az erre vonatkozó szerződést megköti a Kincstárral és a lakáspolitikáért felelős miniszterrel. Arról, hogy pontosan melyek lesznek ezek a hitelintézetek, még nincs információink.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

10 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

2005-ben vásárolt családi házunkat bővítettük és korszerűsítettük. 2 meglévő gyermekünkre megkaptuk a fél szocpolt. Azóta született egy harmadik gyermekünk és újabb szobát szeretnénk építeni. A harmadik gyerekre bővítésre megkapjuk-e a CSOK-ot? És ha igen, mennyit?

Tisztelt szakértő Hölgy vagy Úr!
Szeretném megkérdezni, hogy jogosultak vagyunk-e a CSOK-ra bővítés címen, ha 2013 -as építési engedélyünk van egy 25 nm nappali, 5 nm fürdő és 4 nm előtér bővítéséhez egy régi családi házhoz. A munkálatokat már elkezdtük, falak állnak, tető kész a belső munkákra lenne még szükség, fűtésrendszerre és szigetelésre. 2 gyermekünk van. Igényelhetjük a támogatást?
Köszönettel.
Péter

Tisztelt Szakértő!
Férjemmel használt ház vásárlása előtt állunk, jelenleg nincs gyermekünk, de két gyermeket vállalnánk.
Az bizonyos, hogy az adásvételi szerződés megkötését követő 120 napon belül be kell nyújtani a CSOK iránti kérelmet.
Kérdésem arra irányulna, hogy mivel a CSOK 2015.07.01-vel lesz hatályba helyezve, az ezt megelőzően (pl. április közepén) kötött adásvételi szerződés estén is igénybe vehető-e a CSOK?
Válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel,
Csilla

Tisztelt Cím!
Lakásbővítésre szeretnénk megigényelni a férjemmel az új szocpolt /CSOK-ot/. Rendelkezünk építési engedéllyel, amit tavaly kaptunk meg. Mikor megkértük, még nem tudtuk, hogy idén újra bevezetik a családi otthonteremtési kedvezményt, így az engedély egyben kértük meg a két tervezett építkezésünkre: lakásbővítésre és garázs építésre. Az lenne a kérdésünk, hogy lehet-e ebből probléma a CSOK igénylésének folyamán, mert ha igen, akkor építési engedély módosítást adnánk be, hogy az említett két építkezés külön engedélyszámon szerepeljen.
Üdvözlettel:
Enikő

Házasok vagyunk a feleségemmel, 1 gyermekünk van. Tetőtérben szeretnénk egy szobát kialakítani. Jár-e a szocpol és mik a feltételek? Saját az ingatlanunk.