Tisztelt szakértő!

2006-ban vásároltam egy kertes házat, amin azóta is fennálló hitelem van. 1/1-es tulajdonos vagyok, az akkori párommal azóta összeházasodtunk, született 1 gyermekünk és a 2. gyermeket májusra várjuk. Közben meghalt apósom és anyósom hozzánk költözött, viszont így a 65 nm-es ingatlanom lassan kicsinek bizonyul.

Szeretnénk anyósomnak egy szobát felhúzni a ház mellé, vagy egy különálló épületet az ingatlanon. Jogosult vagyok-e a szocpol igénylésére abban az esetben, ha különálló épületet építünk, vagy csak abban az esetben, ha bővítjük a lakást? Bővítésnek számít-e, ha a két épületnek közös fala van, de mindkettőnek külön bejárata az udvar felől?

A jelenlegi hitelem az FHB banknál van, csak ott tudok érdeklődni?
Milyen papírokat lehet beszerezni az igénylés előtt, hogy hamarabb bele tudjunk kezdeni az építésbe?

Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel: István

Kedves István!

Olyan különálló épületnek a létrehozása, amelynek a meglévő lakással közös fala van, de bejárata mindkettőnek külön-külön van az udvar felől, nem minősül bővítésnek. Különálló lakás építésére is igényelhető ugyan szocpol (lakásépítési támogatás) jelenleg is, de adott esetben azért nem használható fel a támogatás, mert Önnek van már lakástulajdona, ami kizárja a jogosultságot.

Más a helyzet, ha nem új lakás építéséről, hanem a meglévő épület bővítéséről van szó. Ebben az esetben a bővítendő ingatlanban az igénylőknek - élettársak, házastársak esetén - mindkét félnek kell rendelkeznie tulajdonrésszel. Úgy, hogy 1/1-ben Ön a ház tulajdonosa, elesnek a kedvezménytől. A jogosultsághoz a párjának is tulajdonrészt kell szereznie az ingatlanban már a CSOK kérelem benyújtása előtt. Bővítésnek tekinthető, ha a meglévő házhoz legalább egy lakószobát hozzáépítenek vagy beépítik a tetőteret.

Azt, hogy mely bankoknál lesz elérhető a CSOK, egyelőre nem tudjuk megmondani. A kedvezményt bármely hitelintézetnél igényelhetik, amelyik az erre vonatkozó szerződést a lakáspolitikáért felelős miniszterrel és a kincstárral megköti. A bővítéshez jogerős bővítési engedélyre, tervdokumentációra, költségvetésre lesz szükség. Vannak azonban olyan dokumentumok - például NAV köztartozásmentes igazolás, OEP társadalombiztosítási jogviszony igazolás - melyek a kérelem benyújtásakor nem lehetnek 15 napnál régebbiek. Fontos, hogy nem jár a CSOK abban az esetben, ha a bővítési munkálatokat elkezdik a CSOK kérelem benyújtása előtt!

Az igénylés további feltételeit IDE kattintva ismerheti meg.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

5 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Szakértő!
Érdeklődni szeretnék az iránt, hogy egy olyan telket szeretnénk megvásárolni, amin van két ingatlan osztatlan közös tulajdonban. Mi az egyik házat vennénk meg, ami 70 m2 és tartozik hozzá egy nyári konyha meg egy garázs, plusz egy fészer, ami külön helyrajzi számmal rendelkezik. A kérdésem lényege az lenne, hogy a külön helyrajzi számon levő telek részen lebontanánk az épületeket és oda szeretnénk egy teljesen különálló új házat felépíteni kb. 100 m2 alapterületűt.
Megkaphatjuk így a 10+10 milliós támogatást? Nem kizáró ok, hogy így két ingatlanunk lesz, mert a 70 m2 vegyes falazatú ingatlant, ami külön helyrajzi számon van, ugyanazon a telken, azt nem bontanánk le?
Három gyermekünk van, házasok vagyunk, 40 év alattiak és a 2 éves munkaviszony is megvan.
Válaszát előre is köszönve.
Tisztelettel: Tibor

Tisztelt Szakértő!
A lányom egyedül neveli kisfiát. Segítségünkkel 2008-ban egy családi ház egyedüli tulajdonosa lett. A kis alapterület miatt szeretné, hogy kisfiának legyen külön szobája, valamint még egy gardrób szobát szeretne kialakítani.
Kérem szíves tájékoztatását, hogy kérheti-e CSOK-ot.
Fontos még megemlíteni, hogy a ház vásárlásához lányom devizahitelt vett fel, amit azóta is fizet az AXA banknak.
Megoldható-e, hogy ha másik bank kedvezőbb feltételekkel tudja a meglévő hitelt biztosítani, hogy egy olyan bankhoz átvinni a hitelt, amellyel a kormány szerződést fog kötni CSOK folyósításra is, és az új hitelszerződéssel együtt a CSOK folyósítását is kérje?
Ha nem, milyen megoldást javasol?
Köszönettel:
Zsuzsa