Kedves Szakértő!

Férjem 2015. augusztus 17-én lesz 40 éves. 2 gyermeket nevelünk. Nagy fiam 9 éves az előző házasságomból született, közös gyermekünk 2 éves. 100 m2 alapterületű családi ház tetőterében szeretnénk 1 szobát kialakítani. A tető nincs szigetelve, sima cseréptető van rajta. Szigeteltetnénk, ablak kellene rá, de sem a cserepeket, sem a szerkezetet nem bontanánk meg. Meg tudná írni, hogy kellene elinduljak a projecttel, hogy az időből se fussak ki (terveztetni kell, statikus kell, mik pontosan az előírások)?

Sajnos Önerőnk nincs a tetőtér kialakításához, de a szocpol sokat segítene, ha fel tudnánk használni a kialakításhoz. Minden esetben utólagosan fizetik ki a szocpolt a számlák bemutatását követően? CSOK megítélése és a kivitelezést követően gondolom van, aki kiadja a lakhatásit és ellenőrzi a kivitelezést. Ha esetleg nem egyeznek az elképzelések, akkor lesz időnk változtatni? Jól gondolom, hogy az a lényeg, hogy az igénylés be legyen adva még mielőtt a párom betölti a 40. életévét?

Köszönettel.
Renáta

Kedves Renáta!

Arról, hogy az elvégezni kívánt tetőtér-beépítéshez szükséges-e építési/bővítési engedély, a területileg illetékes építési hatóság tud Önöknek pontos tájékoztatást adni. Alaprajz és költségvetés mindenképpen szükséges. A hitelintézethez benyújtott költségvetés elfogadásáról az adott hitelintézet dönt. 2 gyermek után, 100-160 m2 hasznos alapterület esetén 1,3 millió Ft összegű CSOK járna elvileg. A CSOK összege azonban bővítés esetén az elfogadott költségvetés számlával igazolt összegének maximum 50%-a lehet. Számlával a költségvetésnek legalább a 70%-át kell igazolni. Ha például 2 millió forintot tesz ki a költségvetés és a teljes 2 millió forintot lefedik számlával, akkor maximum 1 millió Ft összegű CSOK-ot kaphatnak. Amennyiben a példaként említett 2 milliós költségvetésnek a 70%-át igazolják számlával (ennyi a kötelezően igazolandó mérték), akkor maximum 700.000 Ft-ot kaphatnak. Bővítés esetén tehát önerőre is szükség van.

A CSOK folyósítását a hitelintézetek bővítés esetén az önerő beépítését követően kezdik meg, szakaszosan, készültségi foknak megfelelően. A készültségi fokkal arányos folyósítást megelőzően, az adott készültségi foknak megfelelően kell a számlákat bemutatni.

Mivel meglévő gyermekek után szeretnék igénybe venni a CSOK-ot, ezért nem kell felső életkorhatárnak megfelelni. A kedvezményre akkor is jogosultak lehetnek, ha a kérelem benyújtásakor férje már betölti a 40. életévét.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

15 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözlöm!
Érdeklődöm, hogy 2 szobás régi típusú családi házat szeretnénk egy szobával + 1 fürdőszobával bővíteni, igénybe vehető-e a CSOK ilyen esetben.
Két kisiskolás korú gyermekünk van, szocpolt nem vettünk még fel.
Válaszukat előre is köszönöm: Kovácsné

Üdvözlöm!
Szeretnék érdeklődni, hogy 44 évesen igényelhetem-e a szocpolt 3 gyermek után és hogy önerő nélkül és banki hitel nélkül felvehető-e. Az édesanyám nevén van az ingatlan és javításra szeretném igénybe venni. Élettársam dolgozik, én anyaságin vagyok. Mi lakunk az ingatlanban.
Előre is köszönöm válaszát.

Tisztelt Hitelnet!
Házunkat, melyben csak én vagyok tulajdonos, a férjem nem, egy fürdőszobával szeretnénk bővíteni hozzáépítéssel. Ha nem lakószobát építünk, de így is bővül a házunk, igénybe vehetjük egy közös gyermekünk után a CSOK-ot?

Tisztelt Uram!
Kérdésem a következő:
2003-ban született gyermekem után 2006-ban vettük fel a szocpolt, a 2009-ben született lányomra még nem.
Tetőtér-beépítéssel szeretnénk a CSOK-ot igénybe venni, amit ugye így már csak egy gyermekünk után lehet?
A számlával igazolás csak az építőanyagra is vonatkozhat, mivel családtagok a beépítést meg tudják csinálni.
Illetve ha ezt 100%-ban igazolom (építőanyag számlák), akkor mennyi az az összeg, ami így igényelhető!
Köszönettel:
Kriszta

Jelenleg gazdasági épületként feltüntetett zártkerti ingatlanra a bővítéses CSOK-ot tetőtér beépítéshez lehet-e igényelni?

Bocsánat kedves szakértő ÚR!
A kérdés az volt, hogy a szocpolt a számlák bemutatása után fizetik ki vagy sem?
Tehát, az összes szükséges pénzt előre „bele kell tenni” saját zsebből, vagy előre finanszírozza a bank?
Gondolom a kérdező is erre kíváncsi. Hagyjuk a hivatalos süket dumát, az nem az átlagpolgárra tartozik.
Röviden, tömören, a 12 osztályt végzettek számára is érthetően.
Köszönöm.

Ajtó és ablakcserére is felvehető egy gyermek után a csok?
Köszönettel.

Üdv.
Olyan kérdésem lenne, hogy élettársammal neveljük a másfél éves kislányomat, akinek nem ő az apukája. Érdeklődni szeretnék, hogy igénybe vehetjük-e a szocpolt bővítésre?