A gyermekvállalás nagyon szép dolog. Általában úgy van, hogy a házaspár elhatározza, hogy gyermeket vállal, azután pedig idővel, ha minden jól megy, megszületik a csemete és mindenki nagyon boldog. De mi van azokkal, akik nem egymásnak ígérték meg a gyereket, hanem a banknak, hogy fölvehessék az utána járó szocpolt? Nekik lassan sürgetővé válik a gyermekáldás.

2002. december 1. óta lehet igényelni azt a megelőző kölcsönt, amit a még meg sem született gyermek után kaphatott az igényló. A szabály nagy vonalakban annyi, hogy a gyermektelen házaspár két leendő gyermek után igényelhette, az egy gyermekes házaspár pedig további egy gyermek után igényelhette azt a támogatást, ami egyébként a már megszületett gyermek után is járt. A határidő, amíg a gyermeknek meg kellett születnie, egy gyermeknél három, két beígért gyermeknél pedig hat év volt. 2004-ben módosították a szabályt, több időt hagyva a gyermek születésére, így az új szabály szerint egy gyermek után 4 évre növekedett a türelmi időszak, két gyermek esetén pedig nyolcra.

A határidő nem a hitel felvételétől számítódik. Ha valaki lakás építése kapcsán igényelte a megelőző kölcsönt, akkor a határidő számításának kezdete az érvényes lakhatási engedély kiadásának dátuma. Azok, akik lakásvásárlásra kérték a megelőző kölcsönt, a határidőt az adásvételi szerződés megkötésétől kell, hogy számolják.

Ha a gyermek határidőre megszületett, akkor a szülők bemutatják a banknak a születési anyakönyvi kivonatot, ami alapján a bank a megelőző kölcsönt átalakítja normál szocpol kedvezménnyé, az erre, azaz a megelőző hitelre vonatkozó jelzálogjogot pedig leveszik az ingatlanról.

De mi van akkor, ha a gyermek nem születik meg? Ebben az esetben a megelőző kölcsönt a bank törlesztendő kölcsönné alakítja át, és azt a kiegészítő kamattámogatásos kölcsönök feltételei szerint, a megfelelő törlesztőrészletek megfizetése mellett a banknak vissza kell fizetni. Ezen felül a bankon keresztül kell a hitelt felvevőknek részletekben visszafizetni a megelőlegezett időszak alatt felmerült, és az állam által addig a bank részére kifizetett költségeket is.
Vannak olyan esetek, amikor nem, vagy csak egy részét kell visszafizetni az említett hitelnek és a költségeknek. Ilyen az, ha valakinek a türelmi időszak alatt nem sikerült a lombikbébi programban sem gyermeket szülnie. Ilyenkor ugyan a kölcsönt vissza kell fizetni, ám az állam által megelőlegezett hiteldíjat és egyéb költségeket az állam elengedi. Abban az esetben, ha a házaspár az egyik házastárs munkaképesség-csökkenése, illetve egészségkárosodása miatt nem tudja vállalni, vagy a gyermek a 26. hét után halva született, úgy az állam fizeti ki helyettük a megelőző kölcsön teljes összegét is.

Az ilyen típusú kölcsönöket törvény szabályozza, így ugyan minden banknál volt lehetőség ezek felvételére, de a visszafizetés módjában és egyéb paramétereiben épp a törvényi előírások miatt nincs különbség a bankok között. Ezt a típusú megelőző kölcsönt 2009.06.30-ig lehetett igényelni, azóta nem lehet beadni megelőlegező kölcsön iránti kérelmet.

Viszont az óra ketyeg,hiszen a határidő sokaknál vészesen közeleg, bár több bank nyilatkozott úgy, hogy erre a típusú hitelre eleve nem mutatkozott túl nagy érdeklődés náluk. Akik azonban vállalták a „bevállalós szocpolt”, most már a határidő vége felé járnak.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

helló 3éve szerettük volna felvenni a szocpolt de pont akkor szünt meg .mostmár 37éves vagyok ha vissza is hoznák az akkori törv szerint csak épitkezésre .3gyerekkel albérletben élünk meg még fogunk is mert már amúgy sem mernénk 50 és 80 e ft -os részletet vállalni .nem lehet egyszerübben kortólfüggetlenül és szobaszám mivel minnél nagyobb alakás annál nagyobb a törlesztő.építkezésre meg nincsönerő.a36éves használt lakást az50éves építkezzen váljon. ki az öreg hozzá.

jónapot kivánok 3 gyermekem van .érdeklődeni szeretnék hogy vissza katuk e a szocpolt és hogy mire hat ki.mivel én bárlistás vagyok és aktiv báros igy igényelhessük e és mik a követelmények.válaszát előre is köszönöm