Tisztelt Címzett,
Kedves Hölgyem/Uram!

Házeladás és vásárlás előtt állok. Akik tőlem vesznek, és én is igényelnék CSOK támogatást. Ennek okán először szerződök a házam eladásáról, megvárom az utolsó részlet (CSOK) kiutalását, földhivatalban gyorsított eljárással átíratom az ingatlan tulajdonjogát. Amikor mindez megtörténik és a nevemről lekerült az ingatlan (kb. összesen 2-3 hónap), ekkor tudok csak én vásárlási szerződést írni. Még egy hónap onnantól, mire a tulaj kiköltözik... nagyon hosszú az ügymenet!

Az lenne a kérdésem, hogy a CSOK támogatás igénylése kapcsán mikori dátumot néznek, hogy ne legyen ingatlan a vásárló nevén. A szerződés dátuma számít, vagy a pénzintézet csak a kiutaláskor nézi, vagy mindkettő?

Két gyorsítási lehetőséget látok
- Ha a szerződéskötés időpontja számít, akkor miután a vevőmmel megkötjük a szerződést és én a CSOK rész beérkezése előtt lemondok a tulajdonjogomról, akkor amint lekerül a nevemről az ingatlan szerződhetek én a vásárlásra. Így a vevőm által kért CSOK utalását nem kell kivárnom, spórolok egy, másfél hónapot.
- Ha a kiutalás időpontjában nem lehet ingatlan a vevő nevén, akkor az előző bukik, mert valószínűleg hamarabb átírják a vevőm nevére, mint a kiutalás időpontja. Tehát amikor a vevőm CSOK-ját utalnák nekem, akkor már a házam az övé, ezért mégsem utalják.
Ebben az esetben az lehet-e a megoldás, hogy miután megkötjük a szerződést az eladásról, én is megkötöm a vásárlásról úgy, hogy amíg a CSOK-ot nem kapom meg az én eladóim pénzintézetétől, addig csak birtokba veszem a házat (mivel a nagy részt kifizetem az eladó kiköltözik), de nem lesz átírva a nevemre. A CSOK igény benyújtására 120 napom van. Elvileg kb. 60 nap alatt folyósítják nekem az eladásból származó CSOK-ot és átvezetésre kerül a nevemről az ingatlan, én ekkor nyújtom csak be a CSOK igényt.
- Amennyiben a szerződéskötés és a kiutalás időpontjában sem lehet tulajdonjog, abban az esetben gondolom semmi megoldás a gyorsításra...

Kérem, hogy foglaljanak állást a kérdésben, valamelyik megoldás járható-e?
Nagyon sürgős lenne, előre is köszönöm a gyors reakciót!
Üdvözlettel,
Endre

Kedves Endre!

Ami a lakástulajdont illeti, az a feltétel, hogy a CSOK kérelem benyújtásakor már ne legyen az igénylők nevén az eladott ingatlan. Az adásvételi szerződést tehát megköthetik, annak dátuma nem befolyásolja a CSOK jogosultságot. Sőt, van olyan hitelintézet, amelyik már úgy is befogadja a CSOK kérelmet, hogy az eladott lakás tulajdoni lapján a vevő még csak széljegyben van, s folyósítási feltétel az eladók tulajdonjogának végleges törlése. Feltétel azonban, hogy az eladott lakásból befolyt eladási ár a vásárolandó lakás adásvételi szerződésében 100%-ban saját erőként megjelenjen. További részletes tájékoztatástért kérjük, keresse a lakóhelyéhez legközelebbi Hitelnet irodát. Irodáink elérhetőségét ITT találja.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése