Sokakat foglalkoztató kérdés, hogy az idén 2022. december 31-én lejáró támogatások – Babaváró hitel, Falusi CSOK, Adó-visszatérítési támogatás – vajon folytatódik-e jövőre? December 28-án este jelent meg a Magyar Közlönyben a várva várt rendelet, miszerint ezek a támogatások 2024. december végéig továbbra is igényelhetők lesznek.

Babaváró hitel, falusi CSOK, ÁFA visszatérítés 2023-ban elérhető

A támogatások meghosszabbítását az Egyes családpolitikai intézkedésekről szóló 595/2022. (XII.28.) számú kormányrendelet rögzíti. Kimondja, hogy:

 • az adó-visszatérítési támogatás (5% ÁFA CSOK igényléshez kapcsolódóan, valamint a 27%-os ÁFA 5 millió forintig)
 • a falusi CSOK és
 • a babaváró hitel

2024. december 31-ig igényelhető.

A normál CSOK és a legalább két vállalt vagy meglévő gyermekhez kapcsolódó CSOK hitel változatlan formában folytatódik tovább. Ezeknek nincsen rendeletben meghatározott igénylési határideje, így az eddig feltételekkel 2023-ban is elérhetők lesznek.

Nemrég azonban elhangzott a miniszterelnök részéről, hogy vannak olyan javaslatok, melyek a lakástámogatási rendszert célzottabbá akarják tenni, ám ezek a CSOK-ot és falusi CSOK-ot az év első felében még nem fogják érinteni. Az ez alapján várható esetleges szigorítások miatt az érintett családoknak érdemes minél előbb kihasználni a jelenlegi formában elérhető támogatásokat.

A CSOK-ról bővebb információ IDE kattintva érhető el.

Illetékmentesség CSOK-kal történő lakásvásárlás esetén

Szintén nem volt határideje, tehát a CSOK-kal történő lakásvásárláshoz kapcsolódó illetékmentesség is tovább folytatódik 2023-ban.

 

Adó-visszatérítési támogatás

Az ÁFA visszatérítés a jelenlegi szabályozásnak megfelelően az alábbi esetben vehető igénybe 2023-ban is:

 • Új, nem generálkivitelezéssel megvalósuló lakás építése esetén a 27% ÁFA tartalommal kiállított számlák együttes összege igényelhető vissza maximum 5M Ft-ig
 • Újépítésű lakás vásárlása vagy generálkivitelezéssel megvalósuló új lakásépítés esetén az 5% ÁFA visszaigényelhető, ha CSOK igénybevétele is történik
 • Falusi CSOK által preferált kistelepülésen lakás/lakóépület bővítése és/vagy korszerűsítése esetén a 27% ÁFA tartalommal kiállított számlák maximum 5M Ft-ig visszaigényelhetők.

Az adó-visszatérítési támogatás további feltételeiről részletes leírás IDE kattintva olvasható.

Falusi CSOK

A falusi CSOK azon túlmenően, hogy 2024. december 31-ig meghosszabbításra került, újabb részlettel egészült ki:

 • Nem vehető igénybe a vásárlással egybekötött korszerűsítésre és/vagy bővítésre vonatkozó falusi CSOK, ha az igénylő az általa 5 éven belül elidegenített lakás tulajdonjogát kívánja így visszavásárolni.
 • Frissítésre került a falusi CSOK településlistája, mely IDE kattintva tekinthető meg.

A falusi CSOK igénylési feltételei, további részletei IDE kattintva érhetők el.

Babaváró hitel

A babaváró kölcsön és támogatás igénybevételéről szóló szerződés a módosítás értelmében 2024. december 31-éig köthető meg.

A babaváró hitel jogosultsági feltételei, valamint az igényléssel összefüggő további információk IDE kattintva olvashatók.

2023-tól megszűnő támogatások

A lakáscélú támogatások közül az otthonfelújítási támogatás és ebből kifolyólag a kamattámogatott otthonfelújítási hitel az, amely 2023-tól nem kerül meghosszabbításra.

Az otthonfelújítási támogatás kapcsán annyi változást tartalmaz a napokban megjelent 540/2022. (XII.22.) kormányrendelet, hogy meghatározott esetekben és feltételek mellett módosul a támogatási kérelmek 2022. december 31-ei benyújtási határideje 2023. március 31-re. Ezek az alábbiak:

 • a magzat elhalásának vagy halva születésének, vagy a gyermek halálának a támogatási kérelem benyújtását megelőző bekövetkezése esetén is megállapítható a támogatásra való jogosultság, ha az igénylő igazolja, hogy legkorábban a Korm. rendelet 7. §-a szerinti vállalkozási szerződés megkötésének vagy az első számla kibocsátásának napján a Korm. rendelet 2. § (1) bekezdés 2. pontjának megfelelő gyermeke életben volt, vagy a 12. hetét betöltött várandósság fennállt.
 • napkollektor, napelemes rendszer telepítése, cseréje esetén legkésőbb 2022. július 31. napjáig aláírt vállalkozási szerződés és 2022. szeptember 30. napjáig beadott hálózati csatlakozási igénybejelentésről szóló igazolás esetén

Diákhitel elengedés

A határidők meghosszabbítását tartalmaz rendelet egyúttal kiterjeszti a diákhiteltartozások elengedését:

 • „Ha a 30. életévét be nem töltött hitelfelvevő nőnek a felsőoktatási tanulmányai alatt, vagy azok sikeres befejezését (az oklevél megszerzését) követő két éven belül gyermeke születik, vagy gyermeket fogad örökbe, a fennálló hallgatói hiteltartozása száz százalékának megfelelő összegű vissza nem térítendő gyermektámogatásban részesül, ha a gyermektámogatás iránti kérelmét – a Diákhitel szervezet által e célra rendszeresített nyomtatványon – a gyermek születését, vagy örökbefogadott gyermek esetén az örökbefogadást engedélyező határozat véglegessé válását követő 60 napon belül benyújtja a Diákhitel szervezethez.”
kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket

Lakáshitelek összehasonlítása

Személyre szabott díjmentes tájékoztatás

A témában felmerülő további kérdések esetén Szakértőink készséggel állnak rendelkezésre.

Ha Ön most áll CSOK- és hitelfelvétel előtt, személyre szóló, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet!
Az új rendelet szerint 50% emelkedett, emelkedik a falusi csok, azaz 10 millió helyett 15 millióra. Aki már igénybe vette, azaz megkapta a 10 milliós támogatást, kérhető lesz-e a + 5 millió további korszerűsítésre? Vagy csak az újonnan felvevőknek jár a magasabb összegű csok?
Köszönöm válaszukat!
Üdvözlettel:
Brigitta