Tisztelt Hitelnet!

2009 májusában beadtam a bankunkhoz hitelkérelmet, melyet elfogadtak és júliustól már törlesztettem. Devizahitelem akkor 13,2 millió egy 52 nm lakásra. Közben 2010-ben a párommal összeházasodtunk, azóta 2 gyermekünk született. A banknál korábban érdeklődtem, hogy jogosult lennék-e szocpolra utólagosan, de akkor még nem tudták, akkor hozták vissza ismét a szocpolt és még csak néhány bank adta. Most azt mondták, hogy jogosult vagyok és adjam be a papírokat.

Kérdésem az lenne, mivel már kicsinek bizonyul ez a lakás tovább szeretnénk lépni, hogy milyen lehetőségeket lát a felvételre?
Valóban 5 éven belül kell jelezni, ha szocpolt kívánunk igénybe venni és ha igen, akkor ez a teljes évre vonatkozik, vagy a hitel kérelem napjáig?
Most várjuk a 3. babánkat, de erre az ingatlanra csak 2 gyermek után vehető fel a kölcsön. Hogy vihető át esetleg egy másik ingatlanra?

Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel.
Krisztina

Kedves Krisztina!

Az utóbb született gyermekek utáni támogatásra való jogosultságot a szerződéskötéskor érvényben lévő jogszabály alapján kell meghatározni. Amennyiben használt lakást vásárolt 2009-ben, akkor nem tudja érvényesíteni az utólagos szocpolt. Új lakás vásárlása esetén jogosult lehet rá. Az utólagos szocpolkérelem pozitív elbírálása esetén a 2009-ben érvényes támogatási összeg a fennálló hiteltartozás csökkentésére fordítható. Az Ön által említett 5 éves időkorlátról nincs tudomásunk.

Ha megkapják a két gyermekük után járó szocpolt és eladják az adott ingatlant, akkor van lehetőségük arra, hogy másik lakás vásárlása esetén tovább vigyék a támogatást. A szocpol nemcsak akkor vihető tovább, ha újépítésű lakást vásárolnak, hanem akkor is, ha használtat. Ahhoz, hogy a kapott támogatás teljes összegét tovább tudják vinni olyan lakást kell vásárolniuk, melynek vételára eléri az értékesített lakás eladási árát. Ellenkező esetén az eladási és vételár különbözetével arányos szocpol összegét vissza kell fizetni.

Ha eladják szocpollal terhelt lakásukat, akkor a támogatást egy kincstári felfüggesztő számlára kell befizetni. A visszafizetési kötelezettség 1 évre felfüggeszthető, tehát 1 év áll rendelkezésükre, hogy másik lakást vásároljanak. A felfüggesztés időtartama legfeljebb egyszer 1 évvel meghosszabbítható.

A szocpol továbbvitelével kapcsolatos egyéb kérdésekkel a Magyar Államkincstár területileg illetékes hivatalához fordulhatnak!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

13 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet,
2009 júniusában igényelt kölcsönből vásároltunk egy új építésű lakást. 2,4 millió Ft szocpolt is kaptunk. 2 gyermeket vállaltunk be, amiből 1 már megszületett. A 8 év tavaly letelt, így a 2. gyermekre járó 1,5M forintnyi összeget + kamatait elkezdtük törleszteni a bank felé.
Most vásárolnánk egy jóval drágább használt házat, amire vinnénk tovább az eredeti kölcsönt + szocpolt.
Amennyiben a jövőben mégis megszületik a 2. gyermek, akkor jogosultak leszünk utólagos szocpol igénylésére?
Ha igen, milyen feltételeknek kell megfelelnünk?
Az utólagos szocpol összege mennyi és mire használható?
Előre is köszönettel.
Veronika

Utólagosan igénybevett szocpol (amivel a lakáshitel összege került csökkentésre 2014-ben) letéti számlára került az ingatlan eladásakor egy hónapja. Most veszünk egy ingatlant, amibe beleforgattuk az eladott ingatlan hitellel csökkentett vételárát. A vásárolni kívánt ingatlan utolsó vételár részletetét a letétbe helyezett összegből szeretnénk rendezni.
A letétbe helyezett összeget így ugye visszakapjuk attól függetlenül, hogy azt anno a fennálló lakáshitel csökkentésére kaptuk?

Tisztelt Hitelnet!
5 éve új lakáshoz megkaptuk 2 gyermek után a szocpolt 2,4 millió Ft-ot. Most szeretnék továbbköltözni, de ameddig nem adtuk el az ingatlant, a szocpol miatt, nem tudunk új lakást vásárolni. Ki lehet valahogy kerülni, hogy új ingatlanhoz juthassunk és később átrakathassuk rá a szocpolt, például Édesanyám venné meg az új ingatlant, majd ajándékozás, vagy ami nem akadályozza meg a szocpol áthelyezését és őneki se legyen adóterhe utána… van esetleg valami lehetőség? Semmiképpen nem szeretnénk elveszíteni az összeget.
Válaszát előre is köszönöm.

Kedves Ildikó!
A következő ingatlannak is meg kell felelnie a méltányolható lakásigénynek?
Válaszát előre is nagyon köszönöm.

Tisztelt Hitelnet!
Az lenne a kérdésem, 2009-ben szocpolra vettünk egy házat 1 gyerek után lett igénybe véve, viszont a másik gyerekre nem lett felhasználva. Be lehet-e vinni most a lakásba, hogy a hitel lejjebb csökkenjen.
Válaszát előre is köszönöm.