Tisztelt Szakértő!

Érdeklődnék, hogy a CSOK-ot vajon igénybe tudjuk-e venni, ha:

– 2015. május 19-dikén eladtuk az ingatlanunkat. Utólag igényeltünk egy gyerek után szocpolt, azt most visszafizettük a MÁK-nak, de felfüggesztést kértünk egy évre, mivel vásárolni szerettünk volna. Ezt megkaptuk. Visszük át a vásárolt ingatlanra.
– 2015. június 12-dikén meg is vettük a használt ingatlant.
– Jelenleg még augusztus 13-dikán fizetjük ki a vételár fennmaradó részét. Viszont nincs hitelünk, de van egy 2. gyermekünk, aki után még nem igényeltünk támogatást.
– Az adásvételi szerződéstől számított 120 nap még nem járt le.
– D energiatanúsítvánnyal rendelkezik az új ingatlan, de ez nem gond, olvastam.

Kérdésem az, hogy egyáltalán kaphatunk-e támogatást, ha nincs hitelünk, mert azt olvastam, hogy a vételár utolsó részét a CSOK utalja. Ezt lehetetlennek látom az idő miatt – 3 hét.
Elég csak az adásvételi szerződés? Nem kell, hogy a tulajdoni lapon rajta legyünk?
A 120 nap után már nem lehet utólagosan kérni?

Köszönettel: Erika

Kedves Erika!

A CSOK vagy a vételár megfizetéséhez igényelhető, vagy utólagosan a később született gyermek után - az adott lakás vásárlásához felvett - lakáscélú hitel csökkentésére vehető igénybe.

Az Önök esetében - a leírtak alapján - a támogatás utólagos igénybevételére nincs lehetőség. A CSOK-ot a vételár kiegyenlítéséhez lehetne felhasználni. Ehhez az adásvételi szerződésben a vételár egyik forrásaként szerepelnie kellene a CSOK összegének.

"D" energetikai minősítésű lakóingatlan esetén is igényelhető a támogatás, de ha egylakásos épületről van szó, akkor az igényléshez mellékelni kell a lakóépület fekvése szerinti építésfelügyeleti hatóság által kiállított, 30 napnál nem régebbi hatósági bizonyítványt arról, hogy 2013. január 1-jét követően a lakóépület életveszélyes állapota miatt kötelezés volt-e és a kötelezettség teljesítése megtörtént-e.

Az adásvételi szerződés megkötése és a területileg illetékes földhivatalba történő benyújtása után Önök széljegyben már ott szerepelnek a tulajdoni lapon, ami a CSOK igényléshez szükséges.

5 éven belül eladott lakás esetén azonban van még egy lényeges dolog, ami befolyásolja a CSOK-ra való jogosultságot. A lakáseladásból származó bevételt tovább kell forgatni a vásárolandó lakás vételárába. Kérdés tehát, hogy mennyiért adták el a lakásukat és mennyi a vételára a célingatlannak. Ha a továbbforgatási kötelezettség teljesül, akkor az adásvételi szerződés módosításával - fizetési határidő kitolása és a CSOK megjelölése - elvileg igénybe vehetik a kedvezményt a vételár megfizetéséhez.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

12 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Sziasztok! Érdeklődnék, nekem van hitelem az OTP-nél, így igénybe tudom venni a CSOK-ot? Sajnos nem fizetem.

Tisztelt Szakértő!
2008-ban igénybe vettük 2 gyermek után a „szocpol” támogatást. Azóta született egy 3. gyerkőcünk is (2015-ben).
Kérdésem az lenne, hogy új lakás vásárlása esetén jogosultak vagyunk-e a CSOK igénybevételére, ha igen milyen mértékben (10m – 2,4m szocpol)?
Valamint feltétel-e, hogy új lakás vásárlása esetén a jelenlegi lakásunkat el kell adni és a pénzt beforgatni az új lakás vételárába vagy a jelenlegi lakás megtartható és ettől függetlenül új lakás vásárlásakor igénybe vehető a CSOK (amennyiben jogosultak vagyunk rá).
Válaszát előre is köszönöm:
Anett

Üdvözlöm,
Lakásunkat 14,5 M Ft-ért áruljuk, és családi házat vásárolnánk belőle, 12 M Ft-ért.
Ebben az esetben, hogy olcsóbb a vásárolandó ingatlan, van-e valami kikötése a CSOK-nak?
A lakás tulajdonosa a férjem, ha megvesszük a lakást, milyen arányban szükséges, hogy én is tulajdonos legyek?
Illetve férjem nevén van egy másik lakás, amelyben szülei a haszonélvezők. Ez nem probléma az igényléskor?
Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel.

Csak úgy igényelhető a csok, ha hitelt veszünk fel hozzá?

Tisztelt Hölgyem/Uram!
Eladtunk egy ingatlant, mely helyett egy másikat szeretnénk venni, melyhez hitelfelvételre van szükségünk. Jelenleg van egy egyéves kislányunk.
Azt szeretném kérdezni, hogy ha születik még egy gyermekünk, utólag felvehetjük a CSOK-ot két gyermek után vagy csak a 2. baba után? Mi a határideje a CSOK utólagos felvehetőségének?
Előre is köszönöm válaszát!
Üdvözlettel:
J.

Üdv.
Fundamenta azonnali hitellel veszünk egy családi házat, már csak a kiutalásra várunk. (jelzáloggal).
Kérdésem az lenne, igényelni tudom még az egy meglévő gyermek után a CSOK-ot? Utólag? Felújításra sajnos nem jár, ahogy olvastam. Vagy akkor ezt teljesen elbuktuk?
Köszönöm.