Tisztelt Hitelnet!

Három kiskorú gyermekem van, akiket feleségemmel nevelünk. Sajnos se nekem, se a feleségemnek nincs munkahelyünk. Viszont közmunkán vagyunk mindketten, és nem vagyok tisztában azzal, hogy a jövő évi törvénymódosításban szerepel-e a kötelező munkaviszony, és ha szerepel-e, a közmunka elfogadható-e. Abban a házban amiben most élünk az édesanyám tulajdona, viszont nekem és az összes testvéremnek is van benne tulajdonjoga.

Így kérdésem a következő lenne: Van-e bármilyen esélyünk arra, hogy támogatást kaphassunk használt lakás vásárlására?

Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel: Zsolt

Kedves Zsolt!

A használt lakás vásárlásához jövő év közepétől esetlegesen igényelhető félszocpol igénylési feltételeiről jelenleg irodánknak sincs információja. A gyermekek utáni kedvezményről további részletek majd csak a vonatkozó törvényjavaslat elfogadása és kihirdetése után válnak ismeretté, melyekről honlapunkon is be fogunk számolni. Kérdésére pontos választ tehát csak ekkor tudunk adni.

A jelenlegi szocpolrendelet előírja, hogy a támogatott személynek (házaspárok vagy élettársak esetén legalább az egyik félnek) OEP - Országos Egészségbiztosítási Pénztár - által kiadott igazolást kell benyújtani legalább 180 napja fennálló biztosítási jogiszonyáról. Ehhez legalább 6 hónapos folyamatos munkaviszony szükséges.

Amennyiben az édesanyja házában lévő tulajdonrészét öröklés útján szerezte, akkor az nem jelent kizáró okot a támogatás igénylésénél. Arról, hogy mely egyéb módon szerzett lakástulajdonok nem zárják ki a szocpolra való jogosultságot, IDE kattintva tájékozódhat.

Amennyiben a vételár kifizetéséhez hitelre is szükségük lesz, akkor ugyancsak feltétel a hivatalos munkaviszony. A közmunkából származó jövedelmet hitelfelvétel során sem fogadják el a pénzintézetek. Piaci kamatozású lakáshitel igényléséhez a jelenlegi munkahelyen meglévő 3 hónapos munkaviszony már elegendő lehet, ha a munkavállaló nincs próbaidőn. Lakáshitel felvételéhez idén még elegendő lehet a 8 órás minimálbér összegét elérő kereset, de jövőre változnak a jövedelemvizsgálat szabályai is. Az adós valamennyi törlesztő részletének be le kell férnie az igazolható jövedelem 50%-ába.

Javasoljuk, látogassa továbbra is honlapunkat, ha lesz új információnk a használt lakás vásárlására igényelhető félszocpol bevezetéséről, illetve a jogosultság feltételeiről, akkor arról online is tájékozódhat majd!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

94 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt hitelnet!
2 gyermekem van, egyedül nevelem Őket, de az egyik gyerekkel gyesen vagyok még 2 évig.
Azt szeretném kérdezni, hogy így igénybe lehet venni a csokot?

Tisztelt Hitelnet!
Én CSED-en vagyok, van 2 gyermekem. Az első gyermekre felvett szocpolt vissza kellett fizetnünk az első házasságomból.
Kérdésem az lenne, hogy az első gyermekre is megkapom-e a csokot második házasságomban?
Illetve a férjem munkanélkülin van, én 2014-től folyamatos munkaviszonyban állok, de jelenleg cseden vagyok. Kaphatunk-e egyáltalán új ház építésre csok-ot? Van önerőnk, ha esetleg szükséges.
Köszönöm a választ!

2 gyermekes anyuka vagyok. Egyedül nevelem őket. Szeretném, ha segítene valaki, hogy minél hamarabb háza legyen a 2 gyermekemnek.

2 gyermekem van és egyedülállóként szeretném igénybe venni a használt lakás szocpolját.
Igénybe tudom venni?

Jó napot!
Nekem 2015-ben volt közmunkám, ami 1 éves munkaviszonyom van és azt szeretném kérdezni, hogy az az év beleszámít-e?
Előre is köszönöm.

3 hónap munkaviszonyra igényelni lehet?

Szép estét!
A páromnak 7 hónapos munkaviszonya van, DE! 3 napja Felmondott, mivel talált jobb munkahelyet. 2 hét a felmondási idő, amit be kell dolgoznia, aztán máris kezd az új munkahelyen!
Az lenne a kérdésem, hogy 3 hónap munkaviszony elegendő-e az új munkahelyen, hogy használt lakásvásárlást igénybe vegyük? Vagy így, hogy egyből lesz új munkahely egybe számolják el? 1 gyerekünk van.
Válaszát várom!
Előre is köszönöm 🙂

Tisztelt Hitelnet!
Megfelelünk a feltételeknek és meg is találtuk a tökéletes házat, már csak a házasságra kellett volna várni, hogy be tudjuk adni az igazolásokat, de pont most becsődölt a cég, ahol a párom dolgozott. Ezen a helyen 8 hónapot töltött pontosan. Már azonnal keresett másik munkahelyet kb. egy hétre a kirúgás után. Tehát mivel munkával rendelkezik és 30 nap nem telt el a két munkahely között, de az új munkahelyen nem rendelkezik csak pár nap munkaviszonnyal, így igénybe vehetjük?
Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Hitel.net!
Az lenne a kérdésem, hogy így igénybe vehetjük-e a CSOK-ot: Férjemnek 11 hónap munkaviszonya van, egyéb okok miatt ott kellett hagyni sajnos a munkahelyét. Jelenleg nem dolgozik, de 180 napos TB igazolása megvan a férjemnek. Meg kell várnunk, hogy legyen 6 hónap folyamatos munkaviszonya legyen vagy igényelhetjük így is?
Válaszát előre is köszönöm!
Üdv.
Jázmin

Neki nem a 10 milliós csokra lenne szüksége,hanem használt lakás vásárlásra.2700000ft.

Érdeklődnék,hogy nővérem egyedül nevel 2 gyereket nálunk ! Több mint 180 napja köz foglalkoztatott,és ugye bár ez fizetett tb-nek minősül.Sőt hosszabbították is újabb 1 évre.Nav tiszta,Erkölcsi tiszta,hogy így jár neki a szocpol használt lakás vásárlásra.

Tisztelt hitelnet!
4 órás bejelentett munkaviszonnyal is lehet igénybe venni?

Kedves Hitel.net!
Érdeklődnék, hogy a 4 órás bejelentett munkaviszonnyal is lehet igényelni a CSOK-ot? Mivel a férjemmel minden feltételnek megfelelünk, így igénybe szeretnénk venni! Ha sajnos nem sikerül a 4 órás bejelentéssel, akkor tarthatunk attól, hogy 6-7 hónap múlva már nem lehet igényelni?

Közmunkából szerzett 6 hónapos munkaviszony megfelel a követelményeknek?

Tisztelt hitelnet!
Azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz, mivel főállású anya vagyok és ez elméletileg munkaviszonynak számít, magára a szocpolra hitel nélkül jogosult vagyok-e?
A páromnak van adótartozása, így semmilyen formában nem tudom igényelni én?

Napot!
Nekünk 3 gyermekünk van. A páromnak sajnos van adótartozása, de én elméletileg főállású anya vagyok, mert 3 gyermekem van.
Az lenne a kérdésem, hogy én igénybe tudnám venni a szocpolt?

Köszönöm a választ.

Helló.
Nekem az a kérdésem, hogy a közmunkát elfogadják munkaviszonynak? Már meg van a 180 nap. A ház komfortos, csak a wc nincs bent. Akkor megkapjuk rá a csokot?
Köszönöm a választ.

Üdvözlöm!
Egyedülállóként anyaságin vagyok, igényelhetem a csok-ot?
Válaszát köszönöm.
Üdvözlettel.
Andrea

Szia!
3 gyerekem van. Most adtam el a lakósom. Szeretnénk venni egy nagyobbat. Van munkahelyem, csak az a baj, a lakásnak d a minőségi tanúsítványa.
Köszönöm.

Sziasztok!
Lenne egy kérdésem. 2 gyerekünk van, igénybe szeretnénk venni a szocpolt. Mi kell hozzá? A párom dolgozik, de még nincs bejelentve. 3 hónap bejelentett munka elég vagy bejelentett munka nélkül meg tudnánk igényelni úgy, hogy csak amennyit adnak szocpolt, de hitelt nem vennénk fel.

Annyit szeretnék megkérdezni, hogy ha egyszer ez a pénz (CSOK) a gyerekeké, akkor miért kérnek hozzá 6 hónapos munkaviszonyt? Nekünk most jön a harmadik baba és másfél szobás lakásban vagyunk 6-an, ha megszületik a 3-dik baba, akkor heten. A páromnak megszűnt a munkaviszonya, nekem nincs munkahelyem, családit és fht-t kapok, a párom álláskeresőn van. Az fht-ből és az álláskeresőből is vonnak tb-t, de gondolom így nem vagyunk jogosultak a CSOK-ra?

Üdvözlöm!
Párom 16 évig rendőr volt. 2013-ban kiderült, hogy rákos beteg, 70%-ot kapott, így most a legmagasabb rokkantsági ellátást kapja jelenleg, 2 évig. Állítólag ez beleszámít mind az öregségibe, mindenbe.
Kérdésem: van 2 gyermekünk, 40 év alatt vagyunk, nyáron házasodunk, mert szeretnénk babát még bevállalni majd. Most ilyenkor mi a helyzet a csok-kal?
Minden egyéb kritérium megvan, csak a 180 napot nem értjük sehogy!
Köszönöm.

Jó napot!
Még azt szeretném megtudni, hogy 6 hónap közmunka 2 nap megszakítással elegendő-e az igényléshez? A párom dolgozik, én gyesen vagyok. 3 gyerekünk van. Használt lakást szeretnénk vásárolni, önerőnk nincs, hitelt nem szeretnénk felvenni. Mennyi támogatást kaphatunk így? Első házhoz jutók lennénk.
Válaszát előre is köszönöm.

Üdvözlöm!
Érdeklődnék, hogy közmunka elfogadható munkahelynek a szocpolhoz? Már két éve dolgozom folyamatosan.

Ha a párommal szeretném kihasználni a szocpolt, kell-e hozzá munkahely?
Köszönöm.

Üdvözlöm.
Szeretnék érdeklődni. 1 gyerekem van, de még szeretnénk még 2 gyereket mellé és az érdekelne, hogy tényleg előre is fel lehet rá venni a szocpolt? Az a probléma, hogy én gyesen és családin vagyok, párom most júniustól fog dolgozni. Így akkor felvehetnék a szocpolt vagy nem? Körülbelül mennyi önerőre lenne szükségünk?
Előre is köszönöm válaszát.

Jó napot!
Egy 15 éves gyermekem van. 49 éves vagyok. Közmunkán dolgozom. Igénybe vehetem a csok-ot?

Helló!
Érdeklődni szeretnék. 1 gyerekem van, az élettársammal neveljük és szeretnénk igénybe venni a CSOK-ot, de sajnos még nem dolgozunk. Az anyósoméknál lakunk, akkor mi lenne a feltétele, hogy lakáshoz jussunk? Ha elállunk dolgozni közmunkán és megvan a 6 hónap, akkor igényelhető a szocpol?

Találtam lakást, ami megegyezik a 4 gyermek után járó szocpol összegével. Akkor is kell munkaviszony?