Az új szocpol hatálybalépése előtt megkezdett bővítési munkálatok esetén is jár majd a CSOK?

Tisztelt Cím!

Érdeklődnék, hogy a férjemnek van egy háza, amit bővítenénk és igényelni szeretnénk rá a CSOK-t, de mi az építkezésnek neki szeretnénk állni tavasszal. És az igényemet a CSOK-ra beadhatom 07. 01 után?

Valamint bővítésnél is kell, hogy most én is tulajdonos legyek vagy maradhat az Ő nevén a ház? És ha kell tulajdonrész nekem is, akkor mi a minimum %?

Várom válaszukat.
Köszönettel:
Virág

Kedves Virág!

A 2015. július 1-től hatályos CSOK rendelet értelmében lakásbővítés esetén a kedvezmény csak akkor igényelhető, ha a támogatás iránti kérelem benyújtása előtt nem kezdik el a bővítési munkálatokat. Ha tehát tavasszal nekiállnak a bővítésnek, akkor nem lesznek jogosultak a CSOK-ra. A munkálatok tehát csak a CSOK iránti kérelem benyújtását követően kezdhetők el, ami július 1. után lehetséges.

A CSOK rendelet kimondja, hogy a kedvezménnyel bővített lakóingatlanban a támogatás iránti kérelem benyújtásának időpontjában az igénylőknek vagy támogatott személyeknek – több igénylő esetén együttesen – legalább 50%-os tulajdoni hányaddal kell rendelkezniük. Házaspár és élettársak esetén a lakásban mindkét félnek az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett tulajdonjoggal kell rendelkeznie és az igénylőn vagy támogatott személyen kívül csak az általa eltartott gyermeknek lehet tulajdonrésze. E rendelkezések alapján Önnek is tulajdonosnak kell lenni a házban, de nem szükséges, hogy 50-50% arányú tulajdonosai legyenek a bővíteni kívánt ingatlannak.

Lakásbővítés esetén további előírás, hogy a bővíteni kívánt lakás a kérelem benyújtásának időpontjában az igénylő és mindazon személyek lakóhelye legyen, akiknek együttköltözésére tekintettel az igénylő a CSOK-ra jogosult. A bővíteni kívánt lakásnak komfortosnak kell lennie vagy a bővítés által komfortossá kell válnia. Energetikai minősítését tekintve legalább “C” (“követelménynek megfelelő”) minősítésűnek kell lennie. Ha ennél kedvezőtlenebb energiaosztályba tartozik az ingatlan, úgy csak abban az esetben igényelhető a kedvezmény, ha a területileg illetékes építési hatóság 30 napnál nem régebbi dokumentummal igazolja, hogy az épület állapota az élet- és vagyonbiztonságot közvetlenül és súlyosan nem veszélyezteti.

Amennyiben a bővítéshez kölcsönt is szeretnének igénybe venni, tekintse meg hitelkalkulátorunk eredményeit majd online ajánlatkérő nyomtatványunk kitöltése után Szakértőink személyre szóló, díjmentes hitelajánlatban tájékoztatják Önöket az elérhető legkedvezőbb bővítési hitelkonstrukciókról!Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézés is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
20 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

A lakásbővítést 2014-ben elkezdtük. 59 nm-t építettünk hozzá. Soha semmilyen állami támogatást nem vettünk igénybe. A 2015-ben életbe lépett lakásbővítési támogatás feltételeinek mindenben megfelelnénk, kivéve a munkálatok megkezdését. Amikor elkezdtük az építkezést, még nem volt rá állami támogatás. A befejező munkálatokhoz nagy segítség lenne a támogatás megkapása.
Van rá esetleg mód a támogatás jogos igénylésére részünkre?
Tisztelettel.

Tisztelt Hitelnet! A férjem tulajdonában van egy családi ház, melyet 8 éve vásárolt (Raiffeisen banki devizahitel és jelzálog van a házon) és melyet 3 éve elkezdtünk felújítani, bővíteni. Az építési engedélyünk már megvan és jövő ősszel jár le. Ahhoz, hogy a használatba vételit megkaphassuk a házra, az engedélyen szereplő bővítést be kell fejeznünk. 2 éve a tetőfelújítás alkalmával a hozzáépítés falszerkezetét el kellett készítenünk, hogy a koszorút egybe önthessék, azóta azonban további előrelépés nem történt a hozzáépítéssel kapcsolatban pénz híján. A csok nagy segítség volna a ház befejezéséhez, azonban nem tudom, hogy így, hogy a falai már állnak, illetve, hogy… Továbbiak »

Üdvözlet!
Kérdés: Kettő nappal a banki befogadás előtt megkezdtük a munkálatokat, a Bankban elutasították a CSOK kérelmünket. Fellebbezésünknél Kormányhivatal sem kecsegtet elfogadó válasszal.
Van valami lehetőségünk, hogy mégis megkapjuk a támogatást?
Köszönöm.

Üdvözlöm!
Feleségemmel lakástulajok vagyunk (50-50%) november óta. A leírások alapján jogosultak lehetünk a CSOK-ra.
Kérdés, hogy a bővítésbe mi is tartozik bele?
Olyan munkálatok is, amelyekkel komfortosabbá tehető a lakás (pl. klíma)?
Vagy mindenképpen alapterület növekedést is el kell érni?
Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlöm. Megkaptam a levelét, amit nagyon szépen köszönök, de 1 dologgal nem vagyok tisztában. Bővíteni szeretném a lakást, csak az a helyzet, hogy az én lakásomban nincs fürdőszoba és azt szeretném megkérdezni, hogy korszerűsítésre lesz-e majd lehetőség vagy csak építésre meg bővítésre adják a csokot? Kötelező-e, hogy közös néven legyen a lakás, mivel az élettársamnak is saját lakása van ás ő az egyedüli tulajdonos, mivel egyke gyerek és még nem volt családja. Az én lakásom 94 négyzetméter és kettőre szeretném felvenni. Lenne még 1 kérdésem. A bátyám 35 éves, a felesége 28 éves, 3 gyerek van és nincs a nevükön… Továbbiak »

Üdvözlöm!
2005. óta van a nevünkön egy panellakás. Most veszünk egy családi házat hitelből, de a lakás valószínűleg nem kerül eladásra. Ha a családi házat bővíteni szeretnénk, akkor elvileg igénybe vehetnénk a CsOK-ot. Azt szeretném megkérdezni, hogy ebben az esetben is kizáró ok a panellakás tulajdona? Akkor is, ha az gyermekünk nevére kerül?
Köszönöm szépen!
Üdvözlettel: Suntea

Üdvözlöm! Azt szeretném kérdezni, hogy jelen körülmények között egy hitellel terhelt 55 négyzetméteres családi házban lakunk a feleségemmel és 3 éves kislányommal. Ebben az évben, azaz 2015-ben szeretnénk bővíteni 80 négyzetméterre. Az ehhez szükséges építési engedélyünk már megvan! Június elejére várjuk a másik babát, tehát a 2 gyermek is meglesz a rendelet hatálybalépéséig. Én 39, a feleségem pedig 35. életévét tölti ebben az évben. A kérdésem az lenne, hogy igénybe tudjuk-e venni a csok-ot? Meg kell-e várni a júliust az építkezéssel? Vagy esetleg március, áprilisi számlákat is elfogadnak? Vagy be lehet-e adni korábban igénylést és elkezdeni a bővítést. Ha egy… Továbbiak »

Üdvözlöm!
Egyedülálló vagyok, 2015. augusztusig GYED-en a kisfiammal. Van egy 60 m2-es családi házam, amit szeretnék megbővíteni még 40 m2-rel. Az építőanyagjaim már rendelkezésemre állnak és a megtervezett bővítés 1/3-a már kész van.
Ezen adatok alapján is megkaphatom a szocpolt két gyermekre július után? És a fő kérdésem, hogy mi az a bekerülési költség?
Válaszát köszönöm.
Tisztelettel: Mónika

Lakásbővítésbe kezdünk az idei évben. Februárban jár le az állami támogatással erősített Fundamenta előtakarékosságunk. A kérdésem az, hogy az állami támogatásos Fundamenta nem zárja-e ki majd a CSOK felvételét?
Köszönettel: Gábor

2014 októberében kaptunk fennmaradási és hozzáépítési engedélyt a hivataltól és el is kezdtük még a hónapban az építkezést (a meglévő szuterén mellé és fölé).
Kérdésem, hogy házbővítésre kaphatnánk július 1-től támogatást úgy, hogy már tavaly elkezdtük a munkálatokat?
Köszönöm.


20
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x