Tisztelt Cím!

Érdeklődnék, hogy a férjemnek van egy háza, amit bővítenénk és igényelni szeretnénk rá a CSOK-t, de mi az építkezésnek neki szeretnénk állni tavasszal. És az igényemet a CSOK-ra beadhatom 07. 01 után?

Valamint bővítésnél is kell, hogy most én is tulajdonos legyek vagy maradhat az Ő nevén a ház? És ha kell tulajdonrész nekem is, akkor mi a minimum %?

Várom válaszukat.
Köszönettel:
Virág

Kedves Virág!

A 2015. július 1-től hatályos CSOK rendelet értelmében lakásbővítés esetén a kedvezmény csak akkor igényelhető, ha a támogatás iránti kérelem benyújtása előtt nem kezdik el a bővítési munkálatokat. Ha tehát tavasszal nekiállnak a bővítésnek, akkor nem lesznek jogosultak a CSOK-ra. A munkálatok tehát csak a CSOK iránti kérelem benyújtását követően kezdhetők el, ami július 1. után lehetséges.

A CSOK rendelet kimondja, hogy a kedvezménnyel bővített lakóingatlanban a támogatás iránti kérelem benyújtásának időpontjában az igénylőknek vagy támogatott személyeknek - több igénylő esetén együttesen - legalább 50%-os tulajdoni hányaddal kell rendelkezniük. Házaspár és élettársak esetén a lakásban mindkét félnek az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett tulajdonjoggal kell rendelkeznie és az igénylőn vagy támogatott személyen kívül csak az általa eltartott gyermeknek lehet tulajdonrésze. E rendelkezések alapján Önnek is tulajdonosnak kell lenni a házban, de nem szükséges, hogy 50-50% arányú tulajdonosai legyenek a bővíteni kívánt ingatlannak.

Lakásbővítés esetén további előírás, hogy a bővíteni kívánt lakás a kérelem benyújtásának időpontjában az igénylő és mindazon személyek lakóhelye legyen, akiknek együttköltözésére tekintettel az igénylő a CSOK-ra jogosult. A bővíteni kívánt lakásnak komfortosnak kell lennie vagy a bővítés által komfortossá kell válnia. Energetikai minősítését tekintve legalább "C" ("követelménynek megfelelő") minősítésűnek kell lennie. Ha ennél kedvezőtlenebb energiaosztályba tartozik az ingatlan, úgy csak abban az esetben igényelhető a kedvezmény, ha a területileg illetékes építési hatóság 30 napnál nem régebbi dokumentummal igazolja, hogy az épület állapota az élet- és vagyonbiztonságot közvetlenül és súlyosan nem veszélyezteti.

Amennyiben a bővítéshez kölcsönt is szeretnének igénybe venni, tekintse meg hitelkalkulátorunk eredményeit majd online ajánlatkérő nyomtatványunk kitöltése után Szakértőink személyre szóló, díjmentes hitelajánlatban tájékoztatják Önöket az elérhető legkedvezőbb bővítési hitelkonstrukciókról!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

20 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

A lakásbővítést 2014-ben elkezdtük. 59 nm-t építettünk hozzá. Soha semmilyen állami támogatást nem vettünk igénybe. A 2015-ben életbe lépett lakásbővítési támogatás feltételeinek mindenben megfelelnénk, kivéve a munkálatok megkezdését. Amikor elkezdtük az építkezést, még nem volt rá állami támogatás. A befejező munkálatokhoz nagy segítség lenne a támogatás megkapása.
Van rá esetleg mód a támogatás jogos igénylésére részünkre?
Tisztelettel.

Tisztelt Hitelnet!
A férjem tulajdonában van egy családi ház, melyet 8 éve vásárolt (Raiffeisen banki devizahitel és jelzálog van a házon) és melyet 3 éve elkezdtünk felújítani, bővíteni. Az építési engedélyünk már megvan és jövő ősszel jár le. Ahhoz, hogy a használatba vételit megkaphassuk a házra, az engedélyen szereplő bővítést be kell fejeznünk. 2 éve a tetőfelújítás alkalmával a hozzáépítés falszerkezetét el kellett készítenünk, hogy a koszorút egybe önthessék, azóta azonban további előrelépés nem történt a hozzáépítéssel kapcsolatban pénz híján. A csok nagy segítség volna a ház befejezéséhez, azonban nem tudom, hogy így, hogy a falai már állnak, illetve, hogy a terv évek óta be van adva az építészetre, így is igénybe vehető-e a csok, vagy hoppon maradunk.
2 éve házasok vagyunk, jelenleg várandós vagyok az első gyermekünkkel (betöltöttem a 91. napot már).
Válaszát köszönöm.
Üdvözlettel,
Anna

Üdvözlet!
Kérdés: Kettő nappal a banki befogadás előtt megkezdtük a munkálatokat, a Bankban elutasították a CSOK kérelmünket. Fellebbezésünknél Kormányhivatal sem kecsegtet elfogadó válasszal.
Van valami lehetőségünk, hogy mégis megkapjuk a támogatást?
Köszönöm.

Üdvözlöm!
Feleségemmel lakástulajok vagyunk (50-50%) november óta. A leírások alapján jogosultak lehetünk a CSOK-ra.
Kérdés, hogy a bővítésbe mi is tartozik bele?
Olyan munkálatok is, amelyekkel komfortosabbá tehető a lakás (pl. klíma)?
Vagy mindenképpen alapterület növekedést is el kell érni?
Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlöm.
Megkaptam a levelét, amit nagyon szépen köszönök, de 1 dologgal nem vagyok tisztában. Bővíteni szeretném a lakást, csak az a helyzet, hogy az én lakásomban nincs fürdőszoba és azt szeretném megkérdezni, hogy korszerűsítésre lesz-e majd lehetőség vagy csak építésre meg bővítésre adják a csokot? Kötelező-e, hogy közös néven legyen a lakás, mivel az élettársamnak is saját lakása van ás ő az egyedüli tulajdonos, mivel egyke gyerek és még nem volt családja. Az én lakásom 94 négyzetméter és kettőre szeretném felvenni.
Lenne még 1 kérdésem. A bátyám 35 éves, a felesége 28 éves, 3 gyerek van és nincs a nevükön lakás, soha nem is volt. Ők építésre szeretnék felvenni a csok-ot. Kell legalább saját telekkel rendelkezni?
Köszönöm a válaszát és a türelmét.

Üdvözlöm!
2005. óta van a nevünkön egy panellakás. Most veszünk egy családi házat hitelből, de a lakás valószínűleg nem kerül eladásra. Ha a családi házat bővíteni szeretnénk, akkor elvileg igénybe vehetnénk a CsOK-ot. Azt szeretném megkérdezni, hogy ebben az esetben is kizáró ok a panellakás tulajdona? Akkor is, ha az gyermekünk nevére kerül?
Köszönöm szépen!
Üdvözlettel: Suntea

Üdvözlöm!
Azt szeretném kérdezni, hogy jelen körülmények között egy hitellel terhelt 55 négyzetméteres családi házban lakunk a feleségemmel és 3 éves kislányommal. Ebben az évben, azaz 2015-ben szeretnénk bővíteni 80 négyzetméterre. Az ehhez szükséges építési engedélyünk már megvan! Június elejére várjuk a másik babát, tehát a 2 gyermek is meglesz a rendelet hatálybalépéséig. Én 39, a feleségem pedig 35. életévét tölti ebben az évben.
A kérdésem az lenne, hogy igénybe tudjuk-e venni a csok-ot? Meg kell-e várni a júliust az építkezéssel? Vagy esetleg március, áprilisi számlákat is elfogadnak? Vagy be lehet-e adni korábban igénylést és elkezdeni a bővítést. Ha egy mód van rá, a baba születéséig, június elejéig szeretnénk a munkálatok javán túl lenni.
Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlöm!
Egyedülálló vagyok, 2015. augusztusig GYED-en a kisfiammal. Van egy 60 m2-es családi házam, amit szeretnék megbővíteni még 40 m2-rel. Az építőanyagjaim már rendelkezésemre állnak és a megtervezett bővítés 1/3-a már kész van.
Ezen adatok alapján is megkaphatom a szocpolt két gyermekre július után? És a fő kérdésem, hogy mi az a bekerülési költség?
Válaszát köszönöm.
Tisztelettel: Mónika

Lakásbővítésbe kezdünk az idei évben. Februárban jár le az állami támogatással erősített Fundamenta előtakarékosságunk. A kérdésem az, hogy az állami támogatásos Fundamenta nem zárja-e ki majd a CSOK felvételét?
Köszönettel: Gábor

2014 októberében kaptunk fennmaradási és hozzáépítési engedélyt a hivataltól és el is kezdtük még a hónapban az építkezést (a meglévő szuterén mellé és fölé).
Kérdésem, hogy házbővítésre kaphatnánk július 1-től támogatást úgy, hogy már tavaly elkezdtük a munkálatokat?
Köszönöm.