Jó napot!

Olyan kérdésem lenne, hogy jövőre, ha nem is idén szeretnék használt vagy új házat venni. Az új ház legfeljebb milyen idős lehet?

A használt lakást elsőnek meg kell vennem valamilyen hitelből vagy a csok támogatás benyújtása után, ha pozitívan elbírálják, utána is lehet? Decemberben születik a 2. gyerekem és 3 gyermekre szeretném felvenni, csak még nem tudom, hogy lenne jó.

Köszönöm.
József

Kedves József!

Vásárlás esetén CSOK szempontból az a lakás minősül újnak, amely 2008. július 1-jén vagy azt követően kiállított használatbavételi engedéllyel, használatbavétel tudomásulvételét igazoló hatósági bizonyítvánnyal vagy az egyszerű bejelentéshez kötött épület felépítésének megtörténtéről szóló hatósági bizonyítvánnyal rendelkezik és amely lakást gazdálkodó szervezet természetes személy részére való értékesítés céljára épít vagy építtet, és amelyet első ízben természetes személy részére értékesítenek.

Arra a lakásra tehát, amelynek magánszemély a tulajdonosa – függetlenül a használatbavételi engedély kiadásának dátumától – nem vehető igénybe az új lakásra vonatkozó, emelt összegű CSOK.

A CSOK lakásvásárlás esetén a vételár kiegyenlítéséhez vehető igénybe. Ha előbb megvásárolnák – akár önerőből, akár lakásvásárlási kölcsönből vagy egyéb forrásból az ingatlant – akkor ezt követően a kedvezményre már nem lehetnének jogosultak. A folyamat tehát úgy működik, hogy az adásvételi szerződésbe majd rögzíteni kell, hogy a vételár milyen forrásokból lesz kiegyenlítve. A CSOK-ot a hitelintézetek a saját erő megfizetése után a vételár utolsó részeként folyósítják – ha hitelt is igényelnek hozzá, akkor azzal együtt. A lakásvásárlási hitelt és a támogatást nem Önök kapják meg, hanem a bank az eladó adásvételi szerződésben megjelölt bankszámlájára utalja. A CSOK kérelem az adásvételi szerződés megkötését követő 180 napon belül, de még a teljes vételár kifizetése előtt nyújtható be a hitelintézetekhez.

Vállalt gyermek után akkor lehetnek jogosultak CSOK-ra, ha házasok és legalább egyikük 40 év alatti a megelőlegező CSOK kérelem benyújtásakor. A magzat a 12. terhességi hét betöltése után már meglévő gyermeknek számít CSOK igénylés során.

A használt lakásra vonatkozó CSOK jogosultsághoz legalább 180 napos, a 10 milliós CSOK jogosultsághoz minimum 2 éves TB jogviszony igazolása szükséges legalább az egyikük részéről. A további CSOK feltételekről fenti bejegyzésünkből, valamint ITT tájékozódhatnak.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése