Tisztelt Hitelnet!

Meg szeretném kérdezni, hogy igényelhetjük-e CSOK-ot, ha van két gyermekünk, minden feltételnek megfelelünk, de 4 hónapja édesanyám halála után örököltem 1/4 tulajdonjogot lakóingatlanban, amelyben édesapám ott lakik és haszonélvezet van rajta. Tehát nem telt el 2 év!

Illetve anyósom halála után a férjem örökölt:
1. lakóház, udvar 1/10 tulajdoni hányaddal,
2. külterületi kivett tanya, szántó, legelő, 35/448 tulajdoni hányaddal,
3. kivett tanya 1/10 tulajdoni hányaddal, mindez 5 éve.

Apósomnak a legutolsóban van a lakcíme bejegyezve, ott is lakik, és mindegyiken özvegyi jog van. Ma a bankban azt mondták, hogy én rendben vagyok, amit furcsállok az idő miatt, de a férjemnél nem stimmel, hogy özvegyi jog van az ingatlanokon, az OTP bank szerint az nem ugyanaz mint a haszonélvezeti jog, az ügyvéd szerint ugyanaz. Másrészt nincs apósom bejelentkezve, de hát mindenhova nem lehet bejelentkezve?! Az első lakóingatlanba sógorom van bejelentkezve, mivel anyósom halálakor ő még kiskorú volt, most még nappali tagozaton tanul. Kifizetni minket így nem tud, eladni nem akarjuk, mert nem lenne, hol laknia.

Mi a teendőm ilyenkor, ha szeretnénk a CSOk-ot igénybe venni? Köszönöm a választ!
Napsugár

Kedves Napsugár!

Az 1/4 arányban örökölt lakás nem jelent kizáró okot CSOK igénylésnél akkor sem, ha kevesebb mint 2 éve történt az öröklés és nincs bejegyezve rá haszonélvezeti jog.

A férje által 1/10 arányban örökölt lakástulajdon sem zárja ki a jogosultságot fentiekből kiindulva. (Az, hogy mikor történt az öröklés, haszonélvezettel terhelten történt-e és a haszonélvező bent lakik vagy sem, csak abban az esetben meghatározó, ha a tulajdonszerzés aránya meghaladja az 50%-ot.)

A tanya, a szántó és a legelő tulajdon szintén nem akadály CSOK igénylésnél, mert egyik sem lakóingatlan. Ebből a szempontból tehát lényegtelen, hogy haszonélvezeti vagy özvegyi jog van rajta.

A leírtak alapján tehát úgy véljük, hogy egyik ingatlantulajdonuk sem jelent problémát CSOK igénylésnél. Ha az egyéb igénylési feltételeknek is megfelelnek, akkor jogosultak lehetnek a kedvezményre.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
14 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Címzett!
Érdeklődni szeretnék, élettársam anyukája után örökölt 4/8 arányban, egy „kivett tanya” megjelölésű 0xxx/xx-ás helyrajzi számmal, házszámmal, külterületi ingatlant. Fúrt kút, villany, szobánként kandalló van. Erre az ingatlanra, igényelhető-e a csok+hitel.
A testvéreket ki szeretnénk fizetni és a csokot igénybe venni. Életvitelszerűen is itt lakunk (párom, én, + 2 gyerekünk).
Köszönettel: Ági

Tisztelt Hitelnet!
Érdeklődni szeretnék CSOK-kal kapcsolatban. 1/1 arányban örököltem egy kertes házat, ahol a nagymamám már több mint 2 éve özvegyi joggal bejegyezve lakik és egy másik ingatlant, amiben 1/2 tulajdonom van.
A kérdésem az, hogy így igénybe vehetem a CSOK-ot?

T. Hitelnet!
A férjem édesapja halála után örökölt 2 ingatlant, az egyikben 1/3 tulajdona lett, édesanyjának haszonélvezeti joga van és ott lakik. A másik ingatlanban 1/12 tulajdona lett és ennek már több mint 2 éve. Megkaphatjuk így a CSOK-ot?
Előre is köszönöm a választ.
Üdv.
Mariann

T. Hitelnet.
CSOK-kal kapcsolatban az alábbi kérdésemre szeretnék választ kapni.
Lányom (30 éves) élettársi kapcsolatban él (nem bejegyzett kapcsolat) az ez évben már 40. életévét betöltött párjával. Közös gyermekük 2 éves, a lányom előző házasságából származó gyermeke 11. A tőlünk ajándékba kapott kisebb értékű lakásban élnek, de szeretnének egy házat vásárolni. Jár-e nekik a támogatás, illetve kérheti-e egyedül a lányom a saját nevére. A vásárolandó házat is csak a mi segítségünkkel tudják megvenni, ezért szeretnénk, ha az a lányom és esetleg a gyermekei nevén lenne.
Köszönettel.

Tisztelt Hitelnet!
A CSOK-kal kapcsolatban érdeklőnék. Férjem 100% tulajdonában lévő kertes házat szeretnénk bővíteni. Tehát az ingatlanban nincs tulajdonjogom. Nekem van egy lakásom, aminek tulajdonosa vagyok, apukám a haszonélvező, ő lakik az ingatlanban. Apai nagymamám íratta a nevemre, eltartási szerződés mellett, apai haszonélvezettel kikötve.
Két gyermekünk van. A meglévő 2*70 nm-t (szinteltolásos a ház) szeretnénk bővíteni, 30-30 nm-rel. Férjem novemberben tölti a 40et.
Kérdésem:
– a fenti tulajdonjogokkal jár-e a CSOK?
– ha igen, akkor mekkora összegben?
Válaszát előre is nagyon köszönöm!
Edina

Tisztelt Hitelnet!
Érdeklődni szeretnék.
Éppen ház vásárlás előtt állunk és szeretném megkérdezni, hogy az alábbiak szerint jogosultak vagyunk-e a CSOK-ra?
Az én nevemen semmilyen ingatlan sincs, csak a vállalkozásom nevén van egy panellakás, ami telephelyként funkcionál. Feleségemmel van 3 közös kiskorú gyermekünk. A feleségem nevén van egy fél lakás, melynek a nagymamája a haszonélvezője és a testvére a másik fél tulajdonosa. A nagymama jelenleg is ott lakik, oda is van bejelentve. A tulajdonjogot még akkor íratta az unokáira, mikor ők kiskorúak voltak. Valamint van a feleségem nevén 50% tulajdonjogban egy családi ház, melyet még a volt élettársával vásárolt hitelre. Ezen az ingatlanon még mindig jelzálog van a bank részéről. A hitel 15 év múlva jár le. Mindkettőnk állandó lakcíme erre az ingatlanra van bejegyezve, de van ideiglenes lakcímünk, ami már a megvásárolandó ingatlanra szól. Én 32, a feleségem 33 éves.
Ezek ismeretében szeretnénk tudni, hogy számíthatunk-e a támogatásra.
Válaszát előre is nagyon köszönöm!
Tisztelettel: Szabolcs

Tisztelt Hitelnet!
Érdeklődni szeretnék, hogy ha a párommal egy közös gyermekünk van, egy pedig a párom előző kapcsolatából van, de mindketten velünk élnek, azonban nem vagyunk bejelentve hivatalosan élettársként, mivel kell igazolni, hogy egy háztartásban élünk? A nem közös gyermekünkről kell-e valamit igazolni? Illetve van-e arra szabály, hogy mennyi ideje kell, hogy egy háztartásban éljünk? 1 hónap múlva házasodunk össze.
Válaszát előre is köszönöm!