Üdvözlöm!

Jövő év tavaszán szeretnénk elkezdeni építkezni a saját telkünkön (a feleségem és én 50%-50%-ban vagyunk tulajdonosok), azon elv mentén, hogy a 3 gyerek (meg nem születettek) után igényelhető maximális 10 millió Ft állami támogatást igényeljük úgy, hogy a lehetőségekhez képest minimalizáljuk annak az esélyét, hogy hitelt kelljen felvennünk. Kb. 8-9 millió forint önrésszel rendelkezünk. Terveink szerint az önrész nagy részét (80%) felhasználnánk kb. 40-50%-os készenléti fokot elérve, majd ezután nyújtanánk be a CSOK-ra az igényünket, s a folyósítandó támogatás összegéből és minimális hitelből befejeznénk azt.

Kérdéseim:

1. Ha minden más feltételnek megfelelünk, akkor Önök szerint kivitelezhető-e ez a terv, a bankintézet megítéli-e a teljes összegű támogatást úgy, hogy az építkezés 2017 tavaszán elkezdődik; az önrész nagy része beépítésre kerül nyár végéig, majd ezek után vennénk fel a kapcsolatot az Önök ügyintézőjével és igényelnénk a támogatást a ház befejezésére?
2. Ha igen, akkor a beépített költségekről, amik az igénylés előtt keletkeztek, kell-e számlát benyújtani a támogatás folyósításához?
3. Illetve, önerőnek beszámítható-e az igénylés után lejáró és felvételre kerülő lakáskasszás összeg?
4. Illetve ha kérhetném Önöket ennek a mondatnak az értelmezésében, ha lehet példával illusztrálva: “új lakóingatlan építése esetén 2016. december 31-ig a már megfizetett bekerülési költségre is, 2017. január elsejétől az épület készültségi fokának megfelelő, az építési költségvetésből még fennmaradó bekerülési költségre igényelhető” – ha jól értelmezem, akkor a mi már 40-50%-os készenléttel elkészült házunk még fennmaradó bekerülési költségéhez (a ház felépüléséig) is igényelhető a támogatás.

Válaszukat előre is köszönöm!
István

Kedves István!

1. A CSOK igényléshez költségvetést kell benyújtaniuk az építkezésről. A költségvetés összegét le kell fednie az önerő, a támogatás és az esetleges hitel együttes összegének. Kiindulási pont tehát az lehet, hogy mekkora összegű lesz a költségvetésük. Ennek ismeretében határozhatók meg a konkrét számok. Az Ön által leírtak alapján egyébként működhet a finanszírozás. A CSOK és a kölcsön folyósítása akkor kezdhető meg, ha a vállalt önerő beépítésre került. Ezt követően a folyósítás szakaszosan, készültségi foknak megfelelően történik.

2. Számlák az igénylés előtt keletkezett, már beépített költségekről is kellenek. A hitelintézet által elfogadott költségvetés legalább 70%-át számlával kell igazolni.

3. A lejáró lakáskasszából származó megtakarítás önerőként beszámítható, de még a kedvezmény és kölcsön folyósítása előtt be kell építeni. Így a már rendelkezésre álló önerő, a lakáskasszából származó megtakarítás, valamint a CSOK és lakáshitel együttes összegének kell lefednie a költségvetés összegét.

4. Az Önök esetében a támogatás a bekerülési költségből még fennmaradó összeg finanszírozásához lesz igényelhető.

Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat vagy keressék fel a lakóhelyükhöz legközelebbi Hitelnet irodát. A további részletek ismeretében konkrét tájékoztatást tudnak adni Önöknek Szakértőink.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése