Tisztelt Hitelnet!

A CSOK-kal kapcsolatosan lenne néhány kérdésem:

1. Az igénylésnél élettársi kapcsolatnak számít a puszta együttélés vagy csak az, ha az Élettársak Nyilvántartásába be van jegyezve a pár?
2. Lehet-e az igénylő szüleinek is tulajdoni hányada az ingatlanban, ha bővítésre vennék igénybe a csok-ot, vagy kizárólagosan csak az igénylő, az élettárs/házastárs és az igénylőt jogosító gyermek(ek)nek lehet tulajdonjoga az ingatlanon? Ha a szülők tulajdonjoga kizárja az igénylést, ezért ajándékozással átruházzák a tulajdont a csok-ot kérelmezőre, akkor mennyi időnek kell eltelnie, mire igényelheti a csok-ot?
3. Az OEP általi biztosítotti jogviszonynak közvetlenül az igénylés előtti 6 hónapban kell folyamatosan fennállnia vagy korábbi (2014-es) 180 nap folyamatos biztosítotti jogviszony is számításba vehető? A GYES munkaviszonynak számít-e a csok igénylése esetén?
4. Mit jelent a gyakorlatban a B energetikai besorolás? Milyen feltételeknek kell megfelelnie az ingatlannak?

Segítségüket előre is köszönöm!
Krisztina

Kedves Krisztina!

1. CSOK igénylésnél nem feltétel a bejegyzett élettársi kapcsolat, a puszta együttélés is élettársi kapcsolatnak tekinthető. A családi állapotról az igénylő a CSOK kérelemben nyilatkozik.

2. A CSOK igénybevételével bővítendő ingatlanban csak a támogatott személyeknek és az általuk eltartott gyermek(ek)nek lehet tulajdonjoga. Amennyiben a célingatlanban a támogatott személy/igénylő szülőjének is van tulajdoni hányada, akkor megoldás lehet a tulajdonjog ajándékozás útján történő átruházása. A vonatkozó kormányrendelet értelmében csak annak a feltételnek kell megfelelni, hogy a CSOK kérelem benyújtásakor nem lehet az igénylők nevén egyéb lakás, illetve az 5 éven belül értékesített lakástulajdonról kell nyilatkozni. Egyéb kitétel nincsen.

3. A kérelem benyújtásakor 15 napnál nem régebbi okirattal kell igazolni, hogy az igénylő – házastársak, élettársak esetén az igénylők egyike – legalább 180 napja folyamatosan biztosítottként van nyilvántartva az OEP-nél. Ez az igénylést megelőző 180 napra vonatkozik oly módon, hogy ebben az időtartamban legfeljebb 15 nap megszakítás lehet. Önmagában a gyes nem számít társadalombiztosítási jogviszonynak, de ha az igénylő korábbi munkaviszonya a gyes alatt is fennáll, akkor információink szerint az OEP ki tudja adni a szükséges igazolást.

4. Az épületek energetikai minősítéséről az ebben illetékes szakértő tud pontos tájékoztatást adni. Ezzel kapcsolatban az építési hatóságnál kellene érdeklődni.


Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
36 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

2015 decemberéig gyesen voltam, 2016 július 1-től dolgozom ismét. Közalkalmazott vagyok.
Kiadható-e az oep igazolás a csok igényléséhez? A jogviszony nem szűnt meg.

Üdvözlöm!
Érdeklődnék, hogy ápolásira is kiadják a tb igazolást?

Nekem az volna a kérdésem, hogy egyedülálló anyaként most születendő gyermekemre igénybe tudom-e venni a Csokot. Tavaly októbertől dolgozok egy magyar cégnél. Az idén februárban el kellett jönnöm táppénzre. Június 24-étől viszont méltányossági táppénzre kellett beadnom a papírokat. Viszont még nem bírálták el. Így is meg van a 180 nap jogviszony.
Hogy kell ezt számolni?

Tisztelt Hitelnet!
Párommal most vennénk igénybe a Csokot. Élettársak vagyunk, de mivel én gyesen vagyok, szülés előtt elküldtek a munkahelyemről. Ő régóta dolgozik, magas bérre van bejelentve.
Elég egyik félnek az OEP igazolás a bankba? Csok + hitel is lesz!
Köszönöm a választ!

Tisztelt Hitelnet.
Kérdésem az lenne, hogy a csok-ot igényelheti az élettársam az előző kapcsolatomból származó gyermekek után? Másfél éve lakunk közös háztartásban.
Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Hitelnet!
Én abban a helyzetben vagy, hogy szeretnék államilag támogatott hitelt és CSOK-ot is felvenni, de csak augusztus 1-étől van munkaviszonyom, de előtte folyamatosan (1,5 évig) dolgoztam diákszövetkezetben. Az egyetemet 2015 nyarán fejeztem be (diplomáztam), a diákom érvényessége 2015.10.31-ig tart. Ez esetben a 180 nap TB jogviszony már megvan, vagy várnom kell 2015.08.01 + 180 napot, hogy igénybe vehessem a CSOK-ot, mert ameddig nappalis tanuló voltam, addig alanyi jogon biztosított voltam.
Üdvözlettel:
András

Jó napot kívánok!
Csak annyit szeretnék kérdezni, hogy én dolgoztam 2014 októberétől 2015. májusig, akkor én nekem jár ez az igazolás és fel tudnám venni nevelt gyerekre is?

Tisztelt Szakértő!
1999. óta cst és gyes a jövedelmem. 9 gyerkőc van, nem tudtam a gyerekek mellet elmenni dolgozni, mert gyes mellett nem lehetett. Most, hogy behozták a csokot, fel akarnám venni, de 180 napos igazolás kell, amit nekem nem adnak ki! Egyedül nevelem őket! Ahogy látom az Ön felé irányuló kérdésekből, az emberek 80 százalékának hasonló problémája van!
A kérdésem az lenne ön felé, csak az tudja igénybe venni, akinek 200 ezres jövedelme van? Én kilenc gyerek szájából megcsináltattam az energetikai tanúsítványt, minden papírom megvan, mégis elbuktam mindent!
Mi a teendő ilyenkor? Mit csináljak?
Szép estét!

Tisztelt hitelnet!
Az lenne a kérdésem, hogy mi számít TB jogviszonynak? Olyanra gondolok, hogy a gyes, közmunka,…stb
Előre is köszönöm válaszát!

Szeretnék érdeklődni, hogy az élettársam közmunkán van, az beleszámít-e a 180 napba? A 2014 év is beleszámít vagy csak a 2015-ös év?

Szeretnék érdeklődni, hogy társadalombiztosítási jogviszonynak számít-e, ha ápolási díjat kapok fogyatékos gyermekem után? Ezt a CSOk igénylésénél be tudják számítani? Részmunkaidős állásnál is ugyanúgy számítják a 180 napot?
Előre is köszönöm!

Tisztelt Hitelnet!
Az lenne a kérdésem, hogy ez már biztos, hogy szükség lenne a munkaviszonyra a CSOK igénybevételéhez? Vagy még változhat, mert itt nálunk volt 2 úr a faluban tájékoztatni az embereket a csok-ról és ők azt mondták, hogy nem kell munkaviszony a csok igénybevételéhez! Akkor most mi az igaz? Önerő is kell hozzá? Mennyi?
Előre is köszönöm válaszát!
Üdv: Zsanett

Kedves Hitelnet!
Érdeklődni szeretnék a biztosítási jogviszonyról a csokhoz. Ha február 28-án megszűnt a jogviszonyom, utána 90 napig munkanélküli járadékot kaptam május 30-ig, ott azt az információt kaptam, hogy 45 napig még passzív biztosítási jogviszonyom lesz. Ez megfelel ehhez a feltételhez?
Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Hitelnet!
Az lenne a kérdésem, hogy ha önmagamnak vagy feleségemnek fizetem be a TB hozzájárulást 180 napig, akkor lehetséges-e a CSOK igénybevétele, vagy mindenképpen munkahely/munkavállalás igazolása szükséges?
Válaszukat előre is köszönöm!
Üdv: Gábor

Tisztelt szakértő.
Az lenne a kérdésem, hogy élettársam 2014.12.11.-től dolgozott 2015.02.28. napjáig. Most ismét dolgozik 2015.03.17. naptól 2016.02.29. napjáig. Szeretnénk igénybe venni a CSOK-ot 3 kiskorú gyerekünkre! Van-e rá esélyünk azt szeretném megkérdezni.
Mielőbbi válaszát várom és köszönöm.
Cintia

Tisztelt szakértő!
Az lenne a kérdésem, hogy 2 meglévő gyerek mellett hogyan tudnám igénybe venni a CSOK-ot, ha nincs meg sem nekem, sem az élettársamnak a 180 napos munkaidő? Használt lakás mit foglal magába? Lehet vályog ház is?
Előre is köszönöm válaszát!

Üdvözlöm.
Egy kérdésem lenne. Van egy élettársam, ő 46 éves, közfoglalkoztatottként dolgozik. Nekem 1 éves munkaviszonyom van. Van 3 gyermekem, abból 1 közös a mostani párommal. Ahol most lakunk egy negyed tulajdonrészem van a házban. Mivel sokan lakunk itt, ezért szeretnénk használt lakást venni a csok segítségével.
Kérem írja le, mik a lehetőségeim.

Egyedülálló anyaként, gyermeknevelési támogatással két gyermekre igénybe vehetem a csokot?

Tisztelt szakértő!
Köszönöm a választ. Akkor ez megint nagy segítség egy egyedülálló anyának.