Tisztelt Cím!

Érdeklődni szeretnék, hogy abban az esetben, ha 1 gyermekünk már van és még egy gyermeket szeretnénk, de az építkezés még a második gyermek előtt történne meg, ebben az esetben él-e a 40 éves korhatár? Illetve ilyen esetben milyen feltételek vonatkoznak ránk?

Továbbá érdekelne még az, hogy jelenleg van egy lakásunk, ezt még az építkezés előtt el kellene adnunk? Van-e annak akadálya, hogy a jelenlegi lakásunkat szüleinknek adnánk, mivel ők szeretnének kis lakásba átköltözni. Az eladott lakás árának felhasználására van valami előírás? És ha azt csak elajándékozzuk (szülőknek)?

A CSOK-ot az építkezés megkezdésekor kell igényelni, vagy bármikor az építkezés során?

Nagyon köszönöm előre is válaszukat!
Ági

Kedves Ági!

Július elejétől a várandósság 24. hetének betöltése után a magzat gyermeknek számít. Ha tehát a támogatott személy a CSOK igénylésekor betöltötte már a 24. terhességi hetet, akkor az igénylés során nem kell felső életkorhatárt figyelembe venni. Ha azonban a várandósság 24. hét előtti vagy még nem áll fenn, akkor megelőlegező CSOK igénylésről beszélhetünk, s ez esetben figyelembe kell venni a 40 éves korhatárt. Ez azt jelenti, hogy a megelőlegező CSOK kérelem benyújtásakor a házaspárok egyikének életkora sem haladhatja meg a 40. életévet. Feltétel tehát a házastársi kapcsolat is.

Ha Önöknek egy gyermekük van, s az építkezés a második gyermek születése előtt történne, akkor a második gyermekre megelőlegező CSOK-ot igényelhetnek házasként, a 40 éves korhatár figyelembevételével. A vállalt gyermeknek a használatbavételi engedély megszerzését követő 4 éven belül kell megszületnie.

Magát az építkezést még el lehet kezdeni akár úgy is, hogy van lakástulajdonuk, de a CSOK kérelem benyújtásakor már nem lehet a nevükön. A CSOK-ot nem szükséges már az építkezés megkezdésekor igényelni. CSOK kérelem benyújtására építkezés esetén a használatbavételi engedély kiadásáig van lehetőség, de fontos, hogy akkor még legalább a CSOK összegét elérő értékű munkálat hátra legyen.

A meglévő lakást szüleiknek is eladhatják vagy elajándékozhatják. Adásvétel esetén az eladási árat az építkezés bekerülési költségének finanszírozására kell fordítani.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

13 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Ha van nevemen lakás és még nem adtam el, akkor mikor leszek jogosult a CSOK-ra? Ha eladom, hogy ne legyen nevemen lakás, akkor addig hol lakom, míg nem kapom meg a 10 milliót új lakásépítésre, és még fel nem épül a ház? 3 gyermeket vállalnánk, már 1 van.

Szép napot.
Érdeklődnék, hogy ellentmondás van az esetleges csok igényléssel kapcsolatban, mert hol azt olvasom nincs felső határ ha már van egy gyermek és még egy gyermeket vállalnánk, hol meg azt, hogy 40 év alatt kell lenni az egyik félnek legalább.
Életkorra vonatkozó változások
Vállalt gyermek után azok a házaspárok is igényelhetnek CSOK-ot, akik közül az egyik fél betöltötte a 40. életévét. Meglévő gyermekek után igényelt CSOK esetén – az igénylőre vonatkozóan – továbbra sincs felső életkorhatár.
Köszönöm és várom válaszát.

Tisztelt Hitelnet!
A férjemmel 3 gyermekünk van. Szeretnénk kihasználni az új csok lehetőségeket, mert eddig még nem volt módunkban. A kérdésem az volna, hogy a családi házunkat szeretnénk eladni, amit visszaforgatnánk az új ház építésébe, de még az eladás előtt vásárolnánk telket a család segítségével, amit majd az eladáskor visszafizetnénk, így a telekár a házunk eladásából származó összegből levonható, mint ingatlanba visszaforgatott összeg?
A másik kérdésem az lenne, hogy a csok kiutalása milyen ütemezésben történne? Az építkezést megkezdhetjük a támogatásból, míg a házunkat nem adjuk el?
Köszönöm a válaszát!

Tisztelt Hitelnet!
Érdeklődöm, hogy külföldi ingatlan értékét is bele kell-e forgatni az új ház árába? Az ingatlan tulajdonomban van, de más személynek (nagyszülőnek) van rajta haszonélvezeti joga. Egyáltalán a bank vagy a hatóságok vizsgálják-e, hogy a CSOK igénylőjének van-e külföldi ingatlana?
Köszönettel,
Lackó F.

Érdeklődni szeretnék, hogy a következők szerint igényelhető-e a CSOK:
2014 nyarán lett érvényes építési engedélyünk, az építkezést novemberben kezdtük. Az építkezés költsége kb. 25 millió Forint, ebből kivitelezőnek számlával fizetünk bruttó 18 millió Forintot, amely úgy oszlik meg, hogy már fizettünk 8,5 milliót, és hamarosan esedékes lesz a fennmaradó 9,5 millió. Van egy lakásunk, amelyet most a napokban értékesítünk, amelynek az eladási ára 10 millió. Miután ezt beforgatjuk, kifizetjük belőle a kivitelezőt.
Az építkezés további költségeit önerőből rendeznénk. Jár-e úgy a CSOK, hogy a számlás munkák már rendezve vannak, vagy várjuk meg a CSOK igény beadását, és csak utána számlázzon a kivitelező? Probléma-e ebben az esetben, hogy a számla 9,5 millióról szól, az eladott lakás pedig 10 millió + hozzájönne a támogatás összege 1 gyerekre. A hasznos alapterület 125 nm.
Köszönöm a segítséget előre is!
Üdv: Szabó E.

Érdeklődni szeretnék, hogy meglévő házunkat szeretnénk bővíteni, nincs bankilag terhelve, két gyermekünk van, mi igényelhetjük-e a támogatást?
Köszönöm a segítséget.
F.-né