Kedves szakértő!

Érdeklődni szeretnék, hogy szabályos-e a csok igénylése szempontjából az, ha a párom a nevén lévő ingatlant a szüleinek ajándékozza az igénylést megelőzően? Jelenleg is a szülők laknak a lakásban, haszonélvezeti joguk van, még kiskorú volt a párom, mikor a nevére került, de sajnos vétel jogcímen. Gondot okozhat-e bármilyen szempontból, ha a párom szülei nem sokkal később értékesítik az ingatlant, és a vételár egy részét páromnak adják? Sajnos azt nem tudjuk megoldani, hogy az ingatlan a használatbavételt megelőzően kerüljön értékesítésre, illetve a szerződést lehet, hogy meg tudnánk kötni, de az ingatlan-nyilvántartásból várhatóan nem kerülne törlésre a csok igénylésig a tulajdonjog, ezert gondoltunk az ajándékozásra.

Lakásépítéséhez szeretnénk a csokot igényelni, a használatbavétel novemberre várható. Szükségünk lesz hitelre is, de lehetséges, hogy még július előtt. A csokot lehet a hiteligénylés után is igényelni? Ez esetben a felvett hitelösszeget csökkenti a csok? Munkáltatói hitel mellett is igényelhető?

Válaszát nagyon szépen köszönöm.
Tisztelettel.
Anikó

Kedves Anikó!

Nincs olyan előírás, ami ne tenné lehetővé, hogy párja a nevén lévő ingatlant a szüleinek ajándékozza CSOK igénylés előtt. Szintén nem befolyásolja a CSOK-ot, ha a szülőknek ajándékozott ingatlan a későbbiekben értékesítésre kerül, melynek eladási árából a párja is részesedik.

Építkezés esetén a CSOK igénylésére a használatbavételi engedély kiadásáig van lehetőség, de fontos, hogy még legalább akkora értékű munkálat hátra legyen, mint amennyi a gyermekek után járó támogatás összege. A használatbavételi engedély megszerzése után már nem jogosultak igénybe venni a kedvezményt. Arra tehát nincs lehetőség, hogy a használatbavételi engedély kiadása után a felvett hitel csökkentésére igényeljék a szocpolt.

Építkezéshez jelenleg is igényelhető szocpol (lakásépítési támogatás), tehát az igényléssel nem kell megvárni a július elsejét. Ha a párja nevéről lekerül a szóban forgó ingatlan, akkor már igényelhető a támogatás. Ezt célszerű a hitellel (akár munkáltatói hitellel) párhuzamosan intézni.

Amennyiben a banki hitellehetőségek is érdeklik Önöket, online Hitelkalkulátorunkkal számolva megismerhetik a jelenleg legkedvezőbb törlesztő részleteket!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
10 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Azt szeretném megtudni, hogy ha már megvan a telek, de még a ház felépítése nem kezdődött meg – ebben az időszakban fel lehet-e venni a CSOK-ot?

Tisztelt Cím!
2014 áprilisában kiadott építési engedély alapján 2015 novemberében elkészült az emeletráépítés és felújítás a családi házon, most vagyunk éppen a használatbavétel tudomásulvételét igazoló bizonyítvány kiállítása előtt. Kérdésem, hogy miután ezt megkaptuk, már nem igényelhető az új CSOK az építkezésre? Szerencsésebb lenne a CSOK igénylése után megkérni a használatba vételi hivatalos bizonyítványt?
Köszönettel,
Péter

Kedves Szakértő!
Szeretném kérni szíves segítségét a következő kérdésben.
Önállóan hogyan tudom igényelni a CSOK-ot? Az adásvételi szerződést már megkötöttük. A bankban már voltam bent, a hitelt rögzítették 06.25.-én. Tudom meg kellett volna várnom július elsejét, de sajnos vannak olyan határidős ügyek, amik miatt kénytelen voltam még július 1 előtt beadni a kérelmemet. (Munkáltatói kamattámogatott hitel)
Kislányomat egyedül nevelem, rá szerettem volna igénybe venni azt az 500.000.- Ft-ot, amire jogosultak lettünk volna.
Válaszát előre is köszönöm!
További szép napot kívánok!

Szeretnék érdeklődni. Van 3 gyerekünk. A szocpolt nem tudtuk kihasználni. 2014-ben elkezdtük bővíteni a házat, amit fundamenta áthidaló kölcsönnel tudtuk befejezni, de ezt a bővítést időközben befejeztük. Még a külső vakolás hiányzik. Lakhatási engedélyt még nem adtuk be! Így igénybe tudnám venni a 3 gyerekre a szocpolt? 3 szobával bővült a ház!

Tisztelt Szakértő!
Most vásárolunk egy használt házat (56 m2 – C energetikai besorolású), amit bővíteni szeretnénk kb. a kétszeresére. A kérdésem az lenne, hogy mikor lenne érdemesebb nekünk CSOK-t igényelni most vagy a bővítésnél? Két gyermekünk van, az egyik 6 éves, a másik 21 (nappalis egyetemista), a párom 37 éves, én most leszek 40 éves, ebben a hónapban.
Válaszát előre is köszönöm.
Zsuzsanna