3 gyermekünk van, és egy 110 nm hasznos alapterületű házat építünk. Úgy tudom, hogy aki megkapja a szocpolt, annak az építési költség minimum 70%-át számlával kell igazolni. Az építkezéshez már igénybe vettünk több lakáskassza hitelt is. A felvett hitelösszeget szintén számlával kell igazolni. Az lenne a kérdésem, hogy ezeket a számlákat fel lehet-e használni több hitelintézet felé is? A másik kérdésem, hogy egy épülőfélben lévő ház értékét a tervrajz lapján becsülik-e meg?
Előre is köszönöm válaszukat, üdvözlettel:
Diána

Kedves Diána!

A hitelintézet által elfogadott költségvetésben szereplő bekerülési költség legalább 70%-áról, a támogatott személy saját nevére szóló számlát kell bemutatni.
Ha az új lakóház építése során bontott anyagok is felhasználásra kerülnek, úgy ezeknek az építőipari kivitelezési tevékenység felelős műszaki vezetője által írásban igazolt értékéig csökkenthető a 70%-os számlabenyújtási kötelezettség. E csökkentés mértéke azonban nem haladhatja meg a számlával igazolandó bekerülési költség 20%-át.
Ha az építkezés finanszírozásához már igénybe vették valamely hitelintézet kölcsönét, akkor utólag nem igényelhető a szocpol. A támogatás iránti kérelmet ugyanis a hitelkérelemmel egyidejűleg lehet benyújtani. Egy számla tehát csak egy hitelintézet felé adható be.
Épülőfélben lévő ház értékbecslése a helyszíni szemle során megállapított készültségi fok, valamint a tervdokumentáció alapján történik.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
11 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt HITELNET!
A kérdésem azzal kapcsolatos, hogy mire vonatkozó számlákat fogadnak el. Egy olyan részt találtam a 16/2016-os kormányrendeletben, hogy „bekerülési költség:…beépített vagy szabadon álló berendezési tárgyakat nem tartalmazó, új lakásra jutó hányada:” Nem tudom, hogy ezen kívül van-e valami konkrétabb leírás.
Főleg a konyha, beépíthető gépek, beépített szekrény és a gépkölcsönzés (pl. csiszológép) érint. Beleszámít-e a költségvetésbe, illetve, hogy az ÁFÁ-t vissza lehet-e igényelni utánuk?
A CSOK igénylésemet 2016. januárban nyújtottam be, így ha jól tudom 16/2016-os rendelet nem is vonatkozik ránk.
Előre is köszönöm, ha segíteni tudnak.
Üdvözlettel,
Judit

Üdv,
érdeklődnék, hogy építkezés esetén amennyiben csak az építkezés utolsó ütemében járunk, (kb. 3 millió forint szükséges a befejezéshez), úgy elegendő-e az utolsó ütem munkálatainak 70%-át számlával igazolni, avagy a teljes építkezés munkálatainak 70%-ról kell számla?

Szeretnék érdeklődni, hogy ha csak szocpolt szeretnénk felvenni, hitel nélkül családi ház építésre, akkor pontosan miről lehet számlát benyújtani a bekerülési költség 70%-át igazolni? Gondolom az építőanyag és munkadíj egyértelmű, de például szellőztető rendszer, fűtőtestek, zuhanykabin, szaniter áruk, laminált padló…. stb.
Van erről esetleg valahol részletes leírás?
Előre is köszönöm a válaszát.

Tisztelt Szakértő!
Tudomásom szerint a szocpol igénylés egyik feltétele új építési lakás esetén az építkezési költségeknek a 70%-ró való ÁFÁ-s számla bemutatása. Ez a 70%-os építési költség igazolás az építendő lakás munkadíját is magába foglaló költségre vonatkozik vagy csupán az építendő lakás anyagárának 70%-át jelenti? Ugyanis mi van abban az esetben, ha az építkezést házilag szeretném kivitelezni, így a munkadíj jelentős részéről nem tudnék számlát felmutatni? Továbbá, ha magánemberként és nem mint vállalkozó építem meg saját lakásomat, milyen formában tudok áfás számlát igényelni? Saját nevemre lehet, mint magánember??? Vagy kell keresnem egy építési vállalkozót, akinek a nevére kérem az áfás számlát???
Utolsó kérdés, a szocpolt az építkezés melyik fázisában lehet megigényelni, konkrétan hol kell tartanom az építkezéssel, hogy már igényelhető legyen?
Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel:
Krisztián

Tisztelt Szakértő!

Az építési hitel mellé szeretnénk szocpolt is igényelni.
A szocpolt az építési hitel felvétele után is lehet majd igényelni vagy csak együtt?
Másik kérdésem, hogy csak a felvett szocpol összegét vagy a teljes építkezést kell majd számlával igazolni?
Válaszát köszönöm!

A fenti bejegyzésben adott válasz alábbi részét nem találom a 256/2011 Kormányrendeletben. Legyen szíves adja meg ez hol található meg benne pontosan, mert engem érintene:
Ha az építkezés finanszírozásához már igénybe vették valamely hitelintézet kölcsönét, akkor utólag nem igényelhető a szocpol. A támogatás iránti kérelmet ugyanis a hitelkérelemmel egyidejűleg lehet benyújtani.
Köszönöm: Pál