Kedves Hitelnet!

Jelenleg ingatlanvásárlás előtt állunk, előzetes hitelbírálat már történt, illetve a csok jogosultság kérdései is tisztázottak. Új építésű, jelenleg még épülő, csokkal finanszírozható ingatlan a kiszemeltünk, amelyet önerő, 10+10 csok, illetve 10M Ft alatti piaci hitellel szeretnénk megvásárolni. 20% önerő lenne, amelyet első vételárrészként adásvételi előszerződés megkötése mellett tennénk le. (Azért előszerződés, mert jövő 3. negyedévi átadásos az ingatlan.)

Mire kell figyelni az előszerződés megkötésekor?
Illetve ilyenkor a tulajdoni lapra rákerülhetünk-e tulajdonjog fenntartással, vagy függőben tartással? Akadály lehet-e ez a későbbi csok igénylésnél és hitelfelvételnél?

Segítségüket előre is köszönöm.
Viki

Kedves Viki!

Az ingatlan előszerződés nem kerül benyújtásra a földhivatalba, tehát a tulajdoni lap széljegyén a tulajdonjog bejegyzés iránti kérelem még nem jelenik meg. A hitelintézetek a függőben tartással történő adásvételi szerződést fogadják el. A függőben tartás legfeljebb 6 hónap lehet. Amennyiben a vevő a vételárat megfizeti 6 hónapon belül, úgy a tulajdonjog bejegyzése megtörténik. Ellenkező esetben a földhivatal a 6 hónap elteltével automatikusan törli a széljegyet. Olyan – jellemzően új építésű ingatlanvásárlásoknál – ahol általában egy jóval későbbi időpontban történik az ingatlan átadása, bevált gyakorlat az előszerződés. A végleges adásvételi szerződést akkor célszerű megkötni, amikor már biztosan tudható előre, hogy 6 hónapon belül felépül az ingatlan és megtörténik a hitelfolyósítás.

Az előszerződésben a hitelnyújtó bank nevét még nem szükséges belefoglalni és a vételár forrása, összetétele is változtatható még a végleges adásvételi szerződés megírásáig. Az egyes hitelintézeteknek az adásvételi szerződéssel szemben tartalmi követelményeik vannak, melyeket tartalmazó tájékoztató a bankok honlapján elérhető. Az adásvételi szerződést majd ennek megfelelően szükséges megírni.

Arról, hogy egyéb tekintetben mire érdemes figyelni az előszerződés megkötésekor (például: birtokba adás időpontja, kötbér, stb.) a szerződést készítő, ebben illetékes ügyvéd tud Önöknek pontos felvilágosítást adni.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
12 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Kedves Hitelnet!
Érdeklődni szeretnék, hogy egy olyan új építésű házat szeretnénk megvásárolni, amelyet jelen pillanatban egy építtető cég épít, kb. 50-60%-os készültségben van a ház! A fizetés úgy zajlana, hogy a vételár kb. 55% zöld hitel lenne, 45% pedig önerő. Jelenleg előszerződést készülünk kötni egy bizonyos foglaló összeggel és a teljes vételár a hitellel együtt a használatbavételi engedélykor kerülne megfizetésre! Viszont az előszerződés miatt még semmi nem kerül a nevemre! A használatba vételi engedély és az átadás legkésőbb 2021. május 31-ben lenne meghatározva!
Mik a lehetőségeim, hogy a zöld hitelt mondjuk januárban el tudjam indítani? Mit kellene egyezkednem az építtetővel vagy mit tudna ajánlani a bank esetleg?
Köszönöm előre is a segítséget!

Kedves Hitelnet!
Érdeklődni szeretnék, hogy a végleges szerződésnek van-e olyan feltétele például, hogy már szerkezetkésznek kell lennie az épülő ingatlannak (ikerház)? Ezt a bank kérheti-e? Júniusra van tervezve az átadás, viszont ZÖLD hitelt szeretnénk felvenni és attól félünk, hogy nehogy elfogyjon az erre szánt állami keretösszeg.
Köszönettel: Valentina

Előszerződéssel a házat a nevemre lehet-e venni? Mikor lehet meg előszerződéssel? Mehetek-e a földhivatalba?

Kedves Hitelnet!
Új lakásnak vehető-e az ingatlan CSOK és/vagy illeték tekintetében, ha magánszemélytől vesszük ugyan (ő építteti), de már az építés alatt van előszerződésünk és mi leszünk a ház első lakói?
Válaszukat előre is köszönöm!