Tisztelt szakértő!

Szeretnénk igénybe venni a CSOk-ot használt ingatlan vásárlásra. Jelenleg van egy kisebb lakásunk és azt eladnánk és úgy vennénk nagyobbat. Az lenne a kérdésem, hogy ugye az 5 éven belül eladott ingatlan teljes eladási árát vissza kell forgatni az új ingatlan vételárába. De vannak olyan tételek amelyekkel csökkenthetők ezek a tételek. Itt az lenne a kérdésem, hogy mik ezek a tételek, mert a leírásokban nem nagyon egyértelmű nekem. Pl. Ha most ugye belevágunk az új ingatlan vételébe, akkor annak a költségeire is fordítható valamennyi vagy nem. (pl ügyvéd, értékbecslő) vagy ilyenekre nem vonatkozik?

Konkréten a mostani lakás árából, ha visszafizetjük a hitelt (ami ha jól tudom, mehet a visszaforgatásból), akkor marad 5 millió + 2,2 CSOK + hitel = új ingatlan.
Tehát az 5 millióból fizethető-e ügyvédi költség vagy értékbecslő vagy valami ilyen? Vagy ezeket más forrásból kell fizetnünk?

Válaszukat előre is köszönöm!
Tisztelettel.
Péter

Kedves Péter!

Az 5 éven belül eladott lakástulajdon vételára a következő tételekkel csökkenthető:
a) az adásvételt követően vásárolt ingatlan vételárával,
b) a lakástulajdont terhelő, a vételárból visszafizetett munkáltatói vagy önkormányzati támogatás összegével,
c) az értékesített vagy a bővítendő lakásra felvett lakáscélú hitelintézeti kölcsön vételárból történő elő- vagy végtörlesztés összegével,
d) a számlával igazolt ingatlanközvetítői jutalékkal,
e) az adásvételre tekintettel megfizetett közteher összegével.

Fentiek alapján tehát az eladott lakás árából visszafizethető az azt terhelő lakáscélú banki kölcsön. Fontos, hogy lakáscélú hitel visszafizetése történjen, mert szabad felhasználású hitel visszafizetése nem számít csökkentő tételnek.

Mivel a fent leírtak között olyan tétel nem szerepel, mint az ügyvédi díj vagy az értékbecslés díja, ezért ezek összegével nem csökkenthető a továbbforgatandó vételár. Ezeket a díjakat tehát más forrásból kell fedezniük. Ami még csökkentő tételként vehető figyelembe, az a számlával igazolt ingatlanközvetítői jutalék - amennyiben ingatlanközvetítőn keresztül történt az adásvétel - és az eladott lakás adásvételre tekintettel NAV felé megfizetett közteher összege.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése