Tisztelt Szakértő!

Most adjuk el a házunkat, s utána szeretnénk egy másik házat venni! Erre szeretnénk majd 3 gyerekekre igénybe venni a csok-ot (nem új építésű házat vennénk).

Több hitelünk van, amit szeretnénk kifizetni a házunk eladásakor, hogy hitelt is tudjunk felvenni a csok mellé. Ami igazoltan lakáscélú hitel az 2,8 millió forint. A fennmaradó összegből még szerettük volna kifizetni a hitelkártyákat, másik nagyobb személyi kölcsönöket fizetnénk ki. Tehát a házat 7,7 millió forintért adjuk el. Igazolt lakáshitel 2,8 millió forint, egyéb hitelek 3 millió forint. Ezt fizetnénk ki. A maradék kb 1,9 millió forintot forgatnánk be a másik ház vételéhez.

De most azt olvastam, hogy az eladott ház vételárát be kell forgatni a másik ház vételéhez.
Hogy is van akkor ez? A lakáscélú hitelt kifizethetjük belőle, a többit nem?

Remélem érthető voltam.
Válaszát előre is köszönöm.
Bea

Kedves Bea!

A vonatkozó kormányrendelet értelmében használt lakóingatlan vásárlása esetén a családi otthonteremtési kedvezmény igénybevételének feltétele, hogy az igénylő a vételár kiegyenlítésére használja fel a kérelem benyújtását megelőző 5 éven belül értékesített lakástulajdonának a 18. §-ban foglaltak szerint kiszámított vételárát.

A 18. § alapján az 5 éven belül értékesített lakástulajdon vételárát a következő tételekkel lehet csökkenteni:
a) az adásvételt követően vásárolt lakás vételárának,
b) a lakástulajdont terhelő, a vételárból visszafizetett munkáltatói vagy önkormányzati támogatás,
c) az értékesített vagy a bővítendő lakásra felvett lakáscélú hitelintézeti kölcsön vételárból történő elő- vagy végtörlesztés,
d) a számlával igazolt ingatlanközvetítői jutalék,
e) az adásvételre tekintettel megfizetett közteher
összegével.

Jelen esetben – a fentiek alapján – a továbbforgatandó eladási árat az értékesített lakásra felvett lakáscélú hitelintézet kölcsön visszafizetésére fordított összeggel tudják csökkenteni, hitelkártya, egyéb személyi hitel végtörlesztésére fordított összeggel nem. A kötelezően továbbforgatandó összeg kiszámításakor tehát a 7,7 millió forintos eladási árból csak a 2,8 millió forint vonható le, amiből a lakáscélú hitelt fizetik vissza. Így a támogatásra való jogosultsághoz legalább 4,9 millió forintot tovább kell forgatniuk, ha nincsen egyéb, a kormányrendelet által megengedett csökkentő tényező.

Ebben a témában további bejegyzést ITT talál.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése