Tisztelt Szakértő!

CSOK-kal kapcsolatban az alábbi kérdéseink lennének:

1. Van egy lakásom amit el szeretnénk adni. A feleségemnek is van egy lakása, amit egyeneságbeli rokonnak (nagymamának) ajándékoznánk, (hogy elkerüljük az illeték és az SZJA fizetési kötelezettséget). Az ajándékozott ingatlan értékét is bele kell forgatni a CSOK-ba ilyen esetben (pénzt nem kapunk ebből a vagyonátruházásból), vagy elég az én lakásom eladási árát?

2. Az eladási ár teljes beleforgatása mit jelent? Az 5 éven belül eladott lakás után kapott pénz + az igényelhető CSOK-nál, a megvásárolandó ingatlan vételárának többnek kell lennie? Vagy elég ha a minimum annyi a megvásárolandó ingatlan vételára, mint az eladott lakás ára?
Példán keresztül: 10M Ft-ért adjuk el a lakást, a CSOK 1,3M Ft, az új lakást minimum 10M Ft-ért kell vennünk vagy 11.3M Ft-ért?

3. A CSOK maximális összegével kapcsolatban; egy apró településen (Börgönd) vennék házat, ami közigazgatásilag a megyeszékhelyhez (Székesfehérvár) tartozik. Ebben az esetben (Dunántúl) a 28 M Ft-os vagy a 18 M Ft-os korlátot kell figyelembe venni?

4. Van egy gyermekünk már, 40 év alatt vagyunk és még 2 gyermeket szeretnénk vállalni, a CSOK-ot így 3 gyermek után igényelnénk meg. Mi történik, ha a jövőben vállalt két gyermekből 8 éven belül csak egy születik meg? Van-e különbség aközött a tény között, hogy időközben mégsem szeretnénk 3 gyermeket és aközött hogy hiába próbálkozunk csak 2 gyermek jött össze? Vissza kell fizetni a meg nem született gyermek után felvett CSOK-ot, annak kamatait, számíthatunk egyéb büntetésre?

Várjuk megtisztelő válaszukat!
Köszönettel.
Tamás

Kedves Tamás!

1. Az ajándékozott ingatlan értékét nem kell beforgatni a célingatlan vételárába, mivel ilyen esetben nincsen pénzmozgás.

2. A vásárolandó lakás vételárának el kell érnie a kötelezően továbbforgatandó összeg és a CSOK együttes összegét. A fenti példát nézve a vételárnak el kell érnie legalább a 10M Ft + 1,3M Ft = 11,3M Ft-ot. A továbbforgatási kötelezettségről további részleteket ITT talál.

3. Információink szerint Börgönd Székesfehérvár egy városrésze, Székesfehérvárhoz tartozik, tehát a 28M Ft-os maximumot kell figyelembe venni.

4. Ha egészségügyi okból kifolyólag nem születik meg a 3. gyermek, akkor csak a folyósított CSOK-ot kell visszafizetni, a kamatokat nem. Egyéb esetben a támogatás kamatokkal növelt összegét kell megfizetni.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

6 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Szakértő!
Ha jól értelmezem a közlönyben nem törölték el az 5 éven belül eladott ingatlan beforgatási kötelezettségét a használt ház vásárlásnál…:(. S mit jelent, hogy 50% lakástulajdon lehet? A mi házunk a férjemé és az enyém, ez így minek számít? Nem szerettük volna beleforgatni az összes pénzt az új házba. Nincs valami kiskapu?
Köszönöm, Melinda

Tisztelt Szakértő!
5 éven belül 3 ingatlant adtunk el, az eladással hitelt is visszafizettünk, amit lakásvársárlási céllal vettünk fel. Mindig beleforgattuk a pénzünket az új lakás vásárlásba, egyidejűleg mindig csak 1 db ingatlanunk volt. Ha igénybe szeretnénk venni a CSOK (van 3 gyermekünk), akkor hogyan kell kiszámolni azt az összeget, amit bele kell forgatnunk az új lakás vásárlásba?
Előre is köszönöm.
Marianna

Tisztelt Szakértő!
Férjemmel 2 gyermekünk van, én 40 év alatt vagyok, ő már nem. Így igényelhetünk-e új vagy használt lakásra CSOK-ot?
Másik kérdésem, hogy a nevünkön van egy ingatlan, amit ha elajándékozunk, lehet-e a kiskorú gyermeknek, vagy célszerű más rokonnak ajándékozni, hogy ne vegyék figyelembe a CSOK igénylésénél? Sajnos szabad felhasználású hitel van rajta és szeretnénk eladni a házvásárláshoz, de akkor a teljes árat kellene beleforgatni.
Köszönöm.