Üdv!

Férjemmel és kislányommal jelenleg saját házunkban lakunk, melyen 2,7 millió Ft jelzáloghitelünk van. Áruljuk a házunkat, 3,8 millió Ft-ért szeretnénk eladni, mivel családbővítést tervezünk és akkor ez már kicsi lesz. Meg is találtuk amit meg szeretnénk venni, de ahhoz szükségünk lenne a jelenlegi otthonunk eladása esetén a jelzálog rendezése után fennmaradó összegre önerőként. Az “új” házat két gyermekre igényelt Csok-kal szeretnénk megvásárolni.

Az érdekelne, hogy az áthidaló kölcsönt lehet-e a Csokkal együtt felvenni?
Illetve ha a Csok igényléséhez elajándékoznánk a mostani házat, hogy lekerüljön a nevünkről, akkor az áthidaló kölcsönt már nem vehetjük fel rá?
Mik a lehetőségeink ilyen esetben?

Válaszukat előre is köszönjük!
Dóra

Kedves Dóra!

Banki információink szerint a CSOK mellé áthidaló hitel is igényelhető. Az áthidaló hitel adósa azonban csak a személy lehet, aki az eladásra szánt ingatlanban tulajdonjoggal bír, és a célingatlanban is tulajdont szerez. Ha tehát elajándékoznák a mostani házukat, akkor áthidaló hitel felvételére nem lenne lehetőségük. Az áthidaló hitel fedezete az értékesítésre szánt és a megvásárolni kívánt ingatlan egyaránt. Ha az áthidaló hitel mellé lakásvásárlási hitelt is igényelnek, úgy a két hitel összege nem haladhatja meg a célingatlan vételárát.

Használt lakás vásárlásához igényelt CSOK esetén az igénylőknek más lakóingatlanban legfeljebb 50%-os tulajdoni hányaduk lehet. Ha tehát mostani házuknak 50-50%-ban tulajdonosai, az nem zárja ki a CSOK-ra való jogosultságot, így nem szükséges a tulajdonjogot más személyre átruházni.

Azt azonban tudniuk kell, hogy az 5 éven belül értékesített lakás eladási árát tovább kell forgatni a CSOK igénybevételével vásárolandó lakás vételárába. Így amennyiben a CSOK ügyintézés előtt eladásra kerülne az ingatlan, akkor figyelni kell a továbbforgatási kötelezettség teljesülésére. Ha a ház értékesítésére a CSOK ügyintézés befejezése után kerül sor, nem érinti hátrányosan az ügyletet.

Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat vagy keressék fel a lakóhelyükhöz legközelebbi Hitelnet irodát!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése