Tisztelt Hitelnet!

Feleségemmel Angliában dolgozunk immár 4 éve, teljes munkaidőben, bejelentve. December közepén szeretnénk hazaköltözni. Felvehetjük a CSOK-ot használt lakásra, két születendő gyermekre, ha hazaérve rögtön regisztrálunk munkanélkülire és úgy adjuk be a CSOK igénylést? Az álláskeresési támogatás biztosított jogviszonynak számít? A lakást már megvettük és január 18-án jár le a 120 nap az adásvételtől számolva, ezért sürget az idő, hazatérve minél előbb biztosított jogviszonyt szerezni.

Milyen igazolás szükséges az angliai társadalombiztosítás igazolására? Az interneten megoszlanak a vélemények, hogy melyik nyomtatványt fogadják el valójában.

Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel.
Ákos

Kedves Ákos!

Azt írja levelében, hogy a lakást már megvették. Elsőként tehát az a kérdés merül fel, hogy ez pontosan mit jelent? Még csak adásvételi szerződést kötöttek vagy már a teljes vételárat kifizették? Amennyiben ez utóbbi, akkor CSOK igénylésre már nincs lehetőség. A CSOK ugyanis a használt lakás megvásárlásáról szóló adásvételi szerződésében szereplő vételár megfizetéséhez igényelhető. Éppen ezért mindenképpen szükséges az adásvételi szerződésben a lakáscélú állami támogatás megnevezését és annak igényelt összegét is feltüntetni, melyet a hitelintézetek a vételár utolsó részeként utalnak az eladó adásvételi szerződésben megadott számlájára. Ezen túlmenően az adásvételi szerződés megkötését követően valóban 120 napon belül nyújtható be a CSOK kérelem.

A jogosultság feltétele, hogy a kérelem benyújtásakor a Tbj. 5.§ szerinti jogviszonnyal rendelkezzen legalább az igénylők egyike. A vonatkozó törvény értelmében az álláskeresési támogatásban részesülő személy a Tbj. 5.§ szerinti biztosítottnak minősül. Arról, hogy álláskeresési támogatásra ki lehet jogosult, az illetékes kormányhivatal tud tájékoztatást adni. (Az ügylethez kapcsolódó esetleges hitelfelvétel esetén azonban az álláskeresési támogatás nem elegendő. Lakáshitel igényléséhez a jelenlegi munkahelyen legalább 3 hónapos, határozatlan idejű munkaviszony szükséges, ahol az igénylő próbaideje már lejárt.)

A legalább 180 napos TB jogviszony fennmaradó része olyan kereső tevékenységgel is igazolható, amely valamelyik másik Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban részes állam társadalombiztosítási rendszerének hatálya alá tartozott. Ezt az illetékes külföldi hatóság által kiállított igazolással szükséges igazolni.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

A csokról érdeklődnénk. 10 hó biztosítási jogviszonyban voltam, most 1 hó és 11 napja munkanélküli vagyok terhességem miatt. A bank szerint nem jár használt lakásra csok 30 nap megszakítás után és újból 180 napot kell várnom. Meg akarok bizonyosodni róla.