Tisztelt Szakértők!

Hírlevélben megkaptam a CSOK 2017. januárban aktuális változásairól szóló tájékoztatójukat, amit ezúton is nagyon köszönök, viszont a leírás feltárt pár gondolatot.

Feleségemmel és két gyermekemmel tavasz-nyár környékén építkezni akarunk. Terveink: telekvásárlás + 160 nm alapterület körüli lakóingatlan felépítése nulláról. Forrás: megtakarított készpénz, fundamenta megtakarítás + ráépülő hitel (3 szerződés), CSOK (két gyermekünk után), ÁFA.
Gondolat: megtakarított készpénzből telekvásárlás, építkezés: fundamenta + CSOK, bebútorozás és egyéb költségek, például udvar rendezés – a visszaigényelt ÁFÁ-ból.

Az Önök által küldött tájékoztatóból azt szűrtem le, hogy a visszaigényelt ÁFÁ-t az építkezésnél fel kell használnom az építkezés utolsó fázisában a CSOK-kal egyetemben. Jól értem? Csak konkrétan a lakóingatlanra használhatom fel?

A telekvásárlásnál is visszaigényelhető az ÁFA? Ha az építkezés és a telekvásárlás külön szerződés alapján fut, akkor ez a gyakorlatban, hogy nézhet ki?
A CSOK-ból és az ÁFÁ-ból felhasznált pénzt igazolnom kell az építő vállalkozóval vagy számlákkal?
A fent leírt források alapján Önök szerint kivitelezhető a szintén leírt gondolat? Vagy a források felhasználásának más sorrendjét javasolják?

Szakértelmüket és válaszukat megköszönve!
Tisztelettel: J

Kedves J!

2017. január elsejétől a CSOK és az ÁFA visszatérítés egyaránt az építési költségvetésből még fennmaradó bekerülési költségre igényelhető. A telekár, valamint a beépített vagy szabadon álló berendezési tárgyak finanszírozására a támogatások nem használhatók fel. Ami az udvarrendezést érinti, a költségvetés tartalmazhatja a lakótelek homlokvonalán álló kerítés, az építésügyi hatóság által előírt kerítés, az épület megközelítését szolgáló tereplépcső, lejtő és járda, valamint támfal és szivárgó övárok munkálatainak költségét. Arról, hogy a bekerülési költség milyen további munkálatokra fordítható, IDE kattintva tájékozódhat.

A telek ÁFA is visszaigényelhető, amennyiben nem magánszemélytől történik a telekvásárlás. A telekre és építkezésre vonatkozó adó-visszatérítési támogatás egyidejűleg, egy kérelemben igényelhető. Az adó-visszatérítési támogatás építési telekre jutó részét az építési telek vételáráról kiállított számla benyújtását követően, egy összegben folyósítja a hitelintézet a támogatott személy fizetési számlájára. Az építésre vonatkozó támogatások folyósítása szakaszosan, készültségi fokkal arányosan, az adott készültségi foknak megfelelő számlabenyújtást követően történik.

A hitelintézet által elfogadott költségvetés 70%-át számlával kell igazolni. A számlabenyújtásra vonatkozó előírásokról a fent megadott oldalunkon, valamint ITT tájékozódhat.

A Fundamenta állami támogatások nyújtásával nem foglalkozik, ezért CSOK és adó-visszatérítési támogatás iránti kérelmüket másik hitelintézethez kell benyújtani. Ha a támogatott személy a támogatásokat és a hitelintézeti kölcsönt két különböző hitelintézettől igényli, az igénylők a támogatást nyújtó hitelintézetnek bemutatják a kölcsönt nyújtó hitelintézet által kiadott hitelígérvényt. A kölcsön folyósítása a támogatások folyósítását megelőzően történik. Ilyen esetben a hitelintézetek kötelesek együttműködni, valamint a másik hitelintézethez már benyújtott és általa letörölhetetlen jelzéssel ellátott számlát elfogadni.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése