Szép napot!

Csok-ról szeretnék érdeklődni, mivel XY bankoknál nem tájékoztatnak rendesen. Szeretnénk igénybe venni a Csokot. A lakás, amit szeretnénk, 84 négyzetméteres a hasznos alapterülete, energetikai besorolását még nem tudni, ára 2.500.000 Ft. 2 gyerekre szeretnénk igényelni, s tervben van, hogy még 1 gyereket bevállalnánk. Dolgozunk, de még nincs 180 napja, evvel tisztában is vagyunk, hogy akkor meg kell várnunk még a 180 napot. Jól tudom, ugye?

Kérdésem viszont az lenne, hogy ha az értékelő nem annyira értékeli a lakást vagy házat mint amennyit az eladó kér érte, hanem például valamennyivel kevesebbre, akkor az eladó mégis fenntarthatja az eredeti árat vagy engednie kell?

Következő kérdésem az lenne, hogy a párom 15 éve örökölt édesapjától a lakás felének a felét, tehát negyedrészt, de ez nincs a nevén, mert anyósom élvezeti joggal örökölte a többi részt, így akkor, ha igénybe szeretnénk venni a csok-ot, akkor ez mennyire számít?

S még egy kérdésem, egyik félnek sem lehet köztartozása? A NAV-nál azon tartozások vannak, amelyek már végrehajtónál vannak? Vagy például 1 hónapja fennálló köztartozás is akadályt jelenthet?

Köszönöm előre is válaszát.
Beatrix

Kedves Beatrix!

Megelőlegező CSOK-ot akkor igényelhetnek vállalt gyermek után, ha házasok és egyikük sem tölti be a 40. életévét a kérelem beadásáig. A meglévő 2 gyermek után házastársi kapcsolat nélkül, akár 40 év felett is jogosultak lehetnek a CSOK-ra, ha legalább egyiküknek meglesz a 180 napos folyamatos TB jogviszonya.

Ha az ingatlan értékbecslő által megállapított értéke kisebb a vételárnál, az eladónak nem kötelessége engedni az árból, fenntarthatja az eredeti eladási árat. Az ár az eladó és a vevő közötti megállapodáson múlik.

Párja 1/4 részben örökölt lakása nem zárja ki a CSOK-ra való jogosultságot.

CSOK igénylésnél egyik félnek sem lehet köztartozása. A köztartozás akkor is akadály, ha 1 hónapja áll fenn. Arról, hogy a köztartozás-mentességről kiadható-e az Önök részére a CSOK igényléshez szükséges igazolás, a NAV területileg illetékes hivatalánál érdeklődhet. Nem kell külön benyújtani az igazolást, ha szerepelnek az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény szerinti köztartozásmentes adózói adatbázisban.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

18 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdv!
Szeretnénk kihasználni a sima csok támogatást, de van Tb tartozásom, amit részletekként törlesztek.
Ez kizáró ok csok igénylésnél?

Jó napot!
Érdeklődnék, akkor se kapnánk meg a falusi csok-ot, ha az egyik fél nem fizetett rendszeresen tb-t? Az köztartozásnak számít?
Válaszát köszönöm.
Klaudia

Jó napot kívánok!
Nekem az lenne a kérdésem, hogy magasabb a becsült ház értéke mint a vételár az kizáró ok?
A talajterhelési adó az köztartozásnak számít?

Jó napot!
Szeretnék érdeklődni, hogy ha valakinek van köztartozása, akkor nem lehet kihasználni a csokot?

Üdvözlöm!
Ha esetleg TB tartozásom van, akkor az köztartozásnak számít? Akadály lehet a csok-nál?
Köszönettel,
Zita

Jó napot.
Tibor vagyok. Olyan kérdésem lenne, hogy fel lehete venni a csok támogatást használt lakás vásárlása esetén akkor is, hogy ha villany meg víz tartozásom van?

Üdvözlöm!
CSOK hiteligényléssel kapcsolatban lenne kérdésem, a hitelbírálat menete érdekelne. Amennyiben várhatóan júniusban megfelelünk minden feltételnek és pozitív hitelbírálatot kapunk, azonban előre láthatólag októbertől köztartozásunk keletkezik (be nem fejezett felsőoktatású tanulmányok miatt visszafizetendő állami ösztöndíj – ha jól tudom ez köztartozásnak számít) az hogyan befolyásolja a hitel felvételét? Elég a kezdeti hitelbírálat során megfelelni a feltételeknek és ez a későbbiekben, egy aláírt hitelszerződés esetében már nem jelent problémát vagy folyamatosan vizsgálják a bankok a feltételeket? (esetleg a készültségi fokok elérésénél a kifizetés során?) Válaszát előre is köszönjük!
Zoltán

Üdvözlöm!
Szeretném megkérdezni, hogy a közüzemi díj tartozás köztartozás-e?