Kedves Cím!

Az alábbi problémában kérnénk segítséget:

Deviza alapú lakásépítési hitelt vettünk fel egy családi ház építésére 2 gyermekkel, szocpol igénybevételével 5 éve. Két éve forinthitelre váltottuk a deviza alapú hitelünket. Jelenleg elképzelhető, hogy lenne egy vételi ajánlat az ingatlanra, melyből a hitelt ki tudnánk fizetni a bank felé.

A kérdés az, hogy amennyiben kifizetem a hitelt és egy másik olcsóbb ingatlant vásárolnánk (hitel nélkül), de a vételár kevesebb lenne, mint az eladott vételára (nyilván itt a hitel visszafizetése miatt), de a szobaszámban nagyobb, akkor mi a lehetőségünk? Jelenleg vannak komoly ingatlanok piaci ár alatt eladók, melyeket a bankok nagyon kedvező áron adnak, ez is egy ilyen lenne.

Kérem segítsenek, mik a lehetőségek, amennyiben vannak.
Nagyon köszönjük a segítségüket, várjuk válaszukat.
Tisztelettel.
Norbert

Kedves Norbert!

Szocpollal terhelt ingatlan eladása esetén az ingatlant terhelő támogatás másik ingatlanra történő átjegyzésének lehetőségét a Lakáscélú állami támogatásokról szóló 12/2001. (I.31.) Kormányrendelet szabályozza.

Fentiek értelmében, amennyiben a lakástulajdonos a szocpol igénybevételével épített vagy vásárolt lakását eladja, és az eladásból származó bevételnek csak egy részét fordítja az újabb lakás megvásárlására, akkor a szocpolnak az eladási és vételár különbözetével arányos részét vissza kell fizetnie. Azonban az eladásból származó bevétel a kormányrendelet által rögzített, alábbi tételekkel csökkenthető:
- az ingatlan eladásából befolyt jövedelem után a NAV (Nemzeti Adó- és Vámhivatal) felé befizetett személyi jövedelemadó összegével, melyet az adóhatóság által igazolni is kell,
- azzal az összeggel, amit a lakástulajdonos az értékesítésből származó bevételből ugyanazon lakás építésére, vásárlására vagy bővítésére felvett banki kölcsön egyösszegű előtörlesztésére és annak díjára fordított.

Lényeges azonban, hogy a lakáseladásból származó bevétel maximum akkora mértékben csökkenthető, hogy ennek a csökkentett bevételnek az összege elérje a kapott szocpoltámogatás összegének kétszeresét.

Abban az esetben tehát, ha Önök olcsóbb ingatlant vásárolnak még átvihető lenne a szocpol teljes összege, ha az eladási ár fennmaradó részét a lakásépítésre felvett kölcsön visszafizetésére fordítanának. Mivel azonban azt már kiváltották, így véleményünk szerint a hitelkiváltó kölcsön visszafizetésére fordított összeg nem vehető figyelembe, vagyis a szocpol teljes összege nem vihető át az újabb lakásra.

Az üggyel kapcsolatban további felvilágosításért az érintett pénzintézethez kellene fordulniuk.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
6 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

A korábbi szocpollal – 2,4 millió Ft – vásároltunk új lakást 6 éve. Teljesítettük a vállalást, a lakás kicsi lett. A felvett szocpol terheli a lakást. Hogyan kell eljárni szabályosan, ha nagyobb lakást szeretnénk? Egyáltalán lehetséges-e?

Tisztelt Cím!
2004-ben vásárolt társasházi lakásunkat szeretnénk eladni. A szocpolt mindkét gyermekünkkel igénybe vettük. Az adásvételi szerződésünk 2004. október 25-i keltezésű.
A tájékoztatóból úgy értelmeztem, hogy eddig a dátumig, vagyis a tíz év lejáratig csak akkor idegeníthető el a lakás, ha egy következő ingatlanra átvisszük.
Jelenlegi lakásunk 71/81m2 nagyságú Szeged, belterületi ingatlan. Ennél nagyobb vagy ugyanilyen nagyságú, hasonló vagy jobb paraméterekkel rendelkező házat kell vennünk, vagy ez nem feltétele a továbbvitelnek?
Válaszukat köszönjük!

2008-ban igényeltem szocpolt új lakás vásárlásra. Mára már ezt a lakást kinőttük, de elváltam és külterületi ingatlanra tudnám cserélni. Kérdésem az lenne: átvihető-e az ingatlanra ami nagyobb, vagy vissza kell fizetni? Amennyiben vissza kell fizetni, mekkora összeget kellene?
Köszönöm.