Üdvözlöm.

Van egy 2017-ben csokkal és jelzáloghitellel vásárolt házunk. Amióta itt lakunk, rengeteget újítottunk és bővítettünk is az ingatlanon. Az értéke így majdnem a duplájára emelkedett az elmúlt lakáspiaci helyzetnek köszönhetően is.

Sok gondolkodás után felmerült az ötlet, hogy szeretnénk egy olyan házban élni, ahol nagyobb kerttel rendelkeznénk és picit távolabbra is mennénk a fővárostól ennek érdekében. Amiket néztünk ingatlanokat jóval a miénk ára alatt van.

Ilyenkor mit lehet tenni? Lehet buta kérdés, de szakértő szerint van lehetőség arra, hogy egy paramétereiben megegyező, nagyobb telekterületen lévő, de hitelbírálati szempontból – a földrajzi elhelyezkedés miatt – alacsonyabb összegű házba tudjunk költözni?
Van erre vajon a banknak valamilyen ajánlata vagy milyen szempontokat kell figyelembe vennem egy ilyen tervnél?

Válaszukat előre is köszönöm!
B-né

Kedves Asszonyom!

Mivel 2017-ben használt lakóingatlant vásároltak, ezért van lehetőség arra, hogy a CSOK-ot 5 éven belül is továbbvigyék.

A támogatás átjegyzésének vannak azonban feltételei. Az egyik, hogy az újabb ház hasznos alapterülete nagyobb legyen az eladott lakás hasznos alapterületénél. Ebből a szempontból magának a felépítménynek a hasznos alapterülete a meghatározó, nem a telek területe. A teljes összeg átvitelének az is feltétele, hogy az eladásból származó bevétel továbbforgatásra kerüljön az újabb ingatlan vételárába.

A korábbi lakás elidegenítéséből származó bevétel csökkenthető
a) a lakás átruházásából származó jövedelem után az állami adóhatóság által igazoltan megfizetett személyi jövedelemadó összegével,
b) azzal az összeggel, melyet az adós az elidegenítésből származó bevételből az értékesített lakás építését vagy vásárlását szolgáló lakáscélú hitelintézeti kölcsön egyösszegű előtörlesztésére és annak díjára fordított,
de legfeljebb akkora összeggel, hogy az így csökkentett bevétel összege elérje az igénybe vett családi otthonteremtési kedvezmény összegének kétszeresét.

Ha a támogatott személy kisebb értékű, illetve hasznos alapterületű lakás megszerzését igazolja, úgy a kincstári letéti számlán elhelyezett összeg, illetve annak az eladási és a vételár különbözetével arányos része visszafizetett családi otthonteremtési kedvezménynek minősül.

Ha a megszerzett újabb lakás értéke és hasznos alapterülete egyaránt kisebb a CSOK-kal vásárolt lakás értékénél és hasznos alapterületénél, a CSOK visszafizetési kötelezettséggel érintett összege az érték vagy a hasznos alapterület alapján számított, nagyobb eltéréssel arányos összeg.

A témában további információ IDE kattintva olvasható. A CSOK átvitelével kapcsolatban további pontos felvilágosítást a területileg illetékes járási hivatal családtámogatási osztálya tud adni Önöknek.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

Amennyiben az újabb ingatlanvásárláshoz szeretnének kölcsönt is felvenni, Szakértőink készséggel készítenek Önöknek személyre szabott, díjmentes tájékoztatót. Ehhez, kérjük, töltsék ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitelügyintézést is!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

3 éve vásároltunk egy 220 m2-es ingatlant, amelyre igénybe vettük a használt csokot 2 gyerekre (1430e Ft) az ingatlan akkori vételára 22,5 m Ft volt. Most ezt szeretnénk eladni. Az eladási ára most ettől magasabb és amennyiben mód van rá és van rá törvényes lehetőség, milyen ingatlanra vihetjük át és milyen feltételekkel?
Illetve arra van-e lehetőség, hogy mivel a piacon nincs ebben a méretben ingatlan, csak kisebb van-e arra lehetőség, hogy visszafizessük a csokot és vegyünk egy kisebbet, de mivel közben a nagyobbik gyermekünk kirepült, így csak egy gyerekre vegyük azt igénybe.